S počatím vysnívaného potomka vám môžu pomôcť aj niektoré potraviny či detox.unsplash
StoryEditor

Túžite s partnerom po dieťatku, no nedarí sa vám? S otehotnením vám pomôžu aj tieto potraviny či detox

21.08.2022, 15:00
Zdravie

Mnohé páry túžia po bábätku, no aj napriek všetkej snahe sa im počať potomka nedarí. Vyskúšali ste zmeniť stravu alebo pridať do vášho jedálnička správne potraviny? Ak nie, rozhodne by ste to mali urobiť. Niektoré potraviny totiž pomáhajú zvyšovať plodnosť nielen u žien, ale aj mužov.

S partnerom sa snažíte o dieťa, no stále neúspešne? Možno sa budete čudovať, no s počatím vám môže pomôcť aj správny jedálniček. Ak túžite otehotnieť, vaše telo by malo mať optimálnu hmotnosť a nutričný stav, a práve z tohto dôvodu by ste mali konzumovať potraviny obsahujúce dostatok živín. Nejedná sa len o viac ovocia či zeleniny, ale o pestrú, vyváženú stravu, ktorú znázorňuje aj potravinová pyramída. Predtým, než vám prezradíme, ktoré potraviny podporujú plodnosť u žien a mužov, mali by ste najskôr vedieť, ktoré vám v počatí môžu brániť.   

Nezdravé jedlá neškodia len organizmu, ale aj plodnosti

Pri potravinách, ktorým by ste sa pri počatí mali vyhýbať, platí to, že čo je nezdravé pre váš organizmus celkovo, je nezdravé aj pre vašu plodnosť. Z kuchyne sa snažte odstrániť najmä koláče, pečivo, sýtené sladené nápoje, jedlá z rýchleho občerstvenia alebo reštaurácii. Dôvodom je predovšetkým ich vysoký obsah tuku, cukru a soli. Pozor by ste si mali dať aj na živočíšne a mliečne produkty, ktoré v sebe môžu ukrývať rastové hormóny a antibiotiká. Vzdať sa bohužiaľ musíte aj alkoholu, kofeínu, silných čajov a čokolády. Podľa niektorých odborníkov to netreba preháňať ani s rybami každého druhu, ktoré môžu vďaka niektorým látkam brániť oplodneniu vajíčka.

image

Pozor si dajte na nezdravé jedlá plné tukov, soli a cukru.

unsplash

Med, cesnak či tekvicové semienka

Na plodnosť majú, naopak, veľký vplyv viaceré druhy potravín. Či už sa jedná o rôzne druhy semienok, olejov, zeleniny alebo ovocia. Niektoré z nich okrem ženskej plodnosti dokážu pomôcť aj mužom s erekciou či potenciou. Do svojho jedálnička by ste rozhodne mali zaradiť tekvicové a ľanové semienka, ktoré sú vynikajúcim zdrojom minerálov podporujúcich hormonálnu rovnováhu a dôležitý ženský hormón progesterón. Pre úspešné počatie dieťaťa sa však odporúča aj konzumácia kokosového oleja, ktorý podporuje plodnosť a má antibakteriálne či antivirotické účinky. Síce je med známy najmä na podporu imunity, no má svoj zmysel aj pre sexuálnu oblasť. Keďže v sebe ukrýva veľké množstvo aminokyselín a enzýmov, je schopný pomáhať pri zdravej činnosti vaječníkov. Ak sa vám nedarí otehotnieť, do každodennej stravy môžete zaradiť aj avokádo, špenát, čierny sezam, cesnak či niektoré druhy korenín ako kurkuma škorica a vanilka.

Pomôcť môže aj detox

Pred otehotnením sa oplatí telo aj detoxikovať, a to neplatí len ženy, ale aj mužov. Očista organizmu je veľmi dôležitá najmä preto, aby dieťa dostalo čo najzdravší genetický základ. Ak má matka znečistené telo odpadmi, toxickými látkami a parazitmi, môže mať problém s otehotnením, podporuje tak vznik vrodených chýb, ale takisto aj oslabuje imunitu budúceho potomka. Váš detox by sa mal skladať zo šťavovej kúry z ovocia a zeleniny. V priebehu dňa vypite štyri až šesť takýchto nápojov a nezabúdajte ani na prísun čistej vody. Ak budete detox absolvovať opakovane, dodáte telu potrebné živiny, prepláchnete si zažívaciu sústavu a zbavíte sa jedovatých látok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:50