StoryEditor

Čo sa stane, ak prestanete piť kávu? Prekvapivé následky

11.11.2015, 04:00
Zdravie
Káva, čaj, kakao či kolové nápoje. V tejto podobe sa dostávame do styku s najrozšírenejším stimulantom na svete najčastejšie.

Zaujíma vás, čo sa stane, keď kofeín zo svojho života odstránite?

Kofeín je trochu kontroverzná látka, ktorá môže byť na jednej strane pre nás prospešná, ale na druhej strane však môže škodiť, ako píše idnes.cz.

Medzi pozitívne účinky kofeínu odborníci radia zmiernenie únavy, zlepšenie pamäti a schopnosti koncentrácie, kofeín je tiež považovaný za antiastmatikum. Ďalej zrýchľuje tep, stimuluje dýchací a obehový systém a pomáha ľuďom s nízkym krvným tlakom.

"Kofeín na nás môže pôsobiť aj negatívne, a to v zmysle prekyslenia organizmu. Preto niektorých konzumentov po pití kávy bolí žalúdok či pociťujú pálenie záhy," uvádza nutričná špecialistka Štěpánka Čivrná zo Sveta zdravia OneLife. Káva pôsobí tiež ako diuretikum - zvyšuje tvorbu moču, a preto by sme mali ku každej káve vypiť pohár vody nad rámec nášho bežného pitného režimu.

Na kofeíne si môžeme vytvoriť aj závislosť, upozorňuje nutričná špecialistka. K abstinenčným príznakom môže dôjsť, ak znížime príjem kofeínu alebo ho úplne vysadíme po jeho dlhodobom a pravidelnom užívaní vo vyšších dávkach.

"Avšak príznaky nie sú spravidla nijako silné. Patrí medzi ne podráždenosť, únava a zhoršenie nálady. V priebehu dvoch až troch dní obvykle odznievajú. Za bezpečnú dávku sa považuje asi 300 mg kofeínu, čo sú asi tri šálky kávy," upresňuje Štěpánka Čivrná.

Ako pôsobí vysadenie kofeínu na ľudský organizmus?

Schudnete, ale môžete aj pribrať


Kávu alebo čierny čaj málokto pije bez dochucovania. Väčšina z nás si kávu vylepší smotanou či mliekom.

Podľa doktora Wesley Delbridge, hovorcu Academy of Nutrition and Dietetics z Phoenixu v Arizone, si človek neuvedomuje, koľko kalórií konzumuje spolu so svojím kofeínovým nápojom. Určite viete, že kolové nápoje a limonády sú plné cukru. Rovnako tak káva ochutená trochou šľahačky a osladená cukrom môže do vášho tela ľahko pridať 200 aj viac kalórií. Ak si doprajete pár takých lahodných káv denne, niet divu, že po vysadení kofeínu pravdepodobne trochu schudnete.

Alebo práve naopak. Kofeín totiž tiež funguje ako prechodný potláčateľ apetítu a podľa doktora Delbridge sa po vysadení kofeínu budete prirodzene cítiť trochu hladnejšie. Navyše podľa informácií serveru prevention.com odborníci z Kliniky Mayo zistili, že kofeín môže ľahko zrýchľovať metabolizmus. Jedná sa síce o nepatrný účinok, ale ak pijete silnú čiernu kávu, spálite o trochu viac kalórií. Ak náhle kofeín vysadíte, môžete tak zaznamenať ľahký posun na hmotnosti smerom nahor.

Nutričná špecialistka Štěpánka Čivrná však upokojuje, že významných hmotnostných výkyvov po vysadení kofeínu sa obávať nemusíme. "Je pravda, že kofeín zlepšuje využívanie tukov ako zdroja energie, ale otázka je, ako dlho tento účinok trvá. Môže byť krátkodobý, pretože telo sa na prísun kofeínu čoskoro adaptuje," vysvetlila Čivrná.

Budete lepšie spať a pocítite príliv energie


Tiež sa občas prevaľujete po polnoci v posteli a nech sa snažíte, ako chcete, nemôžete sa za žiadnu cenu upokojiť a zaspať? Možno za to môže neskoré popoludňajšie posedenie v kaviarni s kamarátkou. Kofeín konzumovaný či už v podobe kávy alebo čaju až šesť hodín pred spaním totiž môže významne narušiť vaše zaspávanie a kvalitu spánku. Takéto výsledky priniesla štúdia publikovaná v Journal of Clinical Sleep Medicine.

Tým pádom sa ráno prebudíte unavení a prvé, po čom siahnete, je silná šálka kávy. A kofeínový kolotoč pokračuje. Podľa doktora Delbridge ľudia, ktorí neužívajú kofeín v žiadnej podobe, majú všeobecne hlbší a kvalitnejší spánok ako jedinci, ktorí si doprajú aj len malé množstvo kofeínu.

Po vysadení kofeínu sa možno budete nejakú dobu cítiť viac unavení, ako sa vaše telo prispôsobí životu bez kofeínu, ale onedlho budete mať viac energie, než by ste získali z jednej šálky espressa.

Chvíľu sa budete cítiť zle


Ako už vyššie spomenula nutričná špecialistka Štěpánka Čivrná, už niekoľko hodín po vysadení kofeínu môžete zaznamenať nepríjemné abstinenčné príznaky, ako sú únava, bolesti hlavy a niekedy dosť nemilé výkyvy nálad.

Doktor Wesley Delbridge dokonca odporúča, aby ste svoje rozhodnutie skoncovať s kofeínom radšej vopred oznámili svojmu okoliu, aby vaši blízki lepšie chápali, prečo sa budete správať trochu nepríjemne. Avšak každý človek je iný a každý reaguje na vysadenie kofeínu odlišne.

Podľa doktora Delbridge sa na nepríjemné abstinenčné príznaky môžete pripraviť, ak denne vypijete asi 3 až 4 šálky kávy, či šesť šálok čaju, alebo desať plechoviek kolesové limonády. Abstinenčné príznaky zvyčajne trvajú týždeň až desať dní, ale môžete ich významne minimalizovať, ak budete kofeín vysadzovať postupne, nie zo dňa na deň.

Budete pokojnejší


Kofeín v ľudskom organizme funguje ako stimulátor centrálnej nervovej sústavy, dočasne potláča únavu a prebúdza bdelosť. Navyše ako hovorí doktor kofeín je vazokonstriktor (látka, ktorá zužuje krvné cievy), takže zvyšuje krvný tlak. Ak vysadíte kofeín, budete sa podľa doktora cítiť menej vystresovaní a menej úzkostliví.

Nutričná špecialistka Štěpánka Čivrná zase odporúča ľuďom, ktorí sú v strese, vyhnúť sa kofeínu oblúkom.

"Kofeín totiž zosilňuje účinky stresu na obehovú sústavu. Väčšinou robíme pravý opak, avšak hladinu stresu si konzumáciou kofeínu rozhodne neznížime," vysvetlila Čivrná a dodala, že vášniví konzumenti kávy sa po jej vysadení môžu cítiť oveľa lepšie - uľaví zaťaženému tráviacemu traktu a zmierni dehydratáciu organizmu. Najprv si však musí "odtrpieť" abstinenčné príznaky trvajúce spravidla pár dní.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 09:24