Skoncujte s prejedaním raz a navždy.pixabay.com
StoryEditor

Trik, ako jednoducho skoncovať s prejedaním sa

08.06.2016, 06:00
Zdravie
Dobrého stačí málo, hladným očiam sa však rozkazuje ťažko. Opäť ste to prehnali s veľkou porciou jedla? Zastavte tento bludný kolotoč neustáleho prejedania sa, kým nie je neskoro.

Žijeme v dobe, kedy sme si zvykli všetko nežiaduce rýchlo zahnať. Ak nás prepadol hlad, nahádzali sme do seba rôzne potraviny, až sa dostavili výčitky svedomia i s bolesťami brucha. Sľúbili ste si, že nabudúce už budete vedieť ovládať svoje chute, no zakaždým to dopadne rovnako. Už zase je pred vami prázdny tanier, ktorého obsah ste doslova "vysypali" do svojho žalúdka.

Keď sila vôle i sebaovládanie nepomôžu

Skoncovať s prejedaním je veľmi ťažké. Ako však nad tým zvíťaziť? Podľa thechart.blogs.cnn.com nám pomôže jeden trik, ktorý je veľmi jednoduchý. Na jeho účinok prisahá Brandon Nguyen, autor a spoluzakladateľ spoločnosti Chill Poll, ktorá prevádzkuje viaceré webové stránky o zdravom životnom štýle. Jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť prejedania spočíva v konzumácii jedál pomocou nedominantnej ruky.

"Ide o jednoduchý, no účinný trik. Aj keď to môže byť pre mnohých zo začiatku náročné, jedávajte nedominantnou rukou aspoň večere, kedy máme tendenciu zjesť väčšie množstvo jedla," tvrdí odborník.

Že tento spôsob skutočne funguje, dokazuje nová štúdia vykonaná na University of Southern California, ktorá bola zverejnená v odbornom časopise Personality and Social Psychology Bulletin. Takmer 100 účastníkov si popri pozeraní filmu v kine vychutnávalo popcorn. Jedny dostali čerstvý, ďalším sa dostala do rúk slaná pochúťka, ktorá bola pripravená pred niekoľkými dňami. Ani to ich však neodradilo a obe skupiny si na nich pochutili. Vedci zistili, že množstvo skonzumovaného jedla nesúvisí s tým, ako veľmi sme hladní, ale hlavne s prostredím, v ktorom sa nachádzame.

Zaujímavé sú však výsledky druhej časti experimentu. Účastníci štúdie boli prinútení siahnuť po popcorne nedominantnou rukou, resp. tou, ktorú nepoužívajú na písanie a iné bežné činnosti. Výsledok? Výmena rúk spôsobila znížený príjem popcornu o 30 %. Používanie nedominantnej ruky pri konzumovaní jedla bolo pre nich nepohodlné a rušilo ich. Preto dojedli skôr, resp. prijali menšie množstvo.

Vedci zistili, že bežné zvyky ľudí boli prerušené, keď plnili úlohy pomocou ich nedominantnej ruky. Napríklad stolovanie v luxusnej reštaurácii by mohlo vyzerať nemotorne a výsledok by nebol najlepší. Na druhej strane toto odporúčanie by mohlo byť praktickejšie, keď sedíte pred televízorom a láka vás maškrtenie. „Spoliehanie sa len na silu vôle a sebaovládania často nie je príliš účinné,“ dodal David Neal, asistent psychológie na univerzite.

Ďalšie tipy

Vyskúšajte aj ďalšie triky, ktoré sú osvedčené a zabránia prejedaniu:

• Jedávajte z menších tanierov

• Seďte pri stole v kuchyni, nie na gauči

• Vypnite televízor a sústreďte sa len na jedlo

• Vyčistite si zuby alebo dajte žuvačku po večeri. Nebude vás lákať ďalšie jedlo.

Prejedanie má nepriaznivé účinky na ľudský organizmus. Vedie k priberaniu, páleniu záhy a nepríjemnému nadúvaniu. Po výdatnom jedle nežiaduce voľné radikály napáchajú škody počas trávenia a napádajú bunky. Prispievajú k vzniku kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky alebo rakoviny. Stopnite s konzumáciou veľkého množstva kalórií v prvom rade kvôli svojmu zdraviu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:14