StoryEditor

Čo sa stane, ak budete spávať s mokrými vlasmi?

22.10.2015, 05:00
Zdravie
Nedostatok času a zaneprázdnenosť nás niekedy nútia siahať po núdzových riešeniach.

Jedným z nich je umývanie vlasov pred spaním. Poviete si, že tým zabijete dve muchy jednou ranou, vyspíte sa doružova a zároveň vám uschnú vlasy. Také jednoduché to zase nie je. Nakoniec veľmi oľutujete, prečo ste si s mokrou hlavou líhali do postele. Prečo?

Krepovanie a štiepenie vlasov


Mokré vlasy sú veľmi zraniteľné, krehké a náchylné na poškodenie. Nešetrné zaobchádzanie s nimi uvidíte hneď po usušení. Budú pretrhané, krepovité a budú sa viac lámať. Preto v žiadnom prípade nechoďte spať a mokrou hlavou. Vďaka treniu o vankúš sa budú štiepiť a zbytočne ich oslabíte. Ak však tento zlozvyk budete robiť pravidelne a dlhodobo, vlasy vám  dokonca začnú po čase vypadávať.

Bolesti hlavy


Mokré vlasy počas noci môžu spôsobiť aj bolesti hlavy. Keď zaspíte, zvýši sa vám telesná teplota, telo sa zahreje, no mokré hlavy, prípadne hlava zabalená do uteráka, môže zapríčiniť nepríjemné bolesti hlavy.

Prechladnutie


Ak spíte v miestnosti, kde je teplo, je to v poriadku a nič vám  nehrozí, ako píše newhealthadvisor.com. Vo vykúrených bytoch si mnohí zvyknú pred spánkom poriadne vyvetrať. Je to nielen zdravé, ale i lepšie zaspíte pri čerstvom vzduchu. Avšak ide o obrovský problém pre vaše vlasy. Najmä v tomto období prúdi cez okno studený vzduch a v kombinácii s vašou mokrou hlavou si môžete privodiť vážne zdravotné problémy. Je dosť možné, že sa ráno potom zobudíte s plným nosom.

Infekcia


Ak by ste sa na svoj vankúš pozreli pod mikroskopom, boli by ste nepríjemne prekvapené, čo by ste našli. Vankúše sú totiž ideálnym miestom pre život rôznych baktérií. Až tretinu z jeho hmotnosti môžu tvoriť rôzne nečistoty - okrem baktérií aj odumretá koža, roztoče a dokonca aj výkaly. Ak si naňho ľahnete s mokrými vlasmi, bude nielenže navlhnutý a vytvoríte tak ideálnu pôdu na šírenie infekcií, ale sa vám na ne doslova nalepí množstvo nečistôt. Tak ste si umyli vlasy úplne zbytočne.

Riešenie


Naplánujte si deň radšej tak, aby vám ostal čas i na umytie vlasov. Najlepšie je, ak ich necháte prirodzene vyschnúť. Fény sa na chladnejšie mesiace neodporúčajú kvôli vysušovaniu. V tomto období totiž rýchlo strácajú vlhkosť a ich ďalšie vysušovanie by ich mohlo vážne poškodiť. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 22:01