Pozorujte miesto vpichu hmyzom a správne vyhodnoťte, či ide o normálnu, alebo alergickú reakciu.pexels
StoryEditor

Od bežného uštipnutia po alergickú reakciu. Kedy po bodnutí hmyzom treba spozornieť?

17.08.2022, 09:00
Zdravie

Ak by sme mali vypichnúť jednu vec, ktorá nám na lete vadí, je to množstvo hmyzu, ktorý na nás číha z každej strany a čaká, kedy môže zaútočiť. Na otravné komáre nefungujú už ani niektoré druhy repelentov a osy, pre ktoré je vrcholným obdobím práve august, sú tak dotieravé, že dokážu znepríjemniť každý pobyt na terase. Navyše, ak ste po prechádzke mestom bohatšia o pár štípancov, nemusíte síce robiť paniku, no ak by sa vám niečo nepozdávalo, problém rozhodne nebagatelizujte.

Niekedy bodnutie hmyzom prejde zo dňa na deň a hoci je svrbenie nepríjemné, za pomoci chladivých gélov ho dokážete bez nejakej výraznejšej ujmy prežiť. Zhruba 4 % populácie trpia rôznymi alergiami a aj s nenápadným štípancom môžu napokon skončiť v nemocnici.

Pred týmto hmyzom sa majte na pozore

Ak ste po bodnutí hmyzom doteraz žiadnu alergickú reakciu nezaznamenali, neznamená to, že sa vám to nemôže stať v budúcnosti. Preto by ste minimálne mali vedieť rozoznať, kedy je štípanec povedzme normálny a kedy už ide o alergickú reakciu. Najvýraznejšie reakcie môžete zaznamenať po bodnutí včelou, osou a nedajbože sršňom. Práve ich jed je totiž najagresívnejší a nielenže je samotné štipnutie veľmi bolestivé, ale aj u tých, ktorí nie sú alergickí, sa pomerne ťažšie hojí. Hoci aj uštipnutie mravcom, komárom a ovadom nie je nič príjemné a s najväčšou pravdepodobnosťou budete miesto vpichu cítiť ešte niekoľko nasledujúcich dní, ani v prípade, že ste alergik sa nemusíte veľmi obávať.

Normálna reakcia na bodnutie

Klasický štípanec pozná asi každý, hoci aj u nealergikov sa môže prejavovať rôzne. Väčšinou miesto vpichu mierne opuchne, môže byť na dotyk horúce a citlivé. Okrem toho nepríjemne svrbí. V niektorých prípadoch vznikne dokonca vyrážka. Prvou pomocou je chladivý obklad alebo gél. Ak vás bodne včela alebo osa, existuje množstvo „babských“ rád, ktoré môžu príznaky výrazne zmierniť. Na miesto vpichu sa odporúča priložiť plátok cibule či hrudu zeminy. Nie raz sa stalo, že do pohára s nápojom vletela osa alebo včela a dotyčného uštipla priamo do jazyka. Toto je doslova život ohrozujúce a vy by ste bezodkladne mali vyhľadať lekársku pomoc. Ak máte poruke lieky proti alergii, hneď ich užite. Opuch môže nastať aj u človeka, ktorý doposiaľ nikdy nemal žiadnu alergiu.

Alergická reakcia na bodnutie

Aj v prípade alergikov môžu nastať rôzne reakcie. Najčastejším javom je, že pokožka okolo miesta vpichu je veľmi červená a opuchnutá a táto reakcia je rozšírená pokojne aj v rozsahu niekoľko centimetrov. Dokonca sa fľaky môžu vyskytnúť aj na iných častiach tela. Lekára treba vyhľadať v prípade, že sa opuch či začervenanie stále šíri, alebo začína hnisať, prípadne je pálenie a svrbenie také intenzívne, že vám nezabrali ani bežné lieky proti alergii. Na bodnutie však môže telo zareagovať nielen lokálne, ale môže postihnúť celý organizmus. Alergia je taká silná, že často vyústi až do anafylaktického šoku. Ten sa zväčša dostaví už pár sekúnd alebo minút po bodnutí. Najčastejším prejavom sú vyrážky, svrbenie celého tela, opuch hrdla, ale tiež sa môžu dostaviť problémy s dýchaním. Tie sú sprevádzané návalmi tepla, búšením srdca, zrýchleným tepom. Ničím neobvyklým pri anafylaktickom šoku nie je ani zvracanie, mdloby, nevoľnosť či strata vedomia a v najhoršom prípade zástava dychu. V tomto prípade nie je na čo čakať a je nevyhnuté volať záchranku, ktorá pacientovi poskytne prvú pomoc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:22