dreamstime
StoryEditor

Zákerné ochorenie, ktoré môže postihnúť starších aj mladších. Ako sa vyhnúť trombóze?

10.08.2021, 18:45
Zdravie
Vysoké letné teploty veľmi nepomáhajú nášmu obehovému systému. Preto sa mnoho z nás počas teplých mesiacov stretáva s nepríjemnými opuchmi končatím. Tie spôsobuje práve krv hromadiaca sa v dolných končatinách, ktorej sa nechce ''späť'' k srdcu.

To, že žilovému obehu neprospieva zamestnanie, počas ktorého väčšinu času sedíte alebo stojíte, je všeobecne známe. V takovom prípade je veľmi dôležité robiť si pravidelné prestávky, kedy nielenže zmeníme danú polohu ale rozhýbeme naše telo drobnými cvikmi. Nemusíte vykonávať žiadne špeciálne určené pohyby, základom je natiahnuť svaly, mierne rozcvičenie a prenášanie váhy zo špičiek na päty a naspäť. Tomuto cvičeniu sa vraví žilová gymnastika a napriek nenáročnosti je ako prevencia voči trombóze mimoriadne účinná.

Základnou prevenciou pred trombózou je okrem pohybu aj dostatočný príjem tekutín. Pri dlhotrvajúcich cestách najmä v lete je dobré napínať svaly na nohách, ohýbať ich v kotníkoch alebo aspoň krčiť prsty. Samozrejme najideálnejšie by bolo z vozidla aspoň na pár minút vystúpiť, no nie stále je to možné - a tak sa odporúčajú aspoň tieto varianty.

,,Vhodnou prevenciou je použitie kompresných pančúch, ktorú vedú k zlepšeniu krvného toku v dolných končatinách. Takéto punčochy sa dajú bežne kúpiť v lekárni alebo v zdravotnických potrebách,'' uviedol pre český denník Idnes.cz doktor Tomáš Bureš. 

U pacientov, ktorí už v minulosti trombózu prekonali, sa odporúča použiť niektorí z liekov na riedenie krvi, najčastejšie v injekcii, ktorú si pacienti aplikuje sám pred cestou.

,,Dôležité je taktiež prestať fajčiť a to hlavne v prípade užívania hormonálnej antikoncepcie, ktorá riziko trombózy ešte zvyšuje,'' dodal doktor.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:08