Nezabudnite pri balení na dovolenku aj na lekárničku.dreamstime
StoryEditor

Takto by mala vyzerať vaša dovolenková lekárnička. Čo zbaliť a na čo rozhodne nesiahať?

09.06.2022, 12:00
Zdravie

Súčasťou každej dovolenkovej batožiny, najmä keď idete aj s deťmi, sú rôzne lieky. Aj vaša domáca lekárnička obsahuje medikamenty, ktoré slúžia ako prvá pomoc na utíšenie bolestí, poznáte ich dávkovanie aj to, kedy ich použiť. Zároveň sú v nej lieky, ktoré pravidelne beriete. Ak si však na dovolenku „pre istotu“ plánujete brať aj antibiotiká, ktoré ste zabudli vyhodiť, rovno si túto myšlienku vyhoďte z hlavy. Práve takéto samoordinovanie vám môže spôsobiť nemalé ťažkosti.

Je nevyhnutné mať so sebou pár základných liekov, aby ste s bolesťami, napríklad zubov, nemuseli behať po zahraničných lekárňach, kde vám k bezproblémovému získaniu tabletiek bude brániť navyše rečová bariéra. Ak však budete mať vážnejšie zdravotné problémy, budete musieť navštíviť miestnu pohotovosť.

Na antibiotiká zabudnite

Potešili ste sa, že ste našli pár kusov antibiotík a môžete si ich so sebou zobrať na dovolenku, kde ich v prípade potreby použijete? Tak na to rovno zabudnite. Ak ste aj lieky z nejakej príčiny nedobrali celé, toto balenie už malo byť dávno vrátené v lekárni. Ohľadom predpísania e-recptu nevolajte ani svojej lekárke. Ak budete mať vážny problém, určite zájdite do lekárne, alebo k lekárovi, ktorý vám predpíše to, čo práve potrebujete. Navyše, niektoré antibiotiká v kombinácii so slnkom nie sú vôbec vhodné, preto si dávajte veľký pozor, čo si sami naordinujete.

Prvá pomoc

Bolesti hlavy, zubov, úpal. Toto všetko vás môže na dovolenke postretnúť a je fajn mať pri sebe aspoň základnú výbavu. V prvom rade lieky poznáte, viete ich dávkovanie a tiež to, či a ako rýchlo vám začnú účinkovať. V druhom rade sa vyhnete zúfalému pobehovaniu z lekárne do lekárne a vysvetľovaniu, čo a pre koho vlastne potrebujete. Aj napriek tomu, že v letoviskách sa stretávate prevažne s ľuďmi, ktorí ovládajú cudzí jazyk, predsa len nemusíte rýchlo získať to, čo práve hľadáte.

Pribaľte si teda so sebou lieky od bolesti a na zrazenie horúčky. Oboje vám pomôžu aj v prípade, že to so slnením preženiete a budete mať úpal. More je síce najlepším liekom na horné dýchacie cesty, no kvapky do nosa by nemali chýbať. Rovnako tak kvapky do uší, tie zvyknú potrápiť dovolenkárov najčastejšie. Niektoré z kvapiek sú vhodné do uší, nosa aj očí, čiže skúste siahnuť práve po týchto širokospektrálnych. Do lekárničky prihoďte aj sirup od kašľa či pastilky na cmúľanie v prípade bolesti hrdla. Dôležitou súčasťou by mali byť aj antihistaminiká. Tie okrem iného zaberajú napríklad aj pri alergii na slnko, ktorá sa u ľudí prejavuje čoraz častejšie.

Na vonkajšie použitie

Okrem krémov s UV faktorom nezabudnite ani na krémy po opaľovaní. Tie budú pre vás záchranou v prípade, že sa spálite. Nevyhnutnosťou by mal byť aj panthenol, ktorý pokožku nielen regeneruje, ale má aj chladivý efekt. Gél na popáleniny a tiež na bodnutia hmyzom budete možno používať denne. Naopak, octanovú masť snáď nepoužijete vôbec, ale pre istotu nezabudnite ani na ňu. Využijete ju ak sa silnejšie udriete alebo zle stúpite na nohu. Leukoplasty, aj tie odolné proti vode, aspoň dva kusy obväzov, dezinfekčný roztok alebo sprej na rôzne krvácajúce odreniny majte pre istotu so sebou aj na pláži.

V každom prípade vám prajeme, aby ste si dovolenku užili v zdraví a bez úrazov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 13:13