Rastlinné oleje patria do jedálnička.pixabay.com
StoryEditor

Rastlinný olej ako ho nepoznáte. Nie je až taký zdravý

25.04.2016, 06:00
Zdravie
Ak by sme mali na výber rastlinné alebo živočíšne tuky, väčšina by si vybrala prvú možnosť s domnienkou, že sú zdraviu prospešnejšie. Je to však skutočne pravda?

Vynechanie živočíšnych tukov vás totiž neochráni pred srdcovými chorobami, ako sa uvádza na time.com.

Mnohé štúdie preukázali, že ľudia, ktorí jedia viac rastlinných olejov majú nižšiu hladinu cholesterolu než tí, ktorí jedia veľa nasýtených tukov. Ďalšie štúdie spájajú zníženie hladiny cholesterolu s nižším rizikom srdcových ťažkostí. Medzi ďalšie prvky, ktoré tvoria jadro populárnej stredomorskej stravy sú orechy a čerstvé ovocie, zelenina a ryby, ktoré patria medzi výživné potraviny. Avšak v štúdii zverejnenej v BMJ, výskumníci znovu analyzovali dáta zo starších nezverejnených výskumov a zistili, že spojenie medzi rastlinným olejom a zdravím srdca nemusí byť úplne pravdivý. Ukázala sa pravdepodobnosť, že príliš veľa rastlinného oleja môže v skutočnosti zvýšiť riziko srdcového ochorenia, nie ho znížiť.

Verejnosť o tom nevedela

Christopher Ramsden, lekársky vyšetrovateľ u National Institutes of Health, a jeho kolegovia sa ponorili do dát z minnesotského koronárneho experimentu, ktorý sa uskutočnil od roku 1968 do roku 1973. Prišli na prekvapivé zistenie. Iba časť výsledkov z štúdie bola publikovaná, a ďalšie údaje, ktoré naznačujú, že prechod zo živočíšnych tukov na rastlinné tuky neochráni srdce, boli vynechané. "Videli sme, že nezverejnili veľa vecí, ktoré plánovali," tvrdí Ramsden.

Až doteraz. V rámci štúdie bolo viac ako 2300 mužov a žien náhodne rozdelených do stravovacích skupín. V jednej boli všetky oleje nahradené rastlinnými olejmi, v ďalšej tvoril ich stravu vysoký obsah živočíšnych tukov a margarínov. Ramsden odhalil, že tí, ktorí jedli viac rastlinných olejov (najmä kukuričný olej) si skutočne znížili hladinu cholesterolu o takmer 14% v porovnaní s tými, ktorí ich nekonzumovali. Tieto výsledky boli však respondentom namerané až po roku alebo viac, navyše, nebol vidieť žiadny nižší výskyt srdcových chorôb alebo riziko úmrtia kvôli srdcovým príhodám. V skutočnosti za každý 30 mg / dl pokles cholesterolu došlo k 22% zvýšeniu rizika úmrtia. Takže ľudia, ktorí jedli živočíšne tuky mali tendenciu žiť dlhšie než tí, ktorí prešli na rastlinné oleje.

Nevylučujte ich úplne z jedálnička

"Hypotézy okolo diét a stravovania, ktoré majú byť prospešné pre srdce, predpokladajú, že čím viac sa znižuje hladinu cholesterolu, tým lepšie výsledky budete mať. V podstate sme teraz zistili opak," hovorí Ramsden.

Samozrejme, to však neznamená, že lekári nás zavádzali o výhodách rastlinných olejov. Nenasýtené tuky, ktoré nájdeme v rastlinných olejoch, keď sú zahriatie, majú sklon k oxidácii. V tejto podobe sú nebezpečnejšie pre telesné tkanivá a môžu vyvolať zápal, známy rizikový faktor, spôsobujúci srdcový infarkt.

Taktiež je možné, že obyčajné množstvo oleja, ktoré ľudia jedli, neprinieslo žiadnu výhodu pre srdce. Množstvo v štúdii bolo asi dvojnásobok toho, čo priemerný človek zje. Ako upozorňuje odborník, efekt bol najsilnejší u ľudí nad 65 rokov. Starší ľudia majú tendenciu byť viac náchylní k oxidačnému stresu a je možné, že s vekom konzumujú viac rastlinných olejov, čo zvráti výhody, ktoré mohli predstavovať pre srdce. Rovnako tak ľudia, ktorí fajčia a robia iné veci, ktoré sú známe, že podporujú oxidáciu, vrátane vystavenia sa určitých znečisťujúcich látok na životné prostredie, môžu vykazovať malý prospech z prechodu na rastlinné oleje.

Tieto vysvetlenia sú teraz len špekulácie, pretože to je jedna z prvých štúdií, ktorá porovnáva dôsledky konzumácie živočíšnych tukov a rastlinných olejov. Neznamená to, že slanina a maslo by mali tvoriť podstatnú časť stravy, ale naznačuje, že úplne vylúčenie rastlinných alebo živočíšnych tukov nie je dobrý nápad.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 07:04