Podráždenie spojivky spôsobí začervenanie aj zníženie jej hlavnej funkcie.Dreamstime
StoryEditor

Podráždené očné spojivky sa prejavujú začervenaním. Kedy treba vyhľadať lekára?

03.09.2022, 15:00
Zdravie

Zápal oka je nepríjemný stav, ktorý vie poriadne skomplikovať bežný život. Ako rozoznať menej závažný stav, ktorý zvládneme s pomocou lekárnika a kedy je nutné vyhľadať lekára?

Spojivka je podľa farmaceutky Natálie Radošinskej najdôležitejšia a najcitlivejšia časť oka. „Je pretkaná cievami, dobre prekrvená a neustále v kontakte s vonkajším prostredím,“ vysvetľuje. Jej hlavnou funkciou je zvlhčovanie oka. Podráždenie spojivky spôsobí začervenanie aj zníženie jej hlavnej funkcie. „Oko je tak suché a bolestivé. Následne sa stáva ľahkým terčom pre vznik zápalu, ktorý sa odborne nazýva konjunktivitída,“ hovorí Radošinská.

Zápal sa dá ľahko zvládnuť

Hlavnými pôvodcami zápalu oka a spojiviek sú podľa farmaceutky baktérie, vírusy, mykózy, ale aj chlamýdie. „Zápaly sú infekčné alebo neinfekčné. Postihujú buď jednotlivé časti oka a jeho okolie, alebo ho zasahujú ako celok,“ vysvetľuje s tým, že termín „očný zápal“ slúži ako súhrnný názov pre rôzne zápalové ochorenia. „Zväčša ide o ochorenia, ktoré sú ľahko zvládnuteľné ambulantným terapeutickým postupom. Netreba ich však podceniť, pretože v zriedkavých prípadoch môže ísť aj o vážne ochorenie, ktoré ohrozuje zrak,“ konštatuje Radošinská.

Príčinou zápalu oka však podľa nej môže byť aj alergická reakcia, alergia ako senná nádcha. „Oko je dlhodobo vystavené určitému alergénu a po čase sa prejaví alergická konjunktivitída. Pri liečbe takýchto zápalov sa v prvom rade snažíme vyhnúť alergénu,“ uvádza. Medzi najčastejšie alergény patria rôzne pele, trávy, kozmetické prípravky, prach, srsť zvierat a iné.

Problém prezradí začervenanie

„Prvým a hlavným príznakom zápalového ochorenia oka je syndróm červeného oka. Môže byť sprevádzaný slabou bolesťou, prípadne rozmazaným videním,“ hovorí Radošinská.

Ďalej sa podľa nej môžu objaviť príznaky ako zlepené očné viečka (typické pre bakteriálnu infekciu), citlivosť na svetlo, sekrécia hnisu.

„Hnisavý výtok je známkou bakteriálnej infekcie. Býva sprevádzaný silnou bolesťou a významným obmedzením videnia. V tomto prípade je nutná včasná návšteva lekára,“ dodáva s tým, že mnohé príznaky zápalu očí sa dajú ľahko zameniť s príznakmi syndrómu suchého oka, napríklad začervenanie, pálenie, pocit cudzieho telesa, nadmerné slzenie a opuch.

Farmaceutka vtedy odporúča používanie zvlhčujúcich očných kvapiek, tzv. umelých sĺz. „Suché oči sú obzvlášť náchylné na zápal v dôsledku narušeného slzného filmu. Kvapky dokážu posilniť ochrannú bariéru pred choroboplodným zárodkom,“ hovorí. Odporúča preto používať zvlhčujúce očné kvapky aj ako doplnkovú starostlivosť pri liečbe zápalu očí.

Ako liečiť zápal oka?

„Pri liečbe zvolíme vhodný liek v liekovej forme – kvapky, masť alebo gél a pred jeho aplikáciou si dôkladne umyjeme ruky. Pri aplikácii mastí alebo gélov sa vždy pri ich otvorení prvý centimeter vytlačí a zahodí,“ radí Radošinská.

  • Pri liečbe alergickej konjunktivitídy sa podľa nej najčastejšie používajú lokálne antihistaminiká (lieky proti alergii) – v podobe očných kvapiek. „Vhodné je aj použitie liekov vo forme tablety na zmiernenie celkových príznakov. Alergický zápal spojiviek možno zmierniť pomocou zvlhčujúcich očných kvapiek s obsahom účinnej látky ectoín,“ dodáva.
  • Vo všeobecnosti platí, že očný zápal by mal podľa lekárničky vyšetriť lekár, hlavne ak sa často opakuje. Bakteriálna infekcia sa najčastejšie lieči vhodným antibiotikom.
  • Pomáhajú voľnopredajné lieky

Pri zápale oka je podľa Radošinskej možné použiť voľnopredajné lieky s protizápalovým účinkom. „Platí pravidlo, že ak sa po ich aplikácii stav nezlepší do troch dní, prípadne sa stav zhorší, je nutná okamžitá návšteva oftalmológa,“ uvádza. Ako doplnkovú liečbu je podľa nej vhodné zvoliť zvlhčujúce očné kvapky alebo masti, ktoré pomáhajú očiam regenerovať, majú hojivé, upokojujúce účinky.

Kedy vyhľadať lekára?

Medzi varovné signály, keď je nutné vyhľadať odbornú pomoc, patrí:

  • výrazne silná bolesť očí
  • hnisavý výtok
  • úraz
  • zhoršenie, prípadne strata videnia
  • svetloplachosť
  • trvanie problémov dlhšie ako týždeň

Zápal môže vzniknúť

  • pri zanesení infekcie do oka rukami
  • použitím novej kozmetiky
  • prašným prostredím
  • pri návšteve kúpalísk (kúpanie v chlórovej vode)
  • vystavením oka UV žiareniu
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. júl 2024 14:43