StoryEditor

Štyri spôsoby, ako si spoľahlivo zhoršíte chrípku

28.01.2016, 13:45
Zdravie
Čo by ste nemali robiť, aby ste s chrípkou nebojovali ďalší týždeň?

Máte chrípku alebo ste prechladnutí? Ak nasadíte nasledujúce stratégie, môžete sa staviť, že sa vaše ochorenie zhorší, predĺži sa doba uzdravovania a navyše sa môžu objaviť aj ďalšie komplikácie, ako píše idnes.cz.

Nádcha, kašeľ, bolesť v krku, teploty, bolesť kĺbov i únava. To všetko sú klasické prejavy chrípky či prechladnutia, ktorých sezóna je práve v plnom prúde. Tieto ochorenia môžu byť spôsobená približne dvoma stovkami vírusov a podľa údajov National Institutes of Health priemerný dospelý prechodí dve až štyri prechladnutia či chrípky za rok, zatiaľ čo u detí je to v priemere šesť až osem epizód ročne.

Aj keď sa väčšina ľudí domnieva, že tieto ochorenia trvajú približne týždeň, odborníci s tým zásadne nesúhlasia. Podľa ich prepočtov pretrvávajú niektoré symptómy prechladnutia a chrípky, napríklad kašeľ, v priemere osemnásť dní. Svoje zdravotné problémy si môžete výrazne predĺžiť a zhoršiť, ak sa budete správať jedným z nasledujúcich spôsobov.

1. Ignorujete chorobu


Tvárite sa, že nie ste chorí a odpočinok je pre zbabelcov? Pokojne môžete ďalej predstierať, že vaše prechladnutie či chrípka neexistujú, ale svoje telo neoklamete. Odborníci upozorňujú na to, že ak nebudete brať ohľad na svoju chorobu a vrhnete sa napríklad na cvičenie, vaša liečba sa predĺži, symptómy sa zhoršia a v niektorých prípadoch až natoľko, že môžu dokonca ohrozovať váš život.

Chrípka i prechladnutie potrebujú pokoj a odpočinok, aby vaše telo mohlo naplno bojovať s vírusmi, a nestrácalo drahocennú energiu pri fyzickej námahe. Najhorší nápad, ktorý môžete urobiť, je snaha vypotiť sa pri cvičení. Vaše teplota sa tým ešte zvýši a oslabíte svoj imunitný systém.

2. Nedodržujete pitný režim


Nestojíte o to, aby sa vám čo najskôr uľavilo a choroba ustúpila? Potom sa snažte piť čo najmenej. Nedostatok tekutín je totiž absolútne spoľahlivým spôsobom, ako priebeh ochorenia zhoršiť.

Choré telo, viac ako inokedy, potrebuje dostatočný prísun tekutín, ktoré nahradia tie, o ktoré prišlo v dôsledku horúčky, potenia, nádchy a ďalších symptómov typických pre chrípku a prechladnutie. Dostatočný prísun tekutín tiež riedi hlieny a uľahčuje ich vylučovanie. Podľa odborníkov praktiky našich babičiek a matiek, ktoré nás nútili do pitia horúcich čajov a polievky, vôbec nie sú od veci. Horúce tekutiny majú totiž na priebeh týchto ochorení lepší účinok než nápoje izbovej teploty. Lepšie si poradia s upchatým nosom, kašľom, nádchou, boľavým krkom, zimnicou aj únavou. Blahodarné účinky, teda zlepšenie nepríjemných ťažkostí, potom trvajú zhruba pol hodiny.

3. Nespíte


Máte teplotu, nádchu a bolí vás v krku, takže nemôžete do práce? Rezignujte na všetky odporúčania ohľadom spánku a využite novo nadobudnutý voľný čas na upratovanie a ďalšiu prácu. Podľa výskumu Carnegie Mellon University majú ľudia, ktorí spia v noci menej ako sedem hodín, trikrát väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú na prechladnutie. Rovnako tak nedostatočný spánok zhoršuje aj priebeh ochorenia, pretože dostatok spánku a správne fungovanie imunitného systému spolu veľmi úzko súvisia.

Odborníci odporúčajú vyhýbať sa pri chrípke a prechladnutí spánku v polohe na chrbte, pretože pri nej dochádza k stlačeniu ciev v nose. Už tak sťažené dýchanie sa tým ešte zhorší. Pre lepší spánok v priebehu ochorenia dýchacích ciest sa oplatí investícia do zvlhčovača vzduchu, ktorý vám uľahčí dýchanie. Z rovnakého dôvodu by ste si mali v priebehu chrípky a prechladnutia podkladať hlavu viac, ako ste zvyknutí. Uľaví vám tiež horúca sprcha alebo vaňa pred spaním.

4. Zapálite si


Chcete svoju chorobu ešte o niečo zhoršiť? Zapáľte si cigaretu a na stopercentný účinok sa môžete spoľahnúť. Cigarety dráždia dýchacie cesty a pľúca, ktoré sú už tak podráždené v dôsledku chrípky či prechladnutia. Podobný účinok má nielen aktívne, ale aj pasívne fajčenie. V dobe ochorenia sa preto snažte obmedziť svoj pobyt v zafajčených miestnostiach na minimum.

Výskum uskutočnený na Yale School of Medicine zistil, že u tých ľudí, ktorí sú vystavení cigaretovému dymu, prebiehajú infekcie dýchacích ciest oveľa horšie ako u tých, ktorí nefajčia. Jeho autori tvrdia, že je to preto, že imunitný systém, ktorý je vystavený cigaretám, pri stretnutí s vírusom zareaguje neprimerane, poškodenie tkanív je tak väčšie a priebeh ochorenia oveľa horší.

Ak patríte medzi fajčiarov, máte tiež väčšiu pravdepodobnosť, že vás chrípka alebo prechladnutie postihne. Tým, ako fajčenie poškodzuje dýchacie cesty, podmienky pre množenie vírusov sú oveľa vhodnejšie. Okrem toho sú cigaretovým dymom poškodené bunky v pľúcach, čo zhoršuje schopnosť organizmu bojovať s prechladnutím a navyše stúpa pravdepodobnosť rozvoja ďalších komplikácií, ako je napríklad bronchitída.


 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 09:20