Sirup zo smrekových výhonkov oceníte najmä počas zimy.dreamstime
StoryEditor

Smrekové výhonky sú skvelý liek na zimu. Sirup či tinktúru či treba pripraviť do konca mája

20.05.2022, 06:00
Zdravie

Príroda nám ponúka nespočetné množstvo plodov, ktoré slúžia nielen na konzumáciu, ale tiež na výrobu rôznych liečivých produktov. V zime určite využijete sirup, na ktorého prípravu je v máji ideálny čas.

Nielen v lese, ale aj v záhradách sa vyskytuje smrek, ktorý je na jar obsypaný novými výhonkami. Zhruba od marca do konca mája je vhodný čas na ich zber a na výrobu skvelých pomocníkov pri rôznych ochoreniach.

Zaručí vám úľavu

Výhonky, ktoré zbierame, majú svetlo zelenú farbu. Ideálne, ak sa pre ne vyberiete v doobedňajších hodinách a počas slnečného dňa. Práve tieto zelené časti sú bohaté na terpentínovú silicu, ktorá má blahodárny vplyv na dýchacie cesty. Tie ich v prípade choroby dokážu uvoľniť a zároveň uľahčia vykašliavanie. Výhonky sú tiež zdrojom vitamínu C, vďaka čomu zmierňujú príznaky pri nachladnutí.

Sirup z výhonkov

Nazbierané výhonky poriadne opláchnite a nechajte odkvapkať v sitku. Následne ich vrstvite do väčšej, zhruba päť litrovej fľaše. Každú vrstvu zasypte cukrom a plátkami čistého bio citróna. Takto pokračujte až po vrch fľaše. Fľašu uzavrite a nechajte dva až tri týždne odpočívať na okne, kde svieti slnko. Postupne budete vidieť, ako sa tvorí sirup. Po tomto období cez sitko a gázu sirup preceďte do menších fliaš a uskladnite v chlade. Užívajte jednu až dve lyžičky denne počas zimy aj ako prevenciu, alebo ak trpíte ochorením dýchacích ciest, nie však dlhšie ako päť týždňov. Sirup je tiež skvelý ako sladidlo do čaju.

Tinktúra

Zo smrekových výhonkov si môžete pripraviť aj tinktúru na vnútorné použitie, ktorá vám dodá potrebné vitamíny, alebo bude prvou pomocou na vonkajšie použitie pri bolestiach kĺbov a svalov.

Výhonky prepláchnite, osušte a v pomere 1:2 zmiešajte s čistým alkoholom alebo liehom. Takto pripravenú zmes macerujte na tmavom mieste. Z času na čas zmes vo fľaši premiešajte. Po týždni bude macerát pripravený na užívanie. Ešte predtým ho však sceďte a prelejte do fľaše. Tinktúru majte počas zimy vždy po ruke, aby ste si podporili imunitu, no zároveň v prípade choroby pomohli pri liečbe.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 07:11