StoryEditor

Nahota, nočné vetranie a ďalšie tipy, ako sa vyspať aj v tropickej horúčave

22.07.2015, 12:00
Zdravie
Autor:
iDnes.cz

Nemôžete v noci kvôli horúčave spať? Vetrajte byt zásadne v noci a ochladzujte sa vodou, zhodujú sa lekári. Cez deň je nevyhnutné zvýšiť príjem tekutín. Klimatizáciu v noci odborníci príliš neodporúčajú, pretože vysušuje sliznice, ktoré predstavujú významnú prirodzenú bariéru možnej infekcie.

Keď už klimatizáciu v lete zapneme, nemala by byť nastavená na väčší rozdiel oproti vonkajšej teplote, ako je päť stupňov, uviedla pre iDnes.cz doktorka Milena Mrnková z Centra individuálnej starostlivosti Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. A nemali by sme zabúdať, že je dôležité klimatizované priestory pravidelne vetrať.

1. Cez deň zásadne nechávajte okná zatvorené. Zatiahnite závesy i žalúzie. Spomeňte si na dovolenku pri mori, ako chlad v miestnostiach udržujú južné národy. Vetranie obmedzte len na ráno a večer. Cez noc nechajte okná otvorené. Komu nevadí, môže využiť aj ľahký prievan.

2. Dodržiavať pitný režim je v tropických horúčavách veľmi dôležité. Potrebné množstvo vypitých tekutín je pre každého individuálne, niekomu stačí poldruha litra, inému litre štyri. V horúcom počasí by sa podľa odborníkov mal príjem tekutín pohybovať okolo troch litrov. Pite však cez deň a nenechávajte si svoju dennú dávku až na večer, inak by ste sa nevyspali nielen kvôli horúčave. V teplom počasí sa tiež vyvarujte ťažkých jedál, ktoré telo zahrievajú zvnútra.

3. Predtým, ako pôjdete do postele, doprajte si vlažnú, nie však ľadovú sprchu. Vlažná voda vám otvorí póry a horúčava potom z tela lepšie odchádza. Ak je naozaj teplo na odpadnutie, dajte si pred spaním do chladničky vychladiť fľašu s vodou a prikladajte si ju na telo.

4. Alkohol v rozumnej miere nevadí, ale väčšie množstvo už prispieva k zníženiu hladiny krvného cukru a nedovolí, aby sa vaše telo dostalo do hlbokého spánku.

5. Lepšie, ako spať pri zapnutej klimatizácii, je svieža posteľ ideálne s matracom, ktorý obsahuje chladivé gélové častice. Skôr než obliečky flanelové či bavlnené sú na horúce leto lepšie saténové. Prikrývku zvoľte pochopiteľne tú najtenšiu alebo spite len v tričku či nahí len pod obyčajnou plachtou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:00