Stretnutie so zúbkovou vílou by vás v dospelosti už asi nepotešilo.Dreamstime
StoryEditor

Zúbková víla pre dospelých: Nepríde si po vypadnutý zub, ale poradí vám, ako sa starať o chrup

22.05.2022, 12:00
Zdravie

Deti sa z vypadnutých prvých zúbkov tešia, v dospelosti by vám však chýbajúci zub radosť neurobil. Starajte sa o svoj chrup a buďte samy sebe zúbkovou vílou.

Pozrime sa zubom na zúbok. Možno o dentálnej hygiene viete dosť, ale stále je veľa ľudí, ktorí veria, že stav chrupu je dedičná záležitosť. Je to pravda len čiastočne. Gény ovplyvňujú napríklad tvar, vrátane toho, či máte zuby rovné alebo krivé, ďalej si po rodičoch preberáme farbu aj počet „tesákov“. Čo však do vienka rozhodne nedostaneme je zubný kaz a sklony k jeho tvorbe. Ide totiž o infekčné ochorenie, pod ktoré sa podpisuje (ne)dostatočná dentálna hygiena, ale aj skladba našej stravy. Ak si teda niečo od svojich rodičov v tomto smere berieme, tak jedine návyk, ako sa o zuby staráme. 

Vedeli ste, že...? Zubný kaz nemusí vždy bolieť, pretože vzniká najskôr v sklovine, ktorá nemá napojenie na nervy a cievy. Pocítite ho až keď sa prevŕta hlbšie. Prvé jedlá, na ktoré začne pokazený chrup reagovať, sú sladké alebo studené.

Čistenie zubov

Nemyslite si, že pasta urobí pri umývaní zubov všetku prácu za vás. Oveľa dôležitejšia je vaša technika a potom nástroj v podobe kefky. Tvrdšie a drsnejšie vlákna neznamenajú automaticky lepšie vyčistenie, častokrát je to len na úkor podráždenia ďasien či ničenia skloviny. Ani počet drhnutí zubov za deň nie je smerodajný pri ich výslednom stave, avšak 2x denne je naozaj optimálne. Ráno totiž máte zuby čisté, čo sa týka zvyškov jedla. Uvedomiť si však treba to, že v noci ste mali zatvorené ústa, pričom tma a vlhko sú ideálne podmienky pre tvorbu baktérii.

„V noci je v zatvorených ústach tma a vlhko, čo sú ideálne podmienky pre tvorbu baktérii. Ranná dentálna hygiena teda skutočne nie je len o sviežom dychu.“

Navyše, zrejme po prebudení samy cítite, že máte na chrupe povlak, takže ranná ústna hygiena skutočne nie je len o tom, aby ste mali svieži dych. Pri rannom umývaní vám postačí kefka, ale večer by ste mali do hry zapojiť aj niť a medzizubné kefky.

Mimochodom, väčšina ľudí zbytočné plytvá množstvom zubnej pasty, keďže v reklamách vidíme, ako si po celej dĺžke štetín kefky nanášajú vytlačený prúžok. V skutočnosti je odporúčaná veľkosť hrášku. Čím viac pasty použijete, tým viac sa vytvorí peny, ktorá môže mať aj negatívny dopad na čistenie, napríklad skrátenie času umývania.  

Vedeli ste, že...? Optimálna dĺžka čistenia zubov je dve minúty, pričom prieskumy ukazujú, že bežný dospelý človek s kefkou v ruke strávi ledva 56 sekúnd, čo nie je ani polovica odporúčaného času.  

Čo je to RDA?

Na niektorých typoch zubných pást nájdete pre väčšinu z nás neznámy údaj RDA. Ide o skratku slovRelative Dentin Abrasivity, ktoré udávajú parameter čistiacej schopnosti zubnej pasty. Pre lepšiu predstavu, je to niečo ako SPF pri krémoch na opaľovanie. V tomto prípade však nehľadajte najvyššie číslo, ako je to pri ochrane pred slnečnými lúčmi. Práve naopak! Čím je číselný údaj nižší, tým je daná pasta jemnejšia a šetrnejšia pre zuby a sklovinu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:01