Správnou starostlivosťou môžete predísť vzniku pigmentových škvŕn.dreamstime
StoryEditor

Po tridsiatke máte väčší nábeh na vznik pigmentových škvŕn. Ako im môžete predísť?

08.05.2022, 18:00
Zdravie
Každá žena túži po krásnej a predovšetkým zdravej pleti. Jej kvalitu však okrem našej pravidelnej starostlivosti a životného štýlu ovplyvňujú napríklad aj hormonálne zmeny súvisiace s vekom. Ak ste do tridsiatky nevedeli, čo sú to pigmentové škvrny, nazývané tiež „starecké škvrny“, dovŕšením tohto veku ich s najväčšou pravdepodobnosťou spoznáte. A to doslova na vlastnej koži.

Pigmentové škvrny nie sú ničím výnimočné a pokiaľ ste ich nepodedili a nemôže za ne genetika, stále sa im viete vyhnúť a v prípade ich vzniku ich eliminovať či úplne odstrániť.

Nebezpečenstvo vám nehrozí

Pigmentové škvrny pre vašu kožu nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo a ide výlučne o estetický problém. Postihnuté miesta sú zafarbené do tmavohneda, prípadne sú svetlejšie ako vaša pokožka, čo prirodzene nevyzerá pekne, ak farba pleti nie je jednotná. Tieto škvrny môžu mať rôzne veľkosti a tiež sa môžu vyskytovať na rôznych miestach. Najčastejšie sa, samozrejme, vytvoria na miestach, ktoré je najviac vidieť. Ako inak, je to na tvári, dekolte a tiež na vrchnej časti rúk.

Môžu za to hormóny aj vek

Vznik pigmentových škvŕn má na svedomí melanín. Na jeho tvorbu priamo vplýva náš vek, teda starnutie pokožky, ale tiež hormóny, nadmerné slnenie sa bez ochranných prostriedkov ako aj genetika. Pokiaľ sa melanín v našej pokožke rozkladá nerovnomerne, dochádza k nejednotnej farbe pleti a tmavším miestam na nej. Najmä dámy okolo tridsiatky týmito zmenami trpia najčastejšie v dôsledku UVA žiarenia. Škvrny vznikajú taktiež hormonálnou nerovnováhou. Mnohým ženám sa prvé pigmentové škvrny objavia na pokožke počas tehotenstva alebo po pôrode. Iné nimi začnú trpieť v období menopauzy. Zároveň sa môžu vyskytnúť pri užívaní niektorých liekov, čo sa najčastejšie potvrdilo pri antikoncepcii. So škvrnami sa môžete stretnúť aj na aknóznej pleti. Skrátka, problém sa týka množstva žien a dôvodov je viacero. Základom je však prevencia.

Prevencia je základ

Ak chcete predísť vzniku pigmentových škvŕn či nezhoršiť stav už vzniknutých, je potrebné chrániť sa najmä pred slnkom, ktoré je najčastejším faktorom, v dôsledku ktorého vznikajú. Dermatológovia radia, aby sme do svojej denno-dennej starostlivosti o pleť zaradili aj ochranné krémy s čo najvyšším slnečným faktorom. A áno, 365 dní v roku. Každé ráno. Áno, aj keď prší, sneží, je zamračené a vy neplánujete vystrčiť nohy z domu. Tak aj vtedy. Krém s SPF nech je od dnes pre vás "must have" v kozmetickej rutine. V lete ich majte stále po ruke a najmä na tvári, ktorá je slnku vystavovaná najčastejšie. Krém si v prichádzajúcom ročnom období naneste aj niekoľkokrát za deň. A keď sme pri tvári, chráňte si ju celkovo. Klobúkom, šiltovkou, nech sa aj po lete môžete tešiť z krásnej, jednotne sfarbenej pleti.

Ako na ne, keď sa už vyskytlí?

Nezúfajte, ak sa už prvé škvrny na vašej tvári objavili. Našťastie, dermatológovia v spolupráci s kozmetickými značkami vyvinuli krémy a séra, ktoré dokážu zabojovať proti pigmentovým škvrnám s výbornými výsledkami. Následne však zvoľte prípravky a správnu starostlivosť o pleť, aby ste predchádzali ich opätovnému vzniku. Ak je váš problém vážnejší a žiaden z prípravkov nepomáha, musíte siahnuť po invazívnejších metódach, ktoré pigmenty odstránia. Najčastejšie používané je odstránenie škvŕn laserom, ale tiež peelingom.

Takže milé dámy, kupujte SPF–ka, klobúky a vyjdite slnečným lúčom v ústrety, ale s maximálnou ochranou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:20