Arašidy sú zdravé a bezpečné pre deti.
StoryEditor

Jedinečný spôsob, ako podľa vedcov ušetriť deti alergií

13.03.2016, 05:00
Zdravie
Bezpečnosť a zdravie detí je na prvom mieste. Ako zabrániť vzniku nepríjemných alergických reakcií, ktoré môžu vzniknúť u detí po konzumácii určitej potraviny?

Keď jedlo útočí

Svrbenie, opuchy, sťažené dýchanie, kašeľ či ťažkosti s prehĺtaním. Aj tak sa môže prejaviť potravinová alergia. Nie je to nič príjemné, dokáže človeka vyradiť z každodenného života. O to horšie, ak ňou trpí dieťa. Každý rodič chce pre svoje dieťatko len to najlepšie a jediné, po čom túži, je jeho pevné zdravie. Preto sa ťažko pozerá na dieťa, ktoré si musí prejsť nepríjemnými reakciami po požití určitých potravín. Potravinová alergia celosvetovo postihuje 6-8 % detí, nemali by sme ju podceňovať.

Menšie riziko alergie vďaka arašidom

Vedci teraz prichádzajú s novým zistením, podľa ktorého je možné znížiť šancu na výskyt alergií. Ak budete kŕmiť svoje deti arašidmi, je pravdepodobné, že sa u nich alergia na túto potravinu nevyvinie, ako píše dailymail.co.uk. Odborníci na King College v Londýne a Saouthampton University pozorovali 550 detí s rizikom vzniku alergie na arašidy. Výsledky výskumu na seba nenechali dlho čakať. Ukázalo sa, že ak boli deti kŕmené arašidovým maslom alebo inými arašidovými pochúťkami už v prvom roku života, mali až o 74 percent menšie riziko alergie do šiestich rokov. Tým, že boli vystavené arašidom už keď boli veľmi malé, vyvinula sa u nich dlhodobá ochrana organizmu pred alergiami. Dokonca, aj keď ich neskôr prestali jesť, ochrana pred alergiami im ostala.

Neodporúča sa však testovať deti a kŕmiť ich touto potravinou. Radšej sa predtým poraďte so svojím lekárom, ktorý zistí, či už náhodou nemá alergiu. Arašidové produkty totiž boli podávané tým, ktoré mali v rodinnej anamnéze alergiu a mali do troch rokov. Na arašidové alergie neexistuje žiadny liek a vyvíjajú sa v ranom detstve. Príznaky sú rôzne, od malých iritácií až po život ohrozujúce alergické reakcie – anafylaktický šok. Dokonca môžu viesť až k smrti.

Poskytli dlhodobú ochranu

Pre expertov bolo dôležité, či boli rodičia detí alergickí na arašidy alebo vajcia a či mali ekzém. Svojim deťom dávali pred jedenástym mesiacom života arašidy, potom na rok prestali a opäť začali. Celoročné prestávky od arašidov nezvýšili rýchlosť rozvoja alergií. Ako dodal profesor Gideon Lack z King College, ide o jasný ukazovateľ toho, že ochrana pred alergiami bola u detí dlhodobá.

Arašidy sú sami o sebe zdraviu prospešné, obsahujú výživné látky a sú bezpečné. Samozrejme, ak sa jedná o ich nesolenú formu. Experti by mali znovu zvážiť radu, ktorú dávajú rodičom o tom, kedy by mali byť zavedené do jedálnička detí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 23:15