pixabay.com
StoryEditor

Čo by ste mali vedieť o cisárskom reze? Všetky dôležité fakty

15.07.2016, 06:00
Zdravie
Aj keď je to tak často prezentované, pôrod cisárskym rezom nie je prechádzka ružovou záhradou. Na niektoré nepríjemné záležitosti, ktoré sa s ním spájajú, je lepšie byť pripravená vopred. Na ktoré napríklad?

Po tisícročia prebiehali pôrody len prirodzenou cestou. Hoci išlo o jediný a osvedčený spôsob, ako priviesť dieťa na svet, prinášalo so sebou väčšie množstvo závažných pôrodných komplikácií a vyššiu úmrtnosť novorodencov i rodičiek. Dnes už množstvo žien absolvuje pôrod cisárskym rezom, ktorý sa považuje za úplne bežnú vec. Napriek tomu nesie so sebou určité riziká, ktoré môžu ovplyvniť zdravie mamičky i dieťatka.

Pozrite sa na fakty o cisárskom reze podľa glamour.com, o ktorých by ste mali vedieť:

1. V niektorých situáciách je bezpečnejší ako prirodzený pôrod

Ak má dieťatko v maternici zlú polohu, teda nie je umiestnené hlavičkou nadol, ale napr. otočené zadočkom, cisársky rez je vhodným riešením. Aj vtedy, ak placenta blokuje dieťatku cestu von. V opačnom prípade by pri prirodzenom pôrode mohlo dôjsť k masívnemu krvácaniu. Ak má pacientka cukrovku alebo je dieťa neobvykle ťažké, lekári sa rozhodnú pre cisársky rez.

2. Hoci ide o častý zákrok, má svoje riziká

Napriek modernej medicíne sú lekári schopní vykonať ho pomerne rýchlo a bezbolestne. To však ešte neznamená, že je úplne bezpečný. Hrozí strata krvi, infekcie, poranenia okolitých orgánov a v horšom prípade pľúcna embólia. Navyše, dieťatko môže utrpieť tržnú alebo reznú ranu a taktiež existujú prípady, že po narodení potrebuje podporu dýchania.

3. Pacientka dostane lokálnu anestéziu, takže je počas operácie pri vedomí

Pri zákroku sa najčastejšie dáva epidurálna alebo spinálna anestézia. Do priestoru, ktorý obklopuje miechu, lekári vstreknú anestéziu, takže dochádza k znecitliveniu od pása nadol. Budúca mamička je tak po celý čas hore. Necíti žiadnu bolesť, len tlak na bruchu.

4. Negatívna stránka cisárskeho rezu

Črevná a vaginálna flóra hrajú kľúčovú úlohu pri vývoji dieťatka. Ak by sa vykonal cisársky rez, mohol by rozhodiť črevnú mikroflóru dieťaťa a narobiť tak problémy. Aj keď lekárske dôkazy ešte neexistujú, je niekoľko štúdií, podľa ktorých dieťa, ktoré sa narodilo cisárskym rezom, môže mať alergie a problémy s obezitou.

5. Doba zotavenia je oveľa dlhšia po cisárskom reze

Zvyčajne ženy zostávajú v nemocnici tri až štyri dni po cisárskom reze v porovnaní s jeden až dvoma dňami, keby mali prirodzený pôrod. Po prirodzenom pôrode nemajú ženy obvykle žiadne komplikácie. Väčšina z nich je schopná vykonávať všetky každodenné činnosti už počas jedného až dvoch týždňov. V prípade cisárskeho rezu to často trvá až jeden či dva mesiace.

6. Bolesť je intenzívnejšia

Niektoré ženy chcú cisársky rez, aby predišli bolestiam pri pôrode. Pritom nemyslia na to, čo ich čaká po zákroku. Po skončení operácie trvá bolesť dlhšie. Všetko ich bolí, každé zakašľanie, smiech, kýchnutie či vstávanie z postele. Po prirodzenom pôrode sa žena jednoduchšie a rýchlejšie zotaví.

7. Proces regenerácie je podobný ako pri prirodzenom pôrode

Počas prvých dvoch týždňov nemôže ženy vykonávať ťažšiu prácu, cvičiť nemôže mesiac a sex šesť týždňov. Po zákroku sú totiž svaly na bruchu oslabené. Vyplatí sa počúvať svoje telo, ktoré vám naznačí, či ste fit alebo nie.

8. Po cisárskom reze ostane jazva

Rez je dlhý na šírku dvoch prstov nad lonovou kosťou. Dokonca je niekedy potrebné urobiť aj väčší rez pri pôrode dvojičiek alebo nadmerne veľkých detí. Aj keď techniky pri zošívaní sú dnes pokročilejšie, stále zaručia zjazvenie, aj keď minimálne. S tým musí budúca mamička počítať. Že si odnesie pamiatku v podobe jazvy.

9. Ak pôjde jedno dieťa cisárskym, tak aj ďalšie

Hovorievalo sa, že ak porodíte svoje prvé dieťa cisárskym rezom, je viac než isté, že aj druhé dieťa. Podľa odborníkov ide však o starú školu. V súčasnosti podľa lekárov, ak žena nemala komplikácie pri prvom cisárskym rezom, vykonajú aj vaginálny pôrod. Poraďte sa so svojim lekárom, on by mal v konečnom dôsledku rešpektovať všetky vaše priania.

10. Zvyšujú sa zdravotné riziká

Dôvodom je tkanivo zjazvené po prvom cisárskom reze. To môže viesť k ochoreniu s názvom placenta accreta, kedy placenta rastie príliš hlboko do steny maternice, kde je aj zjazvené tkanivo po prvom zákroku. Počas druhého pôrodu môže ľahko dôjsť k masívnemu krvácaniu. Taktiež je tu riziko, že žene budú musieť vykonať hysterektómiu, čo je operačné odstránenie maternice.

11. Rodiť cisárskym rezom je rovnako náročné ako prirodzenou cestou

Niektoré považujú ženy, ktoré rodili cisárskym rezom, za niečo menej. Myslia si, že nemuseli nič robiť, len porodili dieťa bez bolesti a bez toho, aby museli potlačiť. Jazva po pôrode však hovorí za všetko. Nebolo to zadarmo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 22:52