S bigorexiou sa v súčasnosti stretávame oveľa častejšie než by sme čakali.Pexels/cottonbro
StoryEditor

Neviete sa zbaviť neustálej túžby naberať svaly? Možno trpíte bigorexiou

12.03.2022, 12:00
Zdravie
Bigorexia má podobné symptómy ako mentálna anorexia. Nespokojnosť so svojou postavou a vzhľadom vedie k prehnanému cvičeniu a nadmernej starostlivosti o telo.

Bigorexia je telesná dysmorfická porucha. Inými, menej odbornými slovami, je to choroba, pri ktorej nás prenasleduje myšlienka, že sme príliš chudé či málo svalnaté. Keď máte bigorexiu, ste fixované na predstavu, že nie je niečo v poriadku s vašim telom. To môže následne ovplyvniť aj správanie.

Prejaviť sa môže keď:

  • trávime hodiny v posilňovni, tlačíme naše telo ďaleko za jeho hranice a pociťujeme nutkanie vrátiť sa – opakovať proces hneď na druhý deň
  • dodržiavame prísne diéty, aby sme zredukovali hmotnosť a najmä nabrali svaly, ktorých nie je nikdy dosť
  • nenávidíme svoje telo a máme pocit, že tieto očividné nedostatky sú rovnako jasné každému, kto nás vidí

Spoznávate sa v tom? Je tu možnosť, že bigorexiou trpíte a ani o tom neviete. Ak s týmto problémom nič neurobíte, môže sa stupňovať a viesť k užívaniu steroidov, depresii či dokonca k sebapoškodzovaniu. Je zrejmé, že prehnaná snaha o dokonalé telo zhoršuje naše duševné zdravie.

Mnohé príznaky bigorexie sa môžu sprvu zdať relatívne normálne. Avšak ak si zadávate  „fitness ciele“, ktoré sa vám stále zdajú nedosiahnuteľné, môžete dosiahnuť viac než len dobrú kondíciu.

Koho môže postihnúť?

Nie je celkom jasné, prečo je niekto na túto poruchu náchylnejší, ale v každom prípade nejde len o ženy. Bigorexiu môžu mať pokojne aj muži. Odborníci zatiaľ našli súvis s negatívnymi zážitkami z detstva ako šikanovanie alebo žartovanie o vašej váhe, ktoré ste si so sebou priniesli do dospelosti. Predpoklady na tento stav majú tiež kulturisti a športovci všeobecne.

Boj s bigorexiou

Aby bigorexia nevyústila do bodu, v ktorom budete musieť navštíviť lekára, dodržiavajte isté preventívne opatrenia:

  • Obmedzte cvičenie na 30 minút, maximálne hodinu denne.
  • Minimalizujte proteínové kokteily a doplnky výživy.
  • Vymažte z mobilu merače kalórií a fitness aplikácie.

Podľa odborníkov tiež pomáha, ak praktizujte meditáciu, nájdete si aj iné záľuby ako posilňovňu a vediete si denník. Takisto sa vyhnite osobám kritizujúcim vaše telo. Ak ste sa v príznakoch bigorexie našli, zďaleka nie ste samy. V dnešnej dobe dokonalosti s ňou žije veľké množstvo ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 11:19