Prejedania pred menštruáciou sa môžete zbaviť. Prezradíme vám, ako na to.unsplash
StoryEditor

Láka vás čokoláda, pizza alebo hranolčeky? Takto môžete zastaviť prejedanie pred menštruáciou

26.08.2022, 06:00
Zdravie

Kedy pociťujete zvýšenú a nezastaviteľnú chuť do jedla? Pravdepodobne, to bude najmä týždeň pred menštruáciou. Túžite po skrytej čokoláde, hranolčekoch či voňavej pizzy? Alebo by ste si najradšej dali všetko naraz? Prezradíme vám, ako zastaviť toto predmenštruačné prejedanie.

Takmer každá žena to pozná. Mate pred menštruáciou a potreba neustále jesť vás núti k zvýšenej konzumácii sladkých a nezdravých potravín. Sú to bežné príznaky predmenštruačného syndrómu a nemusíte sa báť, že ho zažívate samy. Totiž až 90 % žien postihuje tento problém v určitej fáze cyklu. Túžba po čokoláde je v tomto období naozaj veľmi silná a máloktorá z vás vie, ako s ňou zatočiť. Práve z tohto dôvodu vám potom prejedanie nespôsobuje len fyzické, ale aj psychické ťažkosti.

Pocit hanby či výčitky

Prejedanie sa môžeme charakterizovať ako nekontrolovateľný impulz na konzumáciu veľkého množstva jedla, no táto nutkavá chuť neprestáva ani vtedy, keď nemáte hlad alebo sa cítite sýte. Práve kvôli tomu ženy často trpia nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Určite to už každá z vás zažila. Prejedli ste sa a po chvíli na vás doľahol pocit hanby a výčitiek, ktoré z dlhodobého hľadiska škodia zdraviu. Podľa vedcov sa u žien vyskytuje prejedanie najčastejšie v období pred menštruáciou, a teda je spojené aj so známym PMS. Aby ste mohli tieto chute zastaviť, je dôležité vedieť, čo ich spôsobuje.

Ach, tie hormóny

Za prejedanie môžu najčastejšie hormóny. Zamyslite sa, čo robíte tesne pred menštruáciou? Pravdepodobne sa cítite so všetkým menej spokojné a aj keď len na chvíľu, čokoláda či iné nezdravé potraviny vám vždy pomôžu zmierniť zlú náladu. Môže za to najmä fakt, že v tomto období hladina ženského hormónu dosahuje svoje maximum, a práve to spôsobí zvýšenú chuť do jedla či následné prejedanie. Okrem hormónov môže byť príčinou zvýšenej chuti do jedla aj bazálny metabolizmus, a teda množstvo energie, ktoré organizmus spotrebuje, keď je v pokoji. Pred menštruáciou sa zvýši na maximum a počas krvácania napokon klesá. Síce sa nejedná o výrazné zmeny, no stačia na to, aby ovplyvnili pocit hladu, ktorý vedie k prejedaniu. Našťastie sa dá tomuto problému aspoň sčasti vyhnúť, a preto vám prezradíme, ako sa zbaviť nadmernej chuti do jedla.

image

Za prejedaním sa skrývajú predovšetkým hormóny.

unsplash

Pomôcť môže pohyb, ale aj tieto potraviny 

Ak túžite zastaviť prejedanie pred menštruáciou, je dôležité, aby ste dodržiavali zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa pestrý jedálniček a pravidelný pohyb. Pomôcť vám môže napríklad vedenie jedálneho denníka alebo aplikácie, do ktorých si môžete zapísať, koľko a čo ste za deň zjedli. Aby ste zahnali zlú náladu spôsobenú PMS, skúste vymeniť čokoládu, sušienky a biele pečivo za strukoviny, zeleninu alebo hnedú ryžu, ktoré majú rovnaké účinky. Ak túžite upokojiť hladinu hormónov pred menštruáciou, zaobstarajte si doplnok stravy, ktorý obsahuje vitamín B6. Prejedania sa však zbavíte aj pohybom. Môžete sa poprechádzať, zacvičiť si alebo vyskúšať strečing. Hocijaká fyzická aktivita vám pomôže uvoľniť endorfíny, a teda hormóny šťastia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 22:24