pixabay.com
StoryEditor

Tieto módne kúsky doslova ničia naše zdravie. Čo nosiť iba sem-tam?

17.09.2017, 09:00
Zdravie
Platia za módne evergreeny, nosia ich takmer všetky, ale len máloktorá si uvedomuje, aké sú nebezpečné a škodia ich zdraviu.

Napríklad zlá podprsenka, ktorá im nesedí, môže spôsobovať bolesti hlavy. Predstavujeme vám módne trendy podľa idnes.cz, ktoré by lekári najradšej zakázali.

Dokážete si predstaviť, že by ste si nechali dobrovoľne zlámať všetky prsty na nohách a chodidlá obviazať  trojmetrovými obväzmi, aby ste dosiahli drobné nôžky, ktoré by boli "in" v starej Číne? Alebo že by ste si dlhodobo sťahovali pás korzetom na menej ako päťdesiat centimetrov, čím by sa vám zdeformovali vnútorné orgány - tak ako sa to po stáročia nosilo u kráľovských dvorov?

Ak nie ste vyznávačkou zvláštnych fetišistických praktík, asi by vás ani nenapadlo o podobných extrémoch uvažovať. Pritom niektoré z trendov, ktoré diktuje súčasná móda a ženy sa im dobrovoľne podriaďujú, sú tiež zdraviu nebezpečné či deformujúce.

Tesné džínsy: poškodené nervy


Džínsy typu skinny a slim sú módnym hitom posledných rokov - čím užšie, tým lepšie. Ak je vám tento trend zdôrazňujúce štíhle nohy sympatický, mali by ste vedieť, že dlhodobým nosením týchto superúzkych džínsov riskujete poškodenie nervov a svalov.

Prípadová štúdia z tohto roku, ktorú citovala celý rada periodík, upozorňuje na to, že niekoľkohodinové nosenie tesných džínsov môže viesť k strate citlivosti nôh, výrazným opuchom, ale dokonca aj k poškodeniu nervov či svalov. "Slimky" totiž pôsobia v oblasti kolien ako "škrtidlo", stláčajú cievy aj nervy a nohy v oblasti lýtok a členkov opúchajú.

Navyše dlhodobé nosenie úzkych džínsov podľa odborníkov môže spôsobiť tráviace problémy, bolesti v panvovej oblasti aj kvasinkové infekcie.

Vysoké podpätky: preťažená chrbtica


Iste, vysoké podpätky sú považované za sexy. Ale okrem toho, že na ne môžete uloviť svojho vyvoleného, ​​tiež môžu spôsobiť celý rad zdravotných komplikácií.

Pri jednom z výskumov, zaoberajúcim sa vplyvom vysokých podpätkov na zdravie žien, lekári zistili, že čím vyššie podpätky, tým neprirodzenejší uhol kolena zvierajú a tým väčšie je riziko, že sa u vás rozvinie osteoartritída. Pretože sa pri chôdzi na vysokých podpätkoch prenáša váha na prednú časť chodidla, dochádza k utláčaniu prstov na nohe aj nervov v chodidle. Výsledkom sú pretrvávajúce bolesti nôh. Čím skôr ste začali vysoké podpätky nosiť, tým väčšie problémy budete v neskoršom veku mať.

Navyše sa v dôsledku vysokých podpätkov mení i postoj a držanie tela. Mimoriadne veľkú záťaž predstavujú pre kolená, panvu a bedrovú chrbticu. Už pri päťcentimetrových podpätkoch sa zvyšuje tlak pôsobiaci na kolená o dvadsaťtri percent.

Odborníci upozorňujú tiež na fakt, že kvôli tomu, že je chrbtica pri nosení podpätkov naklonená dopredu, znižuje sa jej schopnosť tlmiť otrasy. Lenže práve pri chôdzi na podpätkoch je oveľa väčším otrasom vystavená.

Ťažké šperky: deformované telo


Nápadné náušnice, piercing a vrstvené ťažké náramky patria medzi módne stálice už niekoľko sezón. Bohužiaľ ani nasledovanie tohto módneho trendu nie je bez rizika. Najmiernejšie následky z hľadiska zdravia predstavujú ťažké náušnice - aj keď z estetického hľadiska to nie je žiadna hitparáda. Počet žien s nepekne vyťahanými ušnými lalôčikmi (alebo dokonca s lalôčikmi, ktoré ťažké náušnice úplne prerezali) natoľko stúpol, že už pred štyrmi rokmi začali kliniky vo Veľkej Británii vykonávať plastiku deformovaných ušných lalôčikov.

Samostatnou kapitolou je potom piercing. Podľa odborníkov sa u sedemnástich percent piercingu uší objavia komplikácie (najčastejšie vo forme infekcie). Ak sa rozhodnete pre prepichnutie inej časti tela, riziko komplikácií je ešte vyššie - objavujú sa u štvrtiny prípadov.

Máte v obľube množstvo ťažkých náramkov? Potom by ste mali vedieť, že ich nosením riskujete pomliaždenie šliach a podráždenie radiálneho nervu, ktorého výsledkom môže byť obmedzenie hybnosti ruky.

Rozmerné kabelky: bolesti chrbta


Sú praktické, pretože do nich napcháte všetko od nákupu až po veci na cvičenie, a navyše ešte budete platiť za módnu ikonu, pretože už po niekoľko sezón patria medzi stálice módnych prehliadok. Lenže rozmerné kabelky majú aj ďalšie charakteristiky - a tými je celý rad zdravotných komplikácií.

Podľa odborníkov váži veľká kabelka (samozrejme vrátane svojho obsahu) priemerne 6,2 kilogramu. Dlhodobým nosením takej hmotnosti na jednom ramene riskujete artritídu a degeneráciu medzistavcových platničiek. Okrem toho vám znemožňuje správne držanie tela, čo vedie k bolestiam chrbta a krčnej chrbtice.

Uvedomte si tiež, že podobný vplyv na vaše zdravie nemajú iba rozmerné kabelky, ale aj tašky na rameno, v ktorých nosíte notebook. Zo zdravotného hľadiska je oveľa lepšie zaobstarať si na počítač batoh, ktorý bude zaťažovať ramená a chrbticu symetricky.

Nepadnúca podprsenka: bolesť hlavy


Vyberáte si podprsenku hlavne podľa toho, či sa vám hodí k outfitu, robí vám pekná prsia a lichotí vám jej farba? Potom asi netušíte, že nepadnúca podprsenka vám môže spôsobiť obrovské zdravotné problémy.

Prieskum z tohto roku ukázal, že sedemdesiat až osemdesiat percent žien nosí zlú veľkosť či nevyhovujúce strih podprsenky. Práve zle vybratá, nepadnúca podprsenka môže byť pritom príčinou bolestí krčnej chrbtice, ramien, chrbta, pálenie záhy aj kožných problémov.

V nepadnúcej podprsenke navyše nemôžete mať správne držanie tela, pretože vám ťahá ramená dopredu. Ak siahnete po príliš tesnej, čo je najčastejší variant, stláča vám bránicu, obmedzuje dýchanie a okrem pálenia záhy môže byť príčinou aj problémov s trávením. Zarezávajúce sa ramienka zase vedú nielen ku kožným problémom, ale dráždi aj nervové zakončenia, čo môže byť príčinou vašich urputných bolestí hlavy.

]

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:14