pixabay.com
StoryEditor

Pozor na zvýšený cholesterol, na začiatku môže pomôcť zmena jedálnička

12.10.2016, 17:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Cholesterol je často skloňované slovo, ktoré môže znamenať zdravotný problém, aj keď o ňom neviete. Obvykle vás na ťažkosti upozorní lekár, ktorý zvýšenú hladinu cholesterolu zistí až pri odberoch krvi.

Vysoká hodnota cholesterolu je pre ľudské telo nebezpečná, napriek tomu sa ľudia o jeho hladinu v krvi príliš nezaujímajú.

U našich susedov v Čechách sa robil prieskum a je to pomerne alarmujúce číslo - takmer polovica Čechov sa o hladinu svojho cholesterolu nezaujíma a tretina neverí, že hladinu možno ovplyvniť. Napriek tomu 85% opýtaných si uvedomuje, že vysoká hladina je nebezpečná. Vyplynulo to z prieskumu agentúry STEM / MARK pre Českú spoločnosť, pre aterosklerózu, píše idnes.cz.

Vysoký cholesterol je v českej populácii rozšírený. Jeho hladina sa v rámci preventívnych prehliadok u lekára sleduje každé dva roky.

Na tieto prehliadky ale mnoho ľudí nechodí, takže sa o svojom začínajúcom probléme nedozvedia. Inak než z krvného rozboru sa však hladina cholesterolu určiť nedá. Pritom vysoké hodnoty napomáhajú rozvoju aterosklerózy, čiže kôrnateniu tepien, ktoré vedú ku kardiovaskulárnym ochoreniam. Tie sú hlavnou príčinou úmrtí v Európe aj u nás, a hoci je zrejmý klesajúci trend, stále stojí za štyrmi miliónmi úmrtí ročne.

Riziko pokročilej aterosklerózy sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom: ženy bývajú viac ohrozené po 55. roku života (po prechode), muži už po 45. roku.

Škodí nadváha aj málo pohybu
Príčin zvýšeného cholesterolu je viac. Medzi hlavné patrí vzostup telesnej hmotnosti, nedostatok pohybu, nevhodné stravovanie, ale aj niektoré choroby. Vinou môže byť aj genetická dispozícia.

Ak vám lekár na základe krvných testov oznámi, že je hodnota menej či viac nad normálom, mali by ste sa začať správať k svojmu telu inak. Základom je zdravý životný štýl - udržiavať normálnu telesnú hmotnosť, mať dostatok pohybu, nefajčiť a jesť zdravo.

V jedle by ste mali obmedziť nielen živočíšne tuky, ale aj konzumáciu väčšiny živočíšnych výrobkov, predovšetkým mäsa s výnimkou rýb. Tie by mali byť zaraďované pravidelne. Jedzte veľa zeleniny i ovocia. Ak tieto opatrenia nepomôžu, ďalší postup je nutné konzultovať s lekárom. V niektorých prípadoch je potrebné nasadiť lieky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 04:26