Nielen deti, ale aj dospelí častokrát trpia kinetózou.dreamstime
StoryEditor

Býva vám v aute nevoľno? Tento jav sa nazýva kinetóza a trpia ňou nie len deti, ale aj dospelí

05.09.2022, 15:00
Zdravie

Kým niekto zvláda cestu autom bez problémov a dokáže počas nej dokonca čítať či venovať sa iným činnostiam, iní trpia nevoľnosťou a jediné, po čom siahnu je kinedryl.

S nevoľnosťou sa stretávame predovšetkým u menších detí, no ani u dospelých nie je ojedinelá a ženám býva počas jazdy zle oveľa častejšie ako mužom.

Jedlo nehrá hlavnú rolu

Ak sa pred cestou snažíte nejesť alebo si servírujete len ľahké jedlo v domnení, že to má vplyv na vaše nevoľnosti, mýlite sa. Jedlo totiž vôbec nemá s týmto javom nič spoločné. Za vašu nevoľnosť môže hlava, respektíve orientačné systémy v nej. Keď sa tie narušia, prichádza spomínaná nevoľnosť. Jedným z faktorov, ktorý orientačné systémy ovplyvňuje, sú polohocitlivé receptory. Máte ich v žalúdku a končatinách. Vďaka nim váš mozog presne vie, kde sú končatiny umiestnené.

Vestibulárny aparát je druhý faktor. Umiestnený je v strednom uchu a slúži na rozpoznanie rýchlosti a tiež smeru pohybu.

Zrak uzatvára túto trojicu. V prípade, že nie sú tieto tri faktory skoordinované chce sa vám zvracať. Je to stav podobný tomu ako keď ste na kolotoči. Veľmi podobné pocity môžete zažívať aj pri plavbe loďou. Morská choroba je rovnako nepríjemná a vyhne sa jej málokto.

Hýbete sa po sediačky

V podstate ku kinetóze dochádza počas jazdy preto, že vy sedíte v idúcom aute. Váš zrak vníma okolitú krajinu, ktorá sa vám mihá pred očami a receptory túto informáciu majú problém spracovať. Nie však u všetkých. Sú ľudia, ktorí sú citlivejší a tiež tí, ktorí pri cestovaní nezaznamenajú ani najmenší problém. Čo sa deti týka, tak kinetózou začínajú trpieť prevažne až po dovŕšení tretieho roka, kedy je aj ich nervový systém vyvinutý natoľko, že začína tieto zmeny vnímať. Muži sú v tomto prípade vo výhode, pretože netrpia kinetózou tak často ako ženy. U tých dokonca na tento stav vplýva i tehotenstvo a menštruácia. Pocit na zvracanie alebo zvracanie samotné vzniká preto, že telo má pocit otravy, ktorej sa chce prirodzene zbaviť.

Zlepšenie cesty

Na to, aby vaša cesta prebiehala bez zbytočných stresov spôsobených kinetózou, sú nevyhnutné niektoré opatrenia. Hoci sme v úvode spomínali, že jedlo s kinetózou priamo nesúvisí, určite si dajte radšej niečo, čo váš žalúdok veľmi nezaťaží. Ideálne by bolo cestu prespať. Keďže jeden zo zmyslov – zrak, nebude využívaný, zvýši sa vaša šanca na cestu bez nevoľností. Čítanie, sledovanie mobilu či tabletu si nechajte na chvíle mimo auta. Aj to má totiž negatívny vplyv na vaše zmysly. Pokiaľ máte možnosť výberu, sadnite si dopredu a hlavu mierne zakloňte. Ak cestujete autobusom či vlakom, vyberajte si miesta v smere jazdy. Pite tiež po skôr po malých dúškoch a v prípade, že vám bude zle, privrite oči a zhlboka dýchajte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 14:09