StoryEditor

Zuby dostávajú na Vianoce zabrať. Kedy si ich nečistiť?

24.12.2015, 13:45
Zdravie
Cukrovinky, čokoláda a veľa ďalších pochutín, ktoré sa na vás v období Vianoc hrnú zo všetkých strán neurobia dobre nielen našej postave, ani zubom.

Všetci tušíme, že vplyv cukru na zuby je deštruktívny, ale maškrtenie na konci roka si odoprie málokto. Čo robiť, aby sme svoj chrup aj v tomto "záťažovom" období čo najviac ochránili?

Vznik zubného kazu najviac ovplyvňujú sacharidy - cukry obsiahnuté v potravinách, ako píše idnes.cz. Baktérie obsiahnuté v ústach potom tieto cukry premieňajú na kyseliny, ktoré následne môžu spôsobiť demineralizáciu skloviny. Tomuto procesu je možné zabrániť pravidelnou ústnou hygienou, ale ak svoje zuby vystavíte pôsobeniu cukrov dlhší čas alebo často, riziko vzniku zubného kazu tým zvyšujete.

Škodlivosť sacharidov preto nezávisí len od ich prijatom množstve, ale aj od frekvencii, formy a času ich konzumácie. Sacharidy sú navyše obsiahnuté aj v jedlách, ktoré nie sú sladké, a tiež v nápojoch.

Každodenné pitie sladkých limonád a pravidelná konzumácia pochutín tak môže prispievať k vytváraniu kazov oveľa viac než krátkodobé maškrtenie cez Vianoce. "Napríklad sladké malinovky obsahujú okrem cukru aj kyseliny, a práve kombinácia týchto dvoch faktorov poškodzuje zubnú sklovinu najviac," hovorí lekárka Soňa Humpolíčková z Dentálnej kliniky Jan Stuchlík.

Po sladkom si radšej zuby vyčistite


Dôležité je nejesť a nepiť sladkosti a sladké nápoje počas celého dňa. "Všeobecne je lepšie jesť pestrú stravu niekoľkokrát denne a priebežne "nepojedať", sladkosti sa snažiť obmedziť na minimum a v ideálnom prípade si zuby po ich konzumácii vyčistiť," dodáva Humpolíčková.

Po jedle totiž v ústach klesá pH, čo znižuje odolnosť skloviny voči kazu a vytvára prostredie, v ktorom sa darí baktériám. Organizmus je schopný sa s poklesom pH vyrovnať sám, ale potrebuje na to čas - práve preto je dôležitý pravidelný režim jedál a prestávky medzi nimi.

Veľmi neblahý vplyv na zubnú sklovinu majú najmä "lepivé" sladkosti - teda cukríky, turecký med, figúrky zo stromčeka alebo sladkosti obsahujúce krémy a polevy. Na chrup totiž ľahko priľne a prilepujú sa aj do neprístupných medzizubných priestorov, kde môžu pôsobiť dlhšiu dobu. Oproti tomu menej škodlivá je čokoláda, ale len tá s vyšším obsahom kakaa.

Bez rizika nie je ani ovocie


Zdravším variantom sladkostí je tiež sušené ovocie - najmä to s nižším obsahom cukru ako jablká, hrušky alebo marhule. Oproti tomu sušené figy či datle sú kvôli obsahu cukru a lepivosti z hľadiska zubného kazu horšie.

Na ovocie a tiež ovocné džúsy (i čerstvo vylisované) je potrebné dať si pozor, najmä tie citrusové. Obsahujú totiž ovocné kyseliny, ktorých pôsobenie oslabuje a narúša zubnú sklovinu. Po konzumácii takýchto produktov by sme si preto dve hodiny nemali čistiť zuby.

"Pri vyčistenie zubov bezprostredne po požití ovocia alebo džúsov, najmä citrusov, by došlo k poškodeniu naleptanej časti skloviny," varuje doktorka Humpolíčková.

Zubnú sklovinu narúšajú tiež kyseliny obsiahnuté vo víne, bielom aj červenom, alebo ocot z kyslých uhoriek či nakladanej zeleniny. A chrup vedia poškodiť aj potraviny, ktoré nie sú sladké, ako napríklad rôzne zemiačiky, chrumky alebo slané tyčinky.

Nezabúdajte na medzizubné priestory


Problémy so zubnými kazmi sa vám aj napriek výdatnému maškrteniu na konci roka môžu úplne vyhnúť, ak budete dbať na správnu zubnú hygienu. Dôležité je poriadne si zuby vyčistiť každý deň aspoň dvakrát (ideálne by bolo po každom jedle), ráno po raňajkách a večer pred spaním, a po večernom čistení už nič nejesť a piť len vodu.

Navyše aspoň raz denne (večer) je potrebné vyčistiť aj medzizubné priestory. "Zuby je potrebné vyčistiť mechanicky kefkou po celom ich povrchu a medzi zubami navyše použiť medzizubnú kefku," opisuje správny postup čistenia doktorka Humpolíčková. Zubná pasta je len pomôckou. Pokiaľ je na zuboch plak, je potrebné ho odstrániť práve kefkou, fluorid sa k zubom ani nedostane.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:50