Shutterstock
StoryEditor

Ako na zdravé opálenie?

11.08.2022, 00:00
Zdravie

Leto je tu a mnohí z nás využijú každú príležitosť nachytať trošku bronzu na slniečku. Opálená pokožka je síce pekná, ale môže vám priniesť aj problémy. Opaľujte sa preto bezpečne a chráňte svoju pokožku pred každým pobytom na slnku, nech už ste kdekoľvek.

Kto by netúžil po slnkom pobozkanej bronzovej koži? Leto je vždy čas, kedy si veľa z nás ide ľahnúť na záhradu, k moru alebo kamkoľvek inam sa trochu opáliť. Teda pokiaľ nechcete používať samoopaľovací krém. Pobyt na slniečku bez ochrany ale môže byť nebezpečný, preto by ste sa vždy mali opaľovať tak, aby to na vás nezanechalo nechcené následky.

Vždy a všade používajte SPF

Či už sa vydáte k moru, na hory, alebo len na záhradu, vždy si pokožku natrite opaľovacím krémom. Ten chráni kožu pred škodlivým UV žiarením, ktoré môže spôsobovať zvýšenú tvorbu pigmentových škvŕn, znamienok a v neposlednom rade aj rakovinu kože.

Označenie SPF značí schopnosť produktu blokovať UV žiarenie a čím vyššie číslo, tým vyššia ochrana. To ale neznamená, že musíte v každom prípade voliť to najvyššie možné. Dôležité je vyberať krém s SPF podľa toho, aký ste fototyp. Ten najsvetlejší, ktorý sa veľmi rýchlo spáli a je náchylný na tvorbu pieh, by mal vždy mať po ruke SPF 50 a vyššie. Fototypy číslo 2 a 3 sa vyznačujú svetlou až svetlo hnedou kožou a svetlejšími až hnedými vlasmi. Často sa opália do červena, alebo sa opália rýchlo. Pre tieto fototypy voľte krémy s SPF aspoň 30 a vyššie. Fototypy 4 až 6 sú tmavé typy s tmavou pokožkou, ktorá sa málokedy spália, preto nie je nutné používať vysokú ochranu a stačí aj SPF 15 až 25.

Okrem fototypu ale záleží aj na tom, kam sa chystáte. Spravidla bude pri mori a na horách slniečko agresívnejšie, preto radšej siahnite po vyššom SPF. V bežnom miernom pásme alebo doma na záhrade v priemerných teplotách do 30 stupňov môžete mať aj nižšie SPF.

Pravidelne sa mažte krémom

Krém s SPF nestačí naniesť iba raz, ale v priebehu dňa by ste ho mali pravidelne aplikovať znova. Najmä pokiaľ budete pri vode, tak krém natierajte po každom kúpaní. Často práve na toto zabúdame a potom si z dovolenky odnášame spáleniny od slnka a premietame, prečo sme sa spálili, keď sme sa predsa namazali krémom? Krém s SPF časom stráca svoj účinok a voda tento efekt urýchľuje. A to aj v prípade, že na obale vidíte, že ide o vodeodolný produkt. Vždy naozaj dbajte na to, aby ste krém v pravidelných intervaloch naniesli na kožu znova a vyhli sa tak nielen spáleniu, ale aj tvorbe pigmentových škvŕn, predčasných vrások a znamienok.

Majte SPF zvlášť na tvár

SPF na tvár je kapitola sama o sebe. Krém by mal mať o niečo vyšší faktor ochrany ako ten na telo a vždy si vyberajte iba krém určený priamo na tvár. Pleť je totiž oveľa jemnejšia a citlivejšia ako pokožka na tele, a tým pádom aj náchylnejšia na podráždenie, spálenie a tvorbu vrások a pigmentových škvŕn. Navyše, krém s SPF na tvár by ste mali nosiť po celý rok, nielen cez leto. Pokiaľ máte svetlejšiu pokožku, voľte SPF 50 a vyššie, tmavšie typy môžu siahnuť po SPF 20 až 30. Rovnako tu platí, že by ste krém mali pravidelne nanášať znova. Pokiaľ ste nalíčená, vyskúšajte opaľovací krém na tvár v spreji, ktorý jednoducho nastriekate na tvár a nemusíte sa báť, že sa vám rozmažú starostlivo nalíčené oči.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:44