Ani so sprchovaním to netreba preháňať.pexels
StoryEditor

Príliš časté sprchovanie môže byť niekedy na škodu. Toto vám hrozí, keď to budete s hygienou preháňať!

23.08.2022, 06:00
Zdravie

Každodenná hygiena je u väčšiny z nás samozrejmosťou. Najmä v lete, kedy sa oveľa viac potíte, máte určite potrebu vliezť do sprchy aj viackrát za deň. Rovnako tak po kúpaní, či už v mori, bazéne, alebo v nejakej vodnej nádrži, prípadne jazere. Ako so všetkým, aj tu platí - všetko s mierou. Niekedy aj časté sprchovanie môže urobiť viac škody ako osohu.

Istá firma zameraná na predaj kúpeľňového zariadenia robila prieskum, na základe ktorého zistila, že drvivá väčšina populácie sa sprchuje na dennej báze. Platí to predovšetkým u dospelých ľudí zhruba do 45 rokov. Zvyšok populácie si sprchu dopraje raz za dva dni, alebo naopak aj niekoľkokrát do dňa.

Viac, alebo menej

V niektorých prípadoch by sa dalo povedať, že to ľudia s hygienou preháňajú. Aj v lete, keď sa možno nepríjemný pocit z tepla zvykne dostaviť oveľa častejšie, by ste mali myslieť na to, že tým vašej pokožke dávate poriadne zabrať. Mydlá, sprchovacie gély, horúca voda a tiež aj samotné odstraňovanie nečistôt za pomoci rôznych pomôcok na umývanie tela, zmýva z pokožky nielen mastnotu, ale aj prirodzené baktérie. Tie prispievajú k tomu, aby bola vaša pleť v dobrej kondícii. Signálom, že máte túto intenzitu zmierniť, môže byť tak podráždená ako aj šupinatá pokožka. Ani používanie mydiel nie je vždy nevyhnutnosťou. Stačí, keď ho použijete v oblasti intímnych partií či na miestach, ktoré sa potia. Naozaj nieje nutné, aby ste boli denne namydlené od hlavy po päty. Ale ani ďalší extrém, kedy hygiene nevenujete dostatočnú pozornosť však nie je na mieste. Ľudia, ktorí si sprchu doprajú len sporadicky, tým robia zle nielen sami sebe, ale aj svojmu okoliu. Baktérie, ktoré sa najmä počas letných dní dokážu pomerne rýchlo množiť, sú zdrojom častokrát neznesiteľného zápachu. Nehovoriac o tom, že si koledujú aj o kožné problémy. Zápaly, plesne, bakteriálne infekcie. Preto ak aj máte doma napríklad tínedžra, s ktorým denne bojujete, aby utekal do sprchy, tak mu vysvetlite aspoň dôležitosť umývania už spomínaných partií.

Maximálne pár minút

Aj čas, ktorý v sprche strávite, môže byť rozhodujúci. Dermatológovia odporúčajú netráviť v sprche viac ako 10 minút. Najmä ak ste v prvej skupine, ktorá sa sprchuje minimálne jedenkrát za deň. Práve po desiatich minútach, kedy na seba necháte tiecť prúd vody, sa zvykne narúšať prirodzená bariéra pokožky. Regulujte si aj teplotu vody. Ideálne je, keď sa budete umývať vo vlažnej vode. Je to pre vašu pleť lepšie ako horúca voda. Aj keď... Horúci kúpeľ raz za čas vám určite nikto zakazovať nebude. A pri výbere kozmetiky buďte rovnako obozretné. Siahnite radšej po menej agresívnych a skôr prírodných mydlách a géloch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:37