pixabay.com
StoryEditor

Nádcha potrebuje vyliečiť: skúste inhaláciu aj kubánske oregano

17.01.2017, 07:00
Zdravie
Nádcha patrí medzi najčastejšie ochorenia horných dýchacích ciest a zvyčajne sprevádza aj rôzne ďalšie choroby, napríklad prechladnutie či chrípku. V dospelosti nás vie nádcha potrápiť približne dvakrát až štyrikrát do roka, v detstve dokonca až dvanásťkrát za rok.

Ide o zápal nosovej sliznice, ktorý sa prejavuje hustým výtokom z nosa, pocitom plných a upchatých dutín, prípadne kýchaním. Príčinou býva nakazenie kvapôčkovou infekciou, kedy sa bacile usadia na sliznici, oslabia organizmus a vytvorí sa zápal. Pri akútnej infekčnej rinitíde dochádza v prvej fáze k prekrveniu sliznice s pocitom suchosti a až bolestivého pálenia v nose a nosohltane, píše idnes.cz.

V druhej fáze sa objavuje mohutná sekrécia, ktorá je pri súčasnej bakteriálnej superinfekcii hnisavá. Zápalové zmeny prakticky vždy v rôznej miere postihujú aj sliznicu vedľajších nosných dutín. Neliečená nádcha môže prejsť do chronickej podoby, môže byť spúšťačom rozvoja astmy alebo vážnych ťažkostí, ako je napríklad nedoslýchavosť alebo zhoršená artikulácia.

Prvá pomoc
Na zmiernenie opuchu slizníc a uvoľnenie nosovej dutiny si vezmite na pomoc nosný sprej či kvapky a aplikujte ich vždy do oboch nosných dierok. Nezabúdajte ani na dostatočný pitný režim. Okrem čistej vody si denne urobte aspoň jeden pohár čerstvého džúsu z pomaranča, citrónu, mrkvy a jablka, aby ste doplnili aj vitamíny, predovšetkým vitamín C.

Stavte tiež na bylinné čaje, ktoré primárne nebojujú s nádchou, ale posilňujú organizmus. Vyberajte tie s obsahom bazy čiernej, lipy, mäty, harmančeka či tymiánu. Môžete si tiež pripraviť domáci zázvorový čaj s medom a citrónom. Zázvor má protizápalové a antibakteriálne účinky a pri nádche znižuje obsah hlienu.

Nádcha je spojená s vysokou frekvenciou smrkania, a nielen sliznice, ale aj vstupná oblasť nosa potom býva podráždená. Normálny stav nosných dutín pomáhajú obnoviť rôzne balzamy alebo kvapky z grepového oleja. Práve extrakt z grepu pôsobí až proti ôsmim stovkám kmeňov baktérií a vírusov, celkovo posilňuje organizmus a je prevenciou proti nachladnutiu a infekciám.

Pridajte morskú soľ
Ozdravujúca sila roztokov prírodnej morskej vody skutočne patrí k najlepším riešením pri hustej nevodnatej nádche. Odborníci odporúčajú používať ich vo vhodnej kombinácii s nosovými kvapkami. Roztoky morskej vody šetrne umyjú nosnú sliznicu, odstránia sekrét, a zaistia tak lepší kontakt lieku s tkanivom, zároveň sa vďaka nim predchádza vzniku zápalu vedľajších nosových dutín a stredného ucha, a tiež nepríjemnému vzniku bolestivých chrást v nose.

Použitie týchto prípravkov je veľmi jednoduché a prináša rýchlu úľavu. Navyše sú vhodné aj ako prevencia.

Stará dobrá inhalácia
Pôsobenie horúcej pary sa soľnými minerálmi v kombinácii s éterickými olejmi či bylinami využívalo snáď od nepamäti. Veľmi účinné sú aromaterapeutické inhalácie. Stačí dať do hrnca s horúcou vodou niekoľko kvapiek éterického oleja. Na uvoľnenie upchatých dutín sa hodia tri kvapky eukalyptu a tri kvapky borovice lesnej. Potom sa nakloňte nad hrniec a zakryte hlavu uterákom. Zhlboka dýchajte pätnásť minút, ale občas uterák zdvihnite a nadýchnite sa čerstvého vzduchu, aby vám inhalácia nebola nepríjemná.

"Horúca para prečistí horné dýchacie dutiny a uľaví upchatému nosa. Hrozí však oparenie, hlavne u malých pacientov, "upozorňuje detská lekárka Katarína Šimovičová, podľa ktorej je oveľa účinnejšie použiť kompresorový inhalátor:" Takto zvolená inhalačná liečba pôsobí aj v okrajových častiach dolných dýchacích ciest a preniká až do najmenších pľúcnych alveol, kam sa žiadny sirup či vodná para nedostanú. "

Z babičkiných receptov
Pri liečbe prechladnutia a nádchy stavte na silný a poctivý vývar z mäsa, najlepšie kuracieho či slepačieho, kostí, koreňovej zeleniny, cibule, cesnaku, nového korenia a čierneho korenia, ktorý nechajte ťahať aspoň štyri hodiny! Vývar nesmie peniť, len mierne pobublávať. ​Tanier ​horúceho vývaru vás posilní a uvoľní upchatý nos.

K posteli si postavte tanierik s rozkrojenou cibuľou a roztlačeným cesnakom. Ich uvoľňujúce sa silice majú dezinfekčné a antibiotické účinky a prečisťujú nos. Ďalším pomocníkom je chren, ktorý je najlepší využiť v začiatkoch nádchy. Stačí ho nastrúhať, zmiešať s medom a trikrát denne si dať jednu čajovú lyžičku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 11:09