Myómy môžu spôsobiť bolesti a nepríjemné krvácanie. Snímka: photl.com
StoryEditor

Pozor na myómy. Môžu spôsobovať neplodnosť

28.02.2016, 13:45
Zdravie
Nezhubné nádory vyrastajúce zo svaloviny maternice, ktorým sa hovorí myómy, môžu žene spôsobovať veľa nepríjemností.

Okrem silného a nepravidelného krvácania to bývajú bolestivé komplikácie pri pohlavnom styku, ale aj problémy s otehotnením, ako píše idnes.cz.

Myómy trápia zhruba 30 až 40 percent slovenských žien. Existujú síce prípady, keď žena s myómom či myómami funguje bez väčších problémov. Väčšinou ale tieto nezhubné nádory privedú pacientky do ordinácií gynekológov. Liečba býva nevyhnutná napríklad aj preto, že myómy znižujú kvalitu prežitkov pri milovaní.

U mladších žien potom bývajú veľkou komplikáciou, keď znemožňujú otehotnenie. Keďže rast myómov podporuje ženský pohlavný hormón estrogén, môžu sa objaviť kedykoľvek počas plodného obdobia ženy. Po menopauze už myómy nevznikajú.

"Myóm môže ohroziť pohlavný život ženy v prípadoch, keď sa jedná o takzvaný rodiaci sa myóm. Vyrastá tak, že sa tlačí do dutiny maternice a následne do krčka maternice. Silné a dlhé krvácanie, ktoré spôsobuje, obmedzí počet dní, kedy žena môže súložiť. Navyše môže špiniť alebo krvácať tiež po pohlavnom styku, či mať bolesti," hovorí gynekológ Marek Ožana zo zdravotníckeho zariadenia Novagyn v Ostrave.

Bolesti pri pohlavnom styku môže zapríčiniť aj kdekoľvek uložený myóm, ak bude veľký a bude tlačiť na okolité štruktúry v panve.

"Nebýva výnimkou, že žena napríklad sedem dní špiní, potom, pretože má myomatózu, čiže väčší počet myómov v maternici, sedem dní krváca, a potom napr. ešte ďalších sedem dní špiní. Kvalita života je tým nesmierne zhoršená," doplňuje svoje skúsenosti gynekológ z Benešova Roman Kříž.

Neplodnosť aj potraty

Myómy vyrastajúce v maternici hocikedy bránia v otehotnení či zhoršujú schopnosť tehotenstvo udržať. "Predpokladá sa, že myóm do veľkosti troch centimetrov, zvlášť ak je iba jeden, by na plodnosť ženy nemusel mať vplyv. Pokiaľ má žena myóm väčší ako tri centimetre a nedarí sa jej otehotnieť, môže práve on byť príčinou," uvádza lekár Marek Ožana.

Samozrejme, je dôležité jeho umiestnenie. Pokiaľ je menší, dvojcentimetrový, ale vytláča sa do dutiny maternice, môže vadiť. A naopak ani päťcentimetrový myóm, rastúci nie dovnútra maternice, ale voľne na jej povrchu, nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti.

Niekedy síce žena otehotnie, ale myóm následne tehotenstvo vážnym spôsobom komplikuje: napríklad privodí opakované potraty či predčasný pôrod. Niekedy zase kvôli myómu nemôže žena rodiť spontánne, ale iba cisárskym rezom.

Nebezpečný môže byť myóm v bezprostrednom období po pôrode - do niekoľkých minút až hodín po ňom môže spôsobiť silné, ťažko zastaviteľné krvácanie, ktoré ženu priamo ohrozuje na živote. Na druhej strane existujú aj ženy, ktoré porodia, napriek myómu, bez problémov.

Operácie na ústupe

Spôsob liečby myómov volí lekári podľa toho, či je žena mladšia alebo už vo veku prechodu, či chce byť ešte tehotná, či napr., kde je myóm umiestnený.

Predtým sa myómy dali riešiť len chirurgickou cestou, a to buď vyoperovaním myómu, alebo celej maternice. V posledných rokoch sa vďaka zlepšujúcej sa farmakologickej liečbe už nemusia operácie vykonávať tak často.

"Zvlášť u mladých žien používame hormonálne lieky s účinnou látkou ulipristal acetát, ktoré pôsobia na zmenšenie myómov, znižujú krvácanie i ďalšie sprievodné ťažkosti a nemajú nežiaduce vedľajšie účinky. Niekedy sa myómy iba zmenšia, gynekológ je následne šetrne odoperuje a žena sa po rekonvalescencii môže pokúšať otehotnieť," dodáva lekár Roman Kříž.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:20