Expirované lieky do lekárničky nepatria, ale nevyhadzujte ich ani do koša.pexels
StoryEditor

Jarné upratovanie v domácej lekárničke. Vyhoďte lieky po dátume spotreby a pred letom si doplňte tieto zásoby

05.05.2022, 09:00
Zdravie
Ak sa práve chystáte na jarné upratovanie, nezabudnite do svojho plánu zaradiť aj lekárničku. Pravdepodobne sa jej neujde počas roka veľa pozornosti, ak nerátame chvíle, keď urgentne potrebujete tabletku proti bolesti hlavy. Je načase v nej urobiť poriadny vietor.

Vďaka tomu, že si v lekárničke urobíte poriadok sa zbavíte tých liečív, ktoré už naozaj nepotrebujete, no zároveň aj zistíte, čo v nej momentálne chýba.

Odstráňte preexpirované lieky

Všetky lieky, ktoré sú už dávno po dátume spotreby vyraďte. Nielenže už pravdepodobne nemajú žiadne účinne látky, ale starý liek vám môže navyše spôsobiť zdravotné ťažkosti. To isté platí pre všetky blistre na ktorých nieje uvedený, alebo čitateľný dátum spotreby. O antibiotikách nehovoriac. Fakt je ten, že antibiotiká by ste mali vždy dobrať, pokiaľ vám lekár neodporučí inak. Ak sa ale stalo, že vám náhodou dve tri tabletky zostali, rovno ich vyraďte. V budúcnosti sa k nim už aj tak vrátiť nemôžete, a takto vám zbytočne zaberajú miesto a lekárnička je neprehľadná. Všetky liečivá odneste do najbližšej lekárne. Rozhodne ich nevyhadzujte do odpadkového koša.

Vitamíny a mastičky

Octanová masť, rôzne gély po uštipnutí hmyzom, ale aj vitamíny, ktoré sú nespotrebované v riadnom čase je nutné z lekárničky vyhodiť. Možno sa vám zdá, že sú neškodné, ale zdanie v tomto prípade klame. Aj taký nenápadný vitamín, ktorý je po záruke vám môže spôsobiť nevoľnosť. Rovnako tak mastičky. A asi následne nechcete chodiť fľakaté a riešiť si novovzniknutý problém u kožného lekára.

Čo je nutné doplniť si pred letom?

Už na jar by súčasťou každej lekárničky mal byť repelent. A to nielen ten proti nepríjemnému hmyzu, ale predovšetkým proti kliešťom. Jar je žiaľ pre kliešte ideálnym časom. Preto tento prípravok majte nielen v lekárničke, ale stále po ruke. Najmä pri pobyte v prírode. Zároveň by bolo fajn, aby lekárnička obsahovala aj sprej, ktorý uľahčí odstránenie kliešťa v prípade, že vás už napadol. Na pozore by sa mali mať najmä ľudia, ktorí majú domácich maznáčikov. Tí ich totiž často prinesú z prírody aj domov.

Do lekárničky tiež patria rôzne vitamíny. Aj keď nám počasie sľubuje, že sa nám už snáď budú vírusy vyhýbať, podpora imunity je potrebná v každom ročnom období.

Krémy s SPF sú nevyhnutnosťou. S pribudajucími slnečnými lúčmi by sme mali mať krém s ochranným faktorom stále po ruke. Tiež si nezabudnite kúpiť krém po opaľovaní. Ten vám poslúži ako prvá pomoc v prípade, že intenzitu slnka podceníte, alebo si pobyt von o čosi predĺžite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 10:25