Hobby Horsing nie je len koníček, spája mladé dievčatá a pomáha s dospievaním.dreamstime
StoryEditor

Jazdili ste už s hlavou dreveného koňa na palici? Hobby Horsing je bizarný, no zábavný šport, ktorý musíte vyskúšať

28.04.2022, 08:00
Zdravie
Hobby Horsing je šport, ktorý spočíva v jazdení s dreveným koňom medzi nohami cez prekážky. V podstate to vyzerá presne tak isto, ako keby ste jazdili na živom koňovi, no je to o čosi náročnejšie. Možno vám to príde bizarné, no tento zábavný šport by ste rozhodne mali vyskúšať.

Hobby Horsing je takpovediac novým športom, ktorý sa stal populárnym najmä u mladých dievčat. Pôvod má vo Fínsku, kde o ňom dokonca natočili aj dokument nominovaný na Oscara. Aj keď sa vám môže zdať, že tento koníček je iba o dievčenskom rozmare, je to úplne inak. Hobby Horsing spočíva v jazdení na drevenom koňovi cez rôzne druhy prekážok. Síce to vyzerá podobne ako jazdenie na živom koňovi, no je to omnoho zložitejšie. Všetku prácu za toto nádherné zviera totiž musí odviesť práve človek, ktorý má medzi nohami palicu s hlavou koňa. Áno, keď to vidíte prvýkrát, len ťažko sa ubránite smiechu, no stojí za to ho vyskúšať.

Nie je to obyčajný šport

V súčasnosti sa takmer po celom svete konajú národné šampionáty, kde dievčatá súťažia v najrôznejších disciplínach. História tohto športu však siaha omnoho ďalej a nie je to novodobý trend, ako si mnohí myslia. Len si spomeňte, keď ste sa ako dieťa hojdali na drevenom koníkovi či jazdili na palici s plyšovým koňom. Nie je to iba šport či koníček, tento kôň patrí k jedným z najzákladnejších detských hračiek, aké boli kedy vynájdené.

Existencia Hobby Horsingu siaha až do 16. storočia, no v niektorých kultúrach sa objavil ešte skôr. Dreveného koňa na palici ste mohli nájsť v rôznych olejomaľbách, knihách či tradíciách. Pre každú krajinu však symbolizoval niečo iné. Najviac sa uchytil najmä vo Fínsku, kde má aj svoj pôvod. Medzi mladými dievčatami bol veľmi populárny, ale často trénovali potajme. Postupne sa však z neho stal šport, ktorý má dnes nielen jazdkyne, ale aj trénerov, rozhodcov a všemožné súťaže, ktoré sa rozšírili do celého sveta. Každoročne sa konajú medzinárodné majstrovstvá, národné šampionáty či podujatia, kde sa stretne niekoľko tisíc nadšencov vo veku od 10 do 18 rokov. Tento šport nemá prísne pravidlá, čo u mladých dievčat podporuje kreativitu, umožňuje vytvárať vzťahy a vlastné očakávania. Nejde však len o súťaž, Hobby Horsing pomáha aj pri psychických problémoch, socializácii či dospievaní.

Podporuje kreativitu a dievčatám plní sny

Niektoré dievčatá jazdia celé svoje detstvo na skutočnom koňovi, no po čase sa rozhodnú, že začnú skákať na drevenom. „Hobby Horsing bol pre mňa ako terapia. Veľmi mi pomohol pri rozvode rodičov a šikanovaní v škole,“ priznala jedna z pravidelných účastníčok súťaží. Okrem toho, že mladým dievčatám pomáha s pysychickými problémami, väčšina takýchto koní je vyrábaná ručne. To znamená, že majú takýmto spôsobom možnosť navzájom sa stretávať, zlepšovať si predstavivosť a spolu dekorovať svoje drevené zvieratko. Predovšetkým si však športovkyne precvičujú svoje telo, učia sa gymnastike či rovnováhe. Zároveň ponúka Hobby Horsing možnosť jazdenia tým, ktorí nemajú prístup k skutočným koňom. Rodičia tak môžu svojim deťom splniť sny a zapáliť lásku k tomuto netradičnému športu, ktorý sa už udomácnil aj u nás a čoskoro bude mať prvý šampionát v obci Cífer pri Trnave.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. apríl 2024 22:18