Stretnutie so zúbkovou vílou by vás v dospelosti už asi nepotešilo.Dreamstime
StoryEditor

Zúbková víla pre dospelých: Nepríde si po vypadnutý zub, ale poradí vám, ako sa starať o chrup

22.05.2022, 12:00
Zdravie

Deti sa z vypadnutých prvých zúbkov tešia, v dospelosti by vám však chýbajúci zub radosť neurobil. Starajte sa o svoj chrup a buďte samy sebe zúbkovou vílou.

Domáce bielenie

Káva, červené víno a iné farebné nápoje, ale aj jedlá, zanechávajú na našich zuboch stopy v podobe žltnutia. No kto by nechcel mať hollywoodsky úsmev, ktorého základom je žiarivo biely chrup? Možností, ako to dosiahnuť je niekoľko.

Najviditeľnejšia, no zároveň finančne najnáročnejšia alternatíva je zveriť sa do rúk odborníkom. V takom prípade hovoríme o ambulantnom bielení alebo „dental bleachingu“, pri ktorom dosiahnete také výrazné zosvetlenie, ktoré nie je pre bežné dospelácke zuby vlastne prirodzené. Väčšina populácie má totiž prirodzene žltkastý odtieň chrupu, avšak trendom je snehobiela farba.

Oveľa rozšírenejšie je, vzhľadom na všetky aspekty, domáce bielenie. Tu ale treba rátať s tým, že dosiahnete zmenu maximálne o jeden – dva odtiene smerom nadol a k výsledku ako od odborníka sa rozhodne nepriblížite. Špecializované pasty a kúry alebo home-made recepty vás môžu sklamať, ale nie je to o tom, že by nefungovali. Len ste mohli mať nereálne očakávania.

Ale pekne po poriadku. Návšteva odborníka nepotrebuje náš komentár, domáce experimenty áno. Ak siahnete po produktoch, ktoré avizujú zblednutie farby zubov o niekoľko stupňov, rozlišujte medzi dvomi základnými formami bielenia. O mechanickom princípe hovoríme vtedy, ak pasta obsahuje drobné častice, ktoré odstránia pigmentáciu z povrchu skloviny. Je to riešenie, ktoré by sme mohli prirovnať k peelingu. V tomto prípade však treba brať do úvahy citlivosť vášho chrupu i ďasien, pretože nie všetky zuby znesú mechanické zaobchádzanie tohto typu.

O niečo menej invazívne sa preto javí riešenie chemického alebo enzymatického bielenia v pohodlí domova. Ako názov napovedá, enzýmy urobia celú prácu za vás. Tieto bielkoviny pridané do pasty dokážu rozpúšťať pigmentáciu usadenú na zuboch bez toho, aby ničili sklovinu alebo zasahovali do citlivosti ďasien.

Pri každom type bielenia by ste však mali mať zuby najskôr v poriadku a zdravé. Akákoľvek procedúra by v prípade, že máte kazy alebo zápaly v ústnej dutine nemusela dopadnúť dobre.

Fenomén čiernych pást

Keď prišli prvé čierne zubné pasty, viaceré z nás sa zľakli tmavej peny v ústach a bieleniu pomocou takéhoto prípravku sme nedokázali uveriť. Skutočnosť je však taká, že zvyčajne tmavý odtieň paste dodáva aktívne čierne uhlie, ktoré je doslova magnetom na nečistoty a zafarbenia zubov. Nasaje ich ako špongia a pri pravidelnom používaní docielite skutočne o niečo svetlejší tón zubov.

Aktívne uhlie sa v práškovej podobe používalo na čistenie pleti či zubov už pred stovkami rokov. Čierne zubné pasty teda neprišli s niečím nepoznaným, len dodali dentálnej hygiene staronový šat.

Prírodné zložky, ktoré zvyčajne pochádzajú z uhlia bambusového dreva, dokážu pohlcovať nečistoty na povrchu zubov. Opäť ale platí, že treba byť nohami na zemi a nečakať, že sa zbavíte aj fľakov, ktoré sú hlbšie ako len na sklovine.Zároveň je aktívne uhlie efektívne ako bieliaca látka, ale jeho nevýhodou je, že zuby a ďasná môžu byť po jeho používaní citlivejšie než obvykle. 

Ústne vody

Používanie ústnej vody sa vám môže zdať ako zbytočné, keď ste si práve doumývali zuby. No úloha tohto produktu je celkom iná a môžeme ju nazvať posledným krokom dôkladnej dentálnej hygieny. Ústna voda neslúži na umývanie zubov ani nenahradí klasickú kefku a pastu. Zabraňuje prekysleniu, posilňuje zubnú sklovinu, častokrát má antibakteriálne účinky a v neposlednom rade osviežuje dych. Ďalej je to forma prevencie pred tvorbou kazov, pretože jej užívaním sa vám nebude tvoriť toľko povlaku a minimalizujete tiež vznik paradentózy.

Ak sa rozhodnete vstúpiť do tímu, ktorý si nevie ústnu vodu vynachváliť, robte to správne. Uzáver na fľaši zvyčajne slúži ako odmerka, ale je fajn vedieť, že by ste mali dvakrát denne využiť množstvo zodpovedajúce štyrom čajovým lyžičkám. Ústnu vodu nikdy nepite, môžete ju kloktať, ale podstatnejšie je, aby ste ňou vyčistili priestor medzi zubami, okolo ďasien a pod jazykom. Pre dokonalý efekt by ste nemaliaspoň 15 minút po jej použití jesť a piť.

Vedeli ste, že...?Odborníci sa nezhodujú na tom, či je použitie ústnej vody lepšie pred alebo po umývaní zubov. Ak týmto krokom začnete, čiastočne vodou rozpustíte zubný povlak a lepšie ho kefkou dočistíte. No ak použijete zubnú vodu na záver, eliminujete riziko zápalov ústnej dutiny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:00