Jada Pinkett Smith s manželom Willom na tohtoročných Oscaroch.dreamstime
StoryEditor

Choroba, ktorá je na facku. Will Smith bránil manželkin účes na Oscaroch, Jada Pinkett prišla o vlasy kvôli alopécii

05.04.2022, 12:00
Zdravie
Krátke, husté, dlhé či riedke. Naša koruna krásy má mnoho podôb a neraz skúšame najrôznejšie babské recepty, aby sme si ju udržali žiariacu a zdravú. Žiaľ, niekedy sa do života pripletie ochorenie, ktoré s vlasmi vezme aj veľkú dávku sebaistoty. Stalo sa to aj herečke Jade Smith, ktorá sa nerozhodla ísť na krátko len preto, že by to bol trend. Za jej strihom je alopécia.

Alopécia je kvôli svojim následkom nielen zdravotným, no aj duševným problémom. Nad plešatením mužov sa verejnosť väčšinou nepozastavuje, no ženy stratu vlasov znášajú oveľa ťažšie. Stavy úzkosti a smútku sprevádza návšteva lekárov, čo len pridáva na strese.

Keď sa telo obráti proti vám

Rovnako ako bolestivá psoriáza, alopécia takisto patrí medzi autoimunitné ochorenia. Postihuje jedného človeka zo sto a genetika zohráva úlohu v jednom z piatich prípadov. Ľudia trpiaci alopéciou areata, často zažívajú náhle, dramatické a opakujúce sa vypadávanie vlasov. Imunitný systém nás chráni pred vírusmi, v tomto prípade však považuje za nepriateľa vlasové folikuly.

Náhla strata vlasov sa u každého prejavuje inak. Rednutie prebieha rovnomerne, poprípade je plešatenie úplné. Okrem hlavy u niektorých dochádza k strate mihalníc alebo obočia. Najvýraznejším znakom alopécie je výskyt drobných lysín – objavujú sa na temene hlavy či v blízkosti spánkov. Vlasy vypadávajú častejšie v chladnom období.

Trápenie hollywoodskej hviezdy

Záujem o priebeh tejto choroby sa zvýšil po tohtoročných Oscaroch a najkontroverznejšej facke roka. Herečka Jada Pinkett Smith, známa napríklad zo sci-fi série Matrix, s alopéciou bojuje od roku 2018. Prvú traumatizujúcu skúsenosť popísala počas svojej talkshow, „Red Table Talk“. Počas sprchovania si v rukách našla početné chumáče vlasov a nerozumela dôvodu svojho plešatenia. „Bola to jedna z tých chvíľ v živote, kedy som sa doslova triasla od strachu.“

Svoje skúsenosti zverejňuje prostredníctvom Instagramu, dokonca podstúpila liečbu steroidovými injekciami. Tie síce chorobu nezastavia, dokážu ju však spomaliť. Ani to ale nebolo pre Jadu efektívne, preto sa zostávajúcich kučier rozhodla zbaviť úplne. V júli minulého roka zverejnila fotku so svojou dcérou Willow, obe ženy odvtedy spája odhalená lebka. Kým Willow tento účes zvolila dobrovoľne, jej mama sa rozhodla inšpirovať a postupne sa snaží vyrovnať so svojím stavom.

Jada len pred niekoľkými mesiacmi oslávila päťdesiatku a práve v tomto veku sú ženy k alopécii najnáchylnejšie. Obdobie menopauzy sa spája s vyšším rizikom vypadávania vlasov, no nie je to povinnosťou. Kým priemerný vek sa odhaduje na 52 rokov, veľa žien tento problém rieši oveľa skôr.

Účinná liečba nie je jednoznačná

Ochorenie je skutočne nepredvídateľné. Nedá sa vyliečiť úplne, veľakrát boli ale zaznamenané prípady, kedy vlasy po vypadaní začali opäť rásť.  Poprípade vám na hlave ostanú miesta bez vlasov, a to je už ťažšie zakryť tak, aby ste sa neobávali vyjsť von.

V rámci toho, s čím vám môže pomôcť lekár, existuje niekoľko liečiv. Kortikosteroidy sú protizápalové lieky, ktoré sa predpisujú pri rôznych autoimunitných ochoreniach. Existujú vo forme piluliek, krémov, poprípade sa aplikujú injekčne do pokožky hlavy.

Lokálna imunoterapia sa zvolí pri opakovanom alebo rozsiahlom vypadávaní vlasov. Hlava sa ošetrí rôznymi chemikáliami, čo spustí alergickú reakciu. Práve vďaka nej sa spustí rast nových vlasov, no táto procedúra si vyžaduje opakované návštevy lekára.

Žiadna prechádzka ružovou záhradou

S alopéciou idú ruka v ruke obavy o svoj zovňajšok. Aj keď sa každodenne nestretávate s niekým, kto ňou trpí, celosvetovo je to 147 miliónov ľudí. Nie je ľahké vysporiadať sa s týmto ochorením, niekto nosí čiapky, šiltovky, prípadne parochne. V prípade, že úzkosť pretrváva, je lepšie vyhľadať terapeuta, ktorý vás vie nasmerovať na ďalšie podporné skupiny. Počúvať rady odborníkov o vylúčení cukrov a zdravom stravovaní je síce fajn, emocionálnu stránku to napriek všetkému nevylieči.

Ako dôvod vzniku choroby sa často skloňuje slovo stres. Okrem psychického tu zaraďujeme aj fyzický, hlavne ak vykonávame náročnú prácu. Prevládajú názory, že spúšťačom je aj infekcia, prípadne hormonálna nerovnováha. Pre úplnú spokojnosť je preto potrebné pokračovať vo výskume a nájsť odpovede na otázky pre ľudí ovplyvnených týmto nepríjemným ochorením.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 21:06