pixabay.com
StoryEditor

"Každý piaty predčasný pôrod je spôsobený zápalom ďasien matky," tvrdí zubárka Kovářová

02.07.2017, 14:00
Zdravie
Čo dieťa, to jeden skazený zub v ústach matky, tradovalo sa skôr. Dnes už to rozhodne neplatí. Zubár naopak vie, že správna starostlivosť o chrup začína už tehotenstvom - tým, ako sa matka stará o svoje zuby aj vhodnou stravou, môže ovplyvniť zuby ešte nenarodeného dieťaťa.

Hoci tehotenstvo je pre ženské telo veľký nápor, podľa názorov mnohých zubárov aj dentálnych hygieničiek nemá vinu na zlom chrupu niektorých žien, ako píše idnes.cz. Nepreukázalo sa, že by embryá "brali" matkám vápnik zo zubov alebo že by sa tehotným zuby kazili viac. Primárnou príčinou je zlá starostlivosť o zuby, väčšinou ich nedostatočné čistenie, po ktorom na zuboch a v medzizubných priestoroch zostane plak. Ten následne narušuje zubnú sklovinu a spôsobuje zápal ďasna.

Tehotenstvo zuby nekazí

Počas tehotenstva rad žien ústnu hygienu zanedbáva - niekedy kvôli zvýšenej únave, inokedy preto, že sa im pri čistení zubov zdvíha žalúdok kvôli tehotenskej nevoľnosti a tiež častejšie zvracia. Problémy so zubami sa v tehotenstve môžu objaviť aj kvôli pôsobeniu hormónov estrogénu a progesterónu, ktoré môžu za väčší prienik škodlivín na ďasno aj ich zvýšený opuch.

"Najčastejším problémom tehotných je zápal ďasien - gingivitída. Jej hlavným prejavom je krvácanie ďasien pri jedle a pri čistení zubov. V zrkadle si všimneme, že ďasno je začervenané, lesklé, opuchnuté, niekedy aj bolestivé," uvádza zubárka Jitka Kovářová a dentálna hygienička Zuzana Zouharová vo svojej publikácii Staráme sa o zdravý detský chrup. A dodávajú, že tento problém sa väčšinou týka žien, ktorých ďasná neboli v poriadku už pred tehotenstvom. To ale rozhodne neznamená, že by mali problém prehliadať a čakať, že odznie sám od seba.

"Boli vykonané výskumy, ktoré tvrdia, že každý piaty predčasný pôrod je spôsobený tehotenskou gingivitídou," uvádza Kovářová a Zouharová. Preto odporúčajú navštíviť počas tehotenstva dvakrát zubára a v každom trimestri aj dentálnu hygieničku.

Kaz nie je dedičný, ale nákazlivý áno

Zubár by mal dať nastávajúcej matke zuby "do poriadku" ešte pred pôrodom. Napriek skorším predstavám totiž kazivosť zubov nie je dedičná. Avšak v rodine si odovzdávame nielen stravovacie návyky, ale aj spôsob čistenia zubov a často aj samotné baktérie, ktoré môžu zápaly a kazy spôsobovať.

"Čím viac mikroorganizmov v ústach máte, tým je väčšia pravdepodobnosť, že ich prenesiete aj na svoje dieťa," varuje odborníčka na chrup a pokračuje: "V 92 percentách je prenášačom infekcie matka, v ôsmich percentách iná osoba. K infekcii je dieťa najvnímavejšie vo veku od 6 do 30 mesiacov."

Mikroorganizmy sa nachádzajú v zubnom plaku a najlepšie sa ich teda zbavíte dôkladným čistením zubov. Malé dieťa však ešte žiadne nemá, preto je dôležitá prevencia. Podľa odborníčok by sme nemali olizovať cumlík alebo prstíky dieťaťa, ani dávať detskú lyžičku do svojich úst, ani fúkať do jedla.

Pre správny vývoj detského chrupu je dôležitá aj životospráva matky. "Mamička musí mať dostatok vitamínov a minerálov, predovšetkým vápnika, fluóru, vitamínov A, C a D a vitamínov skupiny B. Dentálna hygienička pri návšteve odporučí mamičke, aby jedla veľa ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov," opisuje dentálna hygienička Zuzana Zouharová.

Okrem toho nastávajúcu matku upozorní aj na to, že chronický zápal ďasien môže spôsobiť predčasný pôrod alebo nižšiu pôrodnú hmotnosť dieťaťa. V neposlednom rade potom naučí ženu starať správne o svoje zuby aj to, ako sa starať o ústnu dutinu novorodenca. S tou sa nečaká na prvý zúbok, ale začína už po prvom dojčení.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:07