pixabay.com
StoryEditor

Mnohé ženy vystavujú seba i svoje dieťatko nebezpečenstvu. Pozrite sa, prečo

08.08.2016, 06:00
Zdravie
Priberanie v tehotenstve je úplne prirodzené. Aj keď v tomto období nie je príliš dobré „riešiť“ svoju postavu, na druhej strane to netreba preháňať s váhovým prírastkom v radostnom očakávaní.

Hovorí sa, že v tehotenstve by mala žena jesť za dvoch. Mnohí ľudia sú presvedčení o tom, že budúca mamička by mala jedávať viac ako za normálnych okolností, aby dieťatko malo všetko, čo potrebuje. Ide však len o mylnú predstavu, ktorá môže spôsobiť pravý opak a zvýšiť riziko rôznych tehotenských komplikácií. Aj keď budúce mamičky rátajú s pribúdajúcimi kilogramami postupne, ako sa blíži termín pôrodu, mnohé z nich nemajú presné znalosti o svojom indexe telesnej hmotnosti (BMI) a o odporúčanom prírastku hmotnosti v požehnanom stave.

Nevedia, aké majú BMI

Štúdia, zverejnená v časopise New Zealand Medical Journal zistila, že 69 percent zo 644 opýtaných žien nevedelo, aká hmotnosť počas tehotenstva je zdravá pre mamičku i dieťatko, ako píše stuff.co.nz. Navyše, až 31 percent nesprávne uhádli svoje BMI na začiatku tehotenstva. Väčšina z tých žien, ktoré sa o to nezaujímali, trpela nadváhou alebo obezitou. Tie, ktoré vedeli svoju hodnotu BMI, mali normálnu hmotnosť. Účastníčky štúdie mali pritom vyššie vzdelanie.

Helen Patersonová, jedna z autorov štúdie tvrdí, že tie ženy, ktoré boli neinformované, mali dvakrát väčšie riziko, že sa dostanú na nezdravú hmotnosť.

"Ak sa nezaujímate o to, čo odporúčajú lekári, potom máte vyššie riziko. A ak neviete, aké je vaše BMI, riziko je ešte vyššie," upozorňuje odborníčka.

Aj pacientky musia prejaviť záujem

Ak by sa totiž tehotná žena dostala na príliš veľkú hmotnosť, hrozia mnohé zdravotné komplikácie, vrátane gestačného diabetesu, hypertenzie u nastávajúcej mamičky a detskej obezity u dieťaťa. Petersonová vyjadrila obavy, že zdravotníci si nie sú dostatočne vedomí rizík a osvedčených postupov, čo robiť v prípade príliš veľkého prírastku na váhe v priebehu tehotenstva, aj keď pôrodné asistentky o tom vedia viac. Pritom by sa tomu mala venovať zvýšená pozornosť nielen počas tehotenstva, ale aj pred ním. Aj keď samotné riešenie zdravotného problému by nebolo práve najjednoduchšie, vedomie o tom, že môže vzniknúť a ako by mala vyzerať prevencia, by bol dobrý začiatok. Nie je to však len na lekároch. Záleží aj na samotných pacientkach, ako sa k tomu postavia. Mali by sa pravidelne sami vážiť alebo pravidelne chodiť k lekárovi, ktorý by ich hmotnosť kontroloval.

Podľa profesora Leslie McCowana, vedúceho oddelenia gynekológie a pôrodníctva na Auckland University School of Medicine zdravá hmotnosť vedie k zdravšiemu tehotenstvu a zdravšiemu dieťatku. „Je známe, že získanie nadváhy počas tehotenstva je rizikovým faktorom pre matky, ako aj pre ich deti.“ Jednoducho povedané, každá matka by mala mať záujem a teda sa informovať o zdraví počas tehotenstva a so všetkým, čo s tým súvisí. Ako povedal odborník, zdá sa mu, že aj veľa praktických lekárov málo hovorí o obezite so svojimi pacientami, čo je tiež chyba.

Ak máte nadváhu, môžu ju mať i vaše dieťa

Profesor a pediater Barry Taylor dokonca hovorí, že okolnosti, ku ktorým dôjde počas tehotenstva môžu „naprogramovať“ DNA detí. "Vyzerá to tak, že deti narodené matkám s nadváhou majú väčšiu šancu mať nadváhu v neskoršom živote." Deti so sklonom k obezite by mohli trpieť dlhodobými nepriaznivými účinkami na ich zdravie, ako sú ochorenia srdca, cukrovka typu 2, mŕtvica, artritída a psychické problémy so sebavedomím. Aby sa tomu predišlo, najideálnejšia je správna hmotnosť ženy ešte pred otehotnením.

Koľko je zdravé pribrať?

Nemožno určiť presné číslo. Je to veľmi individuálne a záleží aj na tom, akú hmotnosť má matka na začiatku tehotenstva. Ženy s normálnou hmotnosťou by sa mali pohybovať v rozmedzí od 9-12 kg a tie, ktoré trpia nadváhou alebo obezitou pred tehotenstvom, by mali pribrať maximálne 10 kg. Samozrejme, u každej je tehotenstvo iné, takže ide len o orientačné údaje. Ak budete pravidelne chodiť k lekárovi a dbať na zdravý a pestrý jedálniček a popritom cvičiť, môžete si byť isté, že ste na správnej ceste, ako zabezpečiť zdravie nielen sebe, ale aj nenarodenému dieťatku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 09:58