Nezabúdajte na svoje a starajte sa o ich zdravie.pixabay.com
StoryEditor

Spí v organizme a čaká na svoju príležitosť. Ako sa zbaviť oparu?

25.03.2016, 12:52
Zdravie
Kto mal opar, vie, aké je to nepríjemné ochorenie. A navyše liečba nebýva jednoduchá.

"V začiatkoch môžu pomôcť krémy s antivirotikami. Je ale potrebná pravidelná aplikácia," povedala v on-line rozhovore s čitateľmi portálu idnes.cz primárka Dermatovenerologického oddelenia FN Motol Alena Machovcová.

Ak sa opary opakujú niekoľkokrát do roka, môže podľa slov lekárky pomôcť liečba celkovými antivirotikami, ktorá niekedy trvá aj niekoľko mesiacov. "Prípadne má efekt aj imunomodulačná liečba," dodala.

Nositeľom herpetického vírusu je väčšina dospelej populácie. "Prevažná väčšina z nás sa herpetickým vírusom typu 1 nakazila v detstve priamym kontaktom so znečistenými predmetmi alebo tesným fyzickým kontaktom (napr. bozkávaním) s nakazenou osobou. Potom vírus pretrváva v organizme celý život. Nemusí byť aktívny, iba spí tam, kde sa uhniezdil, teda v určitých častiach nervového systému a čaká na svoju príležitosť," hovorí dermatologička Alena Machovcová.

Potrápiť dokáže aj akné

Ďalším častým problémom je podľa dermatologičky Machovcovej akné. Neustály boj sa zapálenými pupienkami dokáže totiž pekne potrápiť, aj keď už máte pubertu dávno za sebou.

Akné síce patrí medzi najčastejšie ochorenia vyskytujúce sa u detí, mladistvých a dospelých osôb mladšieho veku, ale trápi aj mnoho dospelých.

"Liečiť akné treba kombináciou viacerých spôsobov, ktoré zvyšujú účinnosť a efektívnosť liečby. K nim samozrejme patrí aj racionálna strava, pohyb či pravidelné ošetrovanie pokožky vhodnými prípravkami," vysvetľuje lekárka.

Či už vás trápia opary, alebo akné, liečba je vždy dlhodobá a oplatí sa vytrvať.

"Začatím včasného a pravidelného ošetrovania pri prvých prejavoch je možné zmierniť priebeh oboch týchto ochorení," dodáva lekárka Alena Machovcová.

Pozrite sa na odpovede lekárky Aleny Machovcovej v online rozhovore.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:57