Výskum zverejnený minulý týždeň zbieral dáta dlhodobo a zúčastnilo sa ho 1 000 osôb. Ak milujete čokoládu, potom z neho budete mať radosť.
Dlhodobý výskum kognitívnych zručností začal psychológ Merrill Elias z Mainskej Univerzity v polovici sedemdesiatych rokov, ako píše idnes.cz. Pôvodne o čokoládu vôbec nešlo - Eliasa zaujímalo, či existuje súvislosť medzi krvným tlakom a tým, ako výkonný je náš mozog. Počas nasledujúcich rokov potom k dlhodobému výskumu pribudli otázky na ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú ľudský kardiovaskulárny systém. Začal sa zaujímať o cukrovku, nadváhu a fajčenie u viac ako 1 000 osôb zapojených do výskumu.
V roku 2001 potom do šiestej vlny dotazníkov (celkom ich bolo sedem v päťročných intervaloch) zaradil vedec aj otázky zahŕňajúce jedálniček. Rozhodnutie bolo logické - náš jedálniček má na kardiovaskulárne zdravie vplyv a v rozbehnutej štúdii mal Elias k dispozícii subjekty, u ktorých mal navyše veľa iných dát o ich zdraví. Prizval preto k štúdii dietologičku Georginu Crichtonovú z Juhoaustrálskej univerzity a epidemiológa Ala Alkerwiho z Luxemburského inštitútu zdravia. Výsledok spolupráce ich príjemne prekvapil.
Čokoládu raz týždenne
"Zistili sme, že ľudia, ktorí si doprajú čokoládu aspoň raz týždenne, majú lepšie výsledky v kognitívnej oblasti než tí, čo ju nejedia nikdy. Je to významné číslo a dotýka sa to hneď niekoľkých kognitívnych schopností," uviedol pre Independent americký psychológ. K týmto výsledkom došli aj po odtienení faktorov ako vek, vzdelanie a rizikové faktory pre obehový systém.
Podľa výsledkov zverejnených v časopise Appetite mali ľudia pravidelne konzumujúci čokoládu lepšiu vizuálne-priestorovú pamäť, mali väčšiu pracovnú pamäť, lepšie výsledky pri pozorovaní a hľadaní či v abstraktnom myslení. To sa podľa Crichtonovej môže prejaviť pri vykonávaní bežných denných úloh ako zapamätanie si telefónneho čísla a nákupného zoznamu alebo na schopnosti robiť dve veci naraz.
Trio vedcov sa ale nenechalo výsledkami ukolísať a preverilo aj kauzalitu výskumu. Či to vlastne nie je celé naopak - nevyberajú si osoby s lepšími kognitívnymi schopnosťami čokoládu (zo zatiaľ neznámeho dôvodu)? Druhý výskum s tristo účastníkmi to ale nepotvrdil. "Naša štúdia rozhodne ukazuje, že kognitívne schopnosti neovplyvňujú preferenciu pre čokoládu, ale že čokoláda ovplyvňuje kognitívne schopnosti," dodáva k dátam Elias.
Viac krvi do mozgu, lepšia koncentrácia
Presný princíp zatiaľ nie je vedcom známy, ale vďaka predchádzajúcim skúmaniam čokolády a kakaa majú aspoň niekoľko možných scenárov. Podľa nich majú flavonoidy obsiahnuté v kakau pozitívny vplyv na prísun krvi do mozgu, čo zlepší jeho výkon. V kakau sú obsiahnuté aj metylxantíny, ktoré majú stimulačný efekt (nájdete ich aj v káve či čaji) a zlepšujú koncentráciu.
Tím odborníkov je rozhodnutý vo svojom výskume pokračovať - ďalej sa chcú zamerať na rozdiel medzi mliečnou a horkou čokoládou, aj na rozdielne frekvencie jedenie čokolády. Elias totiž spočiatku predpokladal, že kvôli vysokému obsahu cukru bude čokoláda mozgu skôr na škodu. Chce preto overiť dáta aj u osôb, ktoré konzumujú čokoládu na kilá.
"Myslím, že teraz vám môžem potvrdiť, že môžete jesť malé množstvo čokolády bez výčitiek svedomia, pokiaľ nebudete nahrádzať zdravý a vyvážený životný štýl," uzatvára svoj výskum americký psychológ Merril Elias.