Pri spálení pokožky skúste použiť potraviny, ktoré vám ponúka chladnička.dreamstime
StoryEditor

SOS z chladničky, keď sa spálite. Vďaka týmto potravinám urýchlite hojenie a zbavíte sa začervenania

11.06.2022, 09:00
Zdravie

Poznáte to, prehnali ste to s pobytom na slnku, alebo ste sa zabudli natrieť opaľovacím krémom, a teraz je vaša pokožka začervenaná a bolí. Je normálne, ak silu slnečných lúčov neodhadnete, no mali by ste poznať záchranu. Stačia vám na to tieto potraviny z chladničky.

Predtým, než sa budete opaľovať alebo pracovať na záhrade bez opaľovacieho krému, je dôležité vedieť, kedy máte najväčšiu šancu spáliť si pokožku. Preto pozor na priame slnečné žiarenie medzi 11:00 – 15:00, ale aj vo vyšších nadmorských výškach či soláriách. Pri spálení netrpí len pokožka, ale aj váš organizmus, ktorý sa príliš prehreje. Snažte sa preto okamžite doplniť tekutiny, a až potom riešiť postihnuté miesta. Nemusíte siahať po drahých mastiach či krémoch, na liečbu vám totiž budú stačiť tieto potraviny z chladničky.

Studená voda

Jednou z najjednoduchších a prvých vecí je ochladiť si postihnuté miesto. Môžete skočiť do studenej vody v záhradnom bazéne, jazere alebo mori. Dajte si však pozor na kúpaliská, kde vám chlórovaná voda môže pokožku ešte viac podráždiť. Takisto sa vyhnite ľadu, ktorý síce v takomto momente znie príťažlivo, no v skutočnosti vám spálené miesta ešte viac poškodí. Najlepšie je vložiť do chladničky namočenú utierku, z ktorej si po vychladení urobíte obklad.  

Mlieko

Pri spálení vám môže pomôcť aj mlieko, ktoré obsahuje antioxidanty a potrebné vitamíny, vďaka čomu dokáže znižovať zápal či odstrániť odumreté kožné bunky. Chlad mlieka vám poskytne okamžitú úľavu, no treba si dať pozor na to, aby nebolo ľadové, iba studené. Neodporúča sa ani mliečny kúpeľ, úplne postačí, ak si mlieko nanesiete priamo na pokožku, a to bez riedenia vodou. Mlieko tak vytvorí proteínový film, ktorý vám pomôže zmierniť nepríjemné pocity po spálení slnkom.

image

Mlieko má upokojujúci účinok.

dreamstime

Jogurt

Rovnako ako mlieko aj jogurt je na slnkom spálenú pokožku upokojujúci. Bielkoviny, ktoré jogurt obsahuje, sú schopné urýchliť proces hojenia, zmierniť zápal a obnoviť pokožku. Nezabúdajte však, že pomôcť vám môže obyčajný, neochutený jogurt. Najlepšie je, ak ho po nanesení na pokožku necháte pôsobiť približne 20 minút. Pre pozitívny výsledok sa snažte túto procedúru zopakovať niekoľkokrát do dňa.

Uhorka

Uhorky majú prirodzené antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým dokážu tlmiť bolesť, ochladiť popáleninu a znížiť opuch. Po spálení slnkom vyberte uhorku z chladničky, pomixujte, aby ste vytvorili pastu a naneste na postihnuté miesto. Ak máte spálenú len tvár alebo iné menšie časti, stačí ak ju nakrájate na kolieska a priložíte na pokožku.

Ocot

Kyselina octová, ktorá sa nachádza v octe, zmierňuje bolesť, svrbenie a zápal. Ak si ho aplikujete na pokožku ihneď po spálení, môžete zabrániť vzniku pľuzgierov a celkovému podráždeniu. Najlepšie bude, ak studený ocot zriedite s vodou a pomocou handričky ho budete natierať na pokožku približne 10 – 15 minút.

image

Ocot pomáha pri bolesti a zápale.

dreamstime

Šalát

Listová zelenina je skvelým liekom na spálenú pokožku od slnka. Šalát nie je len zdravý, ale môže byť výborným liekom proti bolesti zo spálenia. Na postihnuté miesto môžete priložiť vychladené listy alebo šalát uvarte, tekutinu preceďte a nechajte minimálne hodinu v chladničke. Pomocou handričky si napokon potierajte postihnuté miesto dovtedy, kým sa vám neuľaví.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 13:45