StoryEditor

Konečne krásna a čistá pleť. Takto vygumujete z kože jazvy po akné

01.10.2017, 10:50
Zdravie
Zbaviť sa jaziev po akné je ťažšie, než odstránenie samotného akné. Ale ako sa hovorí, nič nie je nemožné.

Akné vie človeka potrápiť hneď v niekoľkých fázach. Najprv príde nevzhľadná vyrážka; potom dilema, či ich vytlačiť alebo nie; potom dlhé hojenie a v najhoršom prípade menšia alebo väčšia jazva. Tá vznikne vtedy, keď sa postihnuté miesto zapáli. Môžeme ale tvorbe jaziev dopredu zabrániť alebo tie už vzniknuté odstrániť?

Tak jednoduché to ale nebude ako píše idnes.cz. "Predchádzať vzniku jaziev po akné sa v podstate nedá, rovnako ako nie je možné stopercentne predchádzať akné," hovorí dermatologička Květa Gazdíková, ktorá spolupracuje so spoločnosťou Nuspring. "Jazvy sú výsledkom hojenia. Na pleti vznikajú po tom, čo sa na nej vyskytne hlboký a rozsiahly zápal."

Výsledky takéhoto hojenia môžu byť podľa jej slov veľmi rôznorodé, záleží na mnohých faktoroch. "Najčastejšie sa stretávame s jazvami vyvýšenými či naopak vpadnutými - tie navyše bývajú rôzne veľké i hlboké. Zvyčajne platí, že čím ťažší a zdĺhavejší je priebeh zápalu, tým výraznejšiu jazvu môžeme očakávať. "

Čistiť, nedráždiť, nedotýkať sa


Nie je to moc nádejný scenár, no dobrou správou je, že preventívne predsa len môžeme niečo urobiť. Teda správať sa tak, aby sa akné vôbec nevyvinulo alebo nezhoršilo. Podľa lekárky to znamená predovšetkým dbať na zvýšenú hygienu pokožky - čistite ju pravidelne ráno aj večer prípravkami, ktoré ju nedráždia a majú antiseptické účinky.

"Na ošetrenie samotného akné používajte vždy vhodné kozmetické či dermatologické prostriedky," dodáva Květa Gazdíková. "Zápalové miesta nevytláčajte," - odolať tomu je podľa nás najťažšie a zároveň najdôležitejšia časť procesu - "a snažte sa zamedziť tomu, aby sa do rany dostala infekcia." V praxi to znamená akné nijako neškrabať, ideálne na postihnuté miesto vôbec nesiahať.

Dajú sa jazvy odstrániť?


Keď už sa nám na tvári vytvorili jazvy, sami sa ich žiaľ nezbavíme. "Ak je jazva viditeľná, ale nie je príliš vystúpená, ani prepadnutá, často ju stačí zamaskovať vhodným make-upom," opisuje dermatologička. "Ak máte ťažšiu formu a chcete ju odstrániť alebo zmierniť, budete musieť navštíviť kožného lekára alebo špecializovanú kliniku."

Vyvýšené jazvy sa najčastejšie liečia tak, že sa do miesta "napichajú" steroidy: vďaka nim sa vyvýšenina zase zníži a je menej viditeľná. Na jazvy pod úroveň pokožky potom platí niekoľko metód, ktoré sú rôzne účinné, invazívne, aj cenovo náročné. "Tou základnou je chemický peeling, ktorý odlúči vrchnú vrstvu pokožky; je potom vyhladená a má dokonalejšiu textúru, " vysvetľuje lekárka.

O niečo náročnejšia je dermabrázia: "Jedná sa o mechanické odstránenie vrchnej vrstvy kože, ku ktorému sa používa brúska alebo diamantová fréza." Čím ďalej populárnejšou metódou je ošetrenie laserom, ktorý podporí tvorbu kolagénu, vďaka ktorému sa jazvy vyhladia. Niekedy sa samotný kolagén alebo tiež kyselina hyalurónová aplikujú do hlbších jaziev injekčne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 18:50