Ústa sú miesto, v ktorom sa môže nachádzať viac nebezpečných baktérií než napríklad na rukách.Dreamstime
StoryEditor

Pozor na to! Pokazené zuby ohrozujú aj iné orgány. Čo o zdraví hovorí chrup?

03.07.2022, 09:00
Zdravie

Nedostatočná starostlivosť o zuby spôsobuje problémy v celom tele. Hrozí dokonca infarkt!

Zubné kazy a infekcie v ústach zvyšujú riziko infarktu, mozgovej mŕtvice, trombózy a ďalších zdravotných problémov. Nielen bolesť a precitlivenosť zubov, ale aj krvácanie z ďasien sú výstražným signálom, že sa v tele dejú vážne veci.

Zápal nemusí vždy bolieť

Ústa sú miesto, v ktorom sa môže nachádzať viac nebezpečných baktérií než napríklad na rukách. Vedeli ste napríklad, že plocha, na ktorej sa rozprestierajú ďasná, je zhruba rovnako veľká ako dlaň? „Ak takáto veľká plocha podlieha chronickému zápalu spôsobenému baktériami, ktorý však nie vždy bolí a človek o ňom často nevie, dovolím si hovoriť o tichom zabijakovi,“ začína rozprávanie o spojení medzi zápalovými procesmi v ústnej dutine a zvyškom tela stomatologička MDDr. Monika Ivicová.

Príčiny vzniku zubného kazu

Zubný kaz je v skutočnosti infekcia a zvyčajne vzniká v dôsledku nedostatočnej hygieny. „Vtedy sa na zuboch tvorí povlak, ktorý narúša povrch zubnej skloviny a vzniká infekcia,“ vysvetľuje dentálna hygienička Michaela Klein. Upozorňuje však aj na to, že zápal v ústach môže za istých okolností vzniknúť aj bez prítomnosti baktérií. „Súvisí to väčšinou s genetickou predispozíciou a s ďalšími ochoreniami, napríklad cukrovkou alebo nádorovým ochorením, ale aj s užívaním niektorých liekov,“ hovorí s tým, že takto môže vzniknúť zápal v tele aj bez prítomnosti baktérií.

Krvácanie ďasien upozorňuje na problém

Zápalom v ústach je aj paradontitída a ide o zápal závesného aparátu zuba, ktorý nemusí bolieť, ale prejavuje sa krvácaním. „Krvácanie ďasien je jasným signálom, že vo vašich ústach niečo nie je v poriadku. Je to odpoveď imunitného systému na to, že je tam niečo, čo telu škodí,“ hovorí dentálna hygienička. Kúpiť si v lekárni prípravok, ktorý potlačí príznak (krvácanie), ale nevylieči príčinu (zápal), nie je podľa nej najrozumnejší postup. Tento problém si vyžaduje vyšetrenie u stomatológa, ktorý zistí príčinu a nastaví potrebnú liečbu.

Zvyčajne zahŕňa zlepšenie hygieny, niekedy však treba naordinovať aj antibiotiká, prípadne nahradiť užívané lieky, ktoré spôsobili zápal v ústach, inými medikamentmi. „Veľa ľudí podceňuje krvácanie z ďasien a do ordinácie prichádza v stave, keď sa zub často už nedá zachrániť,“ upozorňuje Klein. Zápal totiž podľa nej spôsobuje rozpúšťanie závesného aparátu zuba a ten už nemá v kosti ako držať. „Dôsledkom neliečenej paradontitídy môže byť strata zuba a navyše rozšírenie zápalu do inej časti tela,“ dodáva.

Zápal putuje celým telom

Neliečený zápal v ústach nemusí zostať iba v ústnej dutine. Ak sa baktéria v okolí zuba premnoží, zápal postupuje ďalej, postihne ďasná a šíri sa hlbšie do štruktúr zuba, do kosti a aj do krvi. A ňou sa dostane do rôznych častí tela. „Práve zanedbaná ústna hygiena, ktorá časom vedie k vážnym a rozsiahlym zápalom ďasien, stojí v popredí všetkých potenciálnych zdrojov infekcie a rizika poškodenia vzdialeného orgánu,“ upozorňuje stomatologička Ivicová. Je vedecky dokázané, že pacientom, ktorí prekonali náhlu cievnu mozgovú príhodu, sa v mieste, kde sa cieva upchala, nachádzajú baktérie bežne sa vyskytujúce v paradontálnom vačku. Ten vzniká pri paradontitíde.

Hrozí aj infarkt

„Medzi ďalšie časté ochorenia prameniace zo zanedbávania hygieny ústnej dutiny patria endokardídy, zvýšené riziko vzniku infarktu myokardu, ale aj idiopatické zápaly kĺbov, nízka pôrodná hmotnosť novorodenca a všeobecne zvýšená hladina CRP-proteínu, ktorý nám prezrádza, že v tele máme zápal,“ dopĺňa lekárka. Dôkladná a pravidelná ústna hygiena teda zďaleka nie je iba o peknom úsmeve. Do veľkej miery ovplyvňuje zdravie celého tela.

Dôsledky zápalov v ústnej dutine

• Zubný kaz a paradontitída sú zápalové ochorenia v ústnej dutine.

• Ak sa neliečia včas a správnym spôsobom, výsledkom je nielen strata zuba/zubov, ale aj zvýšené riziko život ohrozujúcich diagnóz a ďalších zdravotných problémov.

• Konkrétne cievnej mozgovej príhody, infarktu myokardu, idiopatických zápalov kĺbov, nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca a zvýšenej hladiny zápalového CRP-proteínu v tele.

Ako predísť zápalom v ústach?

  • dôkladným umývaním zubov ráno a večer
  • dentálnou hygienou minimálne dvakrát ročne
  • absolvovaním preventívnej prehliadky raz za rok
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:38