Spoľahlivý pomocník nielen v kuchyni.dreamstime/Alian226
StoryEditor

Spoznajte benefity medu: Prečo by vám rozhodne nemal chýbať v kuchyni?

19.03.2022, 06:00
Zdravie
Med je obľúbený najmä pre svoju sladkú a podmanivú chuť, vďaka ktorej sa využíva v mnohých jedlách a receptoch. Aké sú jeho ďalšie benefity?

Med má množstvo potenciálnych zdravotných výhod a neodškriepiteľné zásluhy mu patria aj v podobe domáceho lieku. Jeho vôňa, farba a chuť sa líšia v závislosti od typu kvetov, z ktorých je vyrobený, k dispozícii tak máme nespočetné kvantum odrôd. Je plný antioxidantov, pomáha pri trávení a imunite. Má antibakteriálne vlastnosti, prečisťuje krv a po priamom aplikovaní dokáže upokojiť aj našu pokožku.

Prospešnejší pre naše telo

Hoci med zvyšuje hladinu cukru rovnako ako iné druhy sladidiel, veľkou výhodou sú jeho antioxidanty, ktoré dokážu ochrániť pred metabolickým syndrómom a cukrovkou 2. typu. No napriek všetkým vedecky podloženým výhodám, konzumovať by sa mal stále s mierou.

Med môže tiež predchádzať srdcovým chorobám. Podľa National Library of Medicine znižuje krvný tlak, zlepšuje hladinu tukov v krvi, reguluje srdcový tep a zabraňuje zániku zdravých buniek. Surový med zvyčajne obsahuje propolis, zmes živicových látok, ktorý je rovnako produktom včiel a svoju úlohu plní pri udržiavaní primeranej hodnoty cholesterolu.

Pomocník pri popáleninách a hojení

Na hojenie rán a popálenín sa liečba medom používa už od starovekého Egypta. Obzvlášť účinný je Manuka med. Pomôcť môže tiež pri liečbe kožných ochorení, ku ktorým patrí napríklad čoraz viac rozšírená psoriáza.

Prírodný liek proti kašľu

Pre deti staršie ako jeden rok môže med pôsobiť ako prírodný a bezpečný prostriedok na potlačenie kašľa. Viaceré štúdie ukazujú, že je dokonca účinnejší než niektoré lieky – báť sa nemusíme ani vedľajších účinkov.

Skvelý na ozvláštnenie chutí

Ak chcete získať trochu viac antioxidantov z medu, použiť ho môžete takmer všade, kde sa pridáva cukor. Klasikou je osladenie bieleho jogurtu, kávy alebo čaju, poznáme však aj množstvo zaujímavých kulinárskych tipov. Nič ním nepokazíte v mäse na karí či ľahkom jarnom šaláte s kozím syrom. Nezabúdajte na medové dresingy a omáčky, ktoré sa perfektne hodia k mäsu. Vystačíte si pritom len s kombináciou medu a limetky, prípadne sójovej omáčky na dosiahnutie „ázijského nádychu“. 

image

Med nemusíte pridávať iba do sladkých receptov.

Pexels/Jer Chung

Ako sme spomínali, na trhu je dostupných viacero druhov medov. Ktoré sú tie najznámejšie a na čo presne sa dajú využiť?

  • Eukalyptový med na liečbu vredov
  • Repkový med pomáha pri osteoporóze
  • Slnečnicový med možno použiť pri bolestiach hrdla a nachladnutí
  • Akáciový med na hojenie rán
  • Lesný med je dobrý na pokožku a vlasy, možno ho aplikovať s pleťovými maskami či ako súčasť peelingov
  • Viackvetý med zasa zlepšuje spánok a zmierňuje stres
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:00