Najinteligentnejšou rastlinou na svete je topinambur.dreamstime
StoryEditor

Rastlina, ktorá je inteligentná takmer ako človek. Pre toto by ste mali jesť topinambur

16.05.2022, 06:00
Zdravie

Počtom chormozómov, ktoré v sebe ukrýva, je topinambur najinteligentnejšia rastlina na svete. V praxi to znamená, že je jedinou rastlinou, ktorá je odolná aj voči rádioaktívnemu znečisteniu. Veríme, že o tejto jeho výnimočnosti v tomto smere sa nebudeme musieť nikdy presvedčiť. Faktom však zostáva, že si z pôdy zoberie len tie prospešné živiny a neabsorbuje do seba žiadne ťažké kovy a zdraviu škodlivé látky.

Ak ste ešte topinambur nezaradili do svojho jedálnička, je na čase to zmeniť. Pre vaše telo bude obrovským prínosom a bude ťažiť z benefitov, ktoré ponúka.

Vitamínová bomba

Topinambur obsahuje vitamíny ako A, B, C a D, no okrem toho je bohatý aj na minerálne látky sodík, železo, vápnik, horčík, draslík, kremík a meď. Ak teda budete topinambur pravidelne konzumovať, vášmu telu vďaka tomu doplníte množstvo prospešných látok, ktoré sú nevyhnutné na to, aby ste dokázali fungovať. Navyše, ak sa staráte o pravidelný prísun týchto látok, zmierňujete tým stres, únavu, ale tiež regulujte napríklad krvný tlak.

Vhodný pre diabetikov

Narozdiel od klasických zemiakov, topinambur neobsahuje škrob, ale inulín, ktorý je vhodný aj pre diabetikov. Topinambur je nízkokalorický, čo ocenia aj ľudia trpiaci nadváhou. Práve táto rastlina napomáha v redukcii váhy a v boji s cukrovkou. Vďaka probiotickým účinkom a vláknine, ktorú obsahuje, blahodárne vplýva aj na naše trávenie, plus napomáha odstraňovať toxíny z čriev. Môžeme teda povedať, že bude prospešným prostriedkom aj pri budovaní imunity.

Zdravé kosti aj vlasy

Železo, meď a vitamín C, ktoré topinambur obsahuje, sú skvelým pomocníkom v boji proti vypadávaniu vlasov, no zároveň podporujú aj ich rast. Navyše sa predpokladá, že vďaka medi sa dokáže zintenzívniť farba vlasov, a tiež zabraňuje ich predčasnému šediveniu. Ak sa stane topinambur potravinou, ktorú budete pravidelne konzumovať, znížite tiež riziko osteoporózy a udržíte si zdravé kosti.

Využitie v kuchyni

Ak sa obávate toho, že nemáte dostatok skúseností s jeho prípravou, držte sa jednoduchého pravidla a to, že topinambur môžete jesť a pripravovať ako zemiaky. Má jemnú, sladkastú chuť, no nie príliš výraznú. Na začiatok možno skúste pridať topinambur do mixovaných polievok, alebo nim zahustite omáčku. Keď sa s jeho prípravou a chuťou viac oboznámite, začnite experimentovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 06:00