Ako by mala vyzerať vaša ranná a večerná rutina?Pexels
StoryEditor

Ráno potrebuje pleť ochranu, večer odstrániť nečistoty. Pozrite sa, ako by mala správne vyzerať vaša skincare

11.02.2022, 14:00
Krása a móda
Aj keď základom efektívnej starostlivosti o pleť je najmä výber správnych produktov pre váš typ pleti, dôležité je si taktiež určiť vhodné poradie. Medzi rannou a večernou rutinou existujú určité rozdiely. Pozrite sa, ako by mala správne vyzerať vaša starostlivosť o pleť.

Ranná skincare rutina

Krok 1: Čistenie

Ak ste si mysleli, že vyčistiť pleť stačí len večer, tak ste sa mýlili. Aj ráno potrebujete z pokožky odstrániť maz či nečistoty, ktoré sa na nej za noc nahromadili. Keď sa totiž počas spánku prehadzujete, baktérie z vašich slín, olej či lupiny z vlasov alebo choroboplodné zárodky z obliečky sa veľmi ľahko presunú na tvár. Najlepšie je použiť jemný čistiaci gél, ktorý pokožku nevysuší. Umyte si tvár vodou, do rúk si vytlačte malé množstvo a krúživými pohybmi ho vmasírujte do pokožky a potom opláchnite vlažnou vodou.

Krok 2: Peeling (raz alebo dvakrát týždenne)

Väčšina odborníkov odporúča používať peeling raz alebo dvakrát týždenne. Vďaka nemu odstránite z pleti špinu, mastnotu, ale najmä odumreté kožné bunky. Najlepšie je zaobstarať si scrub na hĺbkové čistenie pórov. Po pravidelnom používaní bude vaša pleť omnoho žiarivejšia a hladšia.

Krok 3: Pleťová voda

Používanie pleťovej vody je veľmi dôležitým krokom pri rannej rutine, pretože dokáže pripraviť pokožku na vstrebávanie ďalších produktov a zároveň ju posilní a hydratuje. Pleťové vody bývajú zložené z výťažkov ovocia a kvetov, ktoré pomáhajú obnoviť a rozžiariť pokožku po čistení. Jednoducho, poskytuje vašej pleti potrebnú výživu, aby vyzerala sviežo po celý deň.

Krok 5: Antioxidačné sérum

Antioxidačné séra sú bohaté na živiny a dôležité vitamíny, ktoré dokážu vyriešiť množstvo problémov. Pleti dodávajú mladistvý vzhľad, zbavujú ju tmavých škvŕn a zabraňujú rozširovaniu pórov. Taktiež sú takéto séra schopné tlmiť zápalové reakcie či poškodenia spôsobené UV žiarením.

Krok 6: Očný krém

Pokožka okolo očí je najtenšia a najjemnejšia časť tváre, a preto ako prvá vykazuje známky starnutia. Pravidelné používanie očného krému udrží vašu pleť elastickú, čím zabránite vzniku niektorých vrások či strate kolagénu. Jednoducho naneste  množstvo vo veľkosti ryžového zrnka pod oči a na viečka a rozotrite alebo vklepte pomocou vankúšikov prstov.

Krok 7: Hydratačný opaľovací krém

Odborníci považujú za najdôležitejší krok pri rannej rutine hydratovať pokožku pomocou hydratačného opaľovacieho krému. Ochránite tak tvár pred škodlivými UV lúčmi, stresom či ťažkými kovmi, ktoré urýchľujú starnutie pokožky.

Večerná skin rutina

Krok 1: Odstránenie mejkapu

Mnoho mejkapov je vodeodolných, takže obyčajné čistiace prostriedky ich dostatočne neodstránia. A práve z tohto dôvodu by ste mali večernému odličovaniu venovať zvýšenú pozornosť a používať iné produkty než na čistenie pleti ráno. Najprv odstráňte rúž, maskaru a tiene z oblasti viečok. Napokon si pomocou prostriedku, ktorý vyhovuje vášmu typu pleti, odlíčte aj zvyšky mejkapu z tváre.

Krok 2: Čistenie

Aj keď si myslíte, že mejkap ste už odstránili, mýlite sa, pretože vám na tvári stále ostali jeho zvyšky. Najlepšie je použiť krémový čistiaci prostriedok alebo odličovacie mlieko na dočistenie tváre od zvyškov líčidiel, prachu a baktérii, ktoré sa na pleti uložili počas dňa. Tak svoju pleť dokonale pripravíte na ďalšie kroky vašej večernej rutiny.

Krok 3: Pleťová voda

Pleťovú vodu by ste mali používať ráno aj večer. Pred spaním pleť posilní, hydratuje a pomôže vašej pokožke absorbovať ďalšie produkty, čiže má rovnakú funkciu v tomto čase ako aj po prebudení. 

Krok 4: Očný krém

Pri očnom kréme platí to isté, čo pri pleťovej vode. Pokožka okolo očí je tenká a celý deň namáhaná. Dôležité je, aby ste naniesli očný krém asi hodinu pred spaním, čím sa lepšie vstrebe do pokožky. Vo všeobecnosti by ste si ho mali naniesť pred ďalším krokom, aby ste ochránili pokožku okolo očí pred zložkami, ktoré by mohli spôsobiť podráždenie.

Krok 5: Hydratačné sérum

Hydratačné séra sú bohaté na antioxidanty a vitamíny, ktoré pomôžu vašu pleť regenerovať počas spánku. Taktiež dokážu pleť rozjasniť a správne navlhčiť, čím sú vhodné predovšetkým pre suchú a zrelú pokožku.

Krok 6: Nočný krém alebo maska

V poslednom kroku vašej večernej rutiny môžete použiť nočný krém alebo masku. Zatiaľ čo denné krémy sú určené na ochranu, nočné krémy sú dobré zvlhčovače a pomáhajú pri obnove buniek. Na druhej strane, nezmývateľná nočná maska pomáha revitalizovať pokožku od nečistôt, usadenín a rozžiariť pokožku. Tým, že obsahuje hydratačné zložky a necháva sa na tvári po celú noc, môže slúžiť ako náhrada za hydratačné sérum. Je len na vás, ktorý z produktov sa rozhodnete použiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. júl 2024 15:08