StoryEditor

Toto sa deje s vaším telom, keď vypijete kolu v priebehu hodiny

29.01.2016, 04:00
Zdravie
Vychladený kolový nápoj je pre mnohých výborným osviežením. Zatiaľ čo vy si na ňom pochutnávate, vaše telo trpí.

Málokto neodolá jej sladkej chuti. Napriek tomu, že nepatrí práve medzi najzdravšie nápoje, stále sa drží v rebríčku tých najobľúbenejších. Aj keď na prvý pohľad ide len o nevinné osvieženie a zahnanie smädu, vo vašom tele sa odohráva doslova boj. Kola totiž zaútočí na váš organizmus, ktorý sa začne brániť.

Behom prvých 10 minút


Po niekoľkých dúškoch osviežujúceho nápoja sa do vášho tela dostalo 10 lyžičiek cukru (100 % odporúčanej dennej dávky), ako píše telegraph.co.uk. Za iných okolností by ste sa z takéhoto nadmerného množstva sladkosti povracali. Kola však obsahuje kyselinu fosforečnú, ktorá znižuje chuť.

Po 20 minútach


Hladina krvného tlaku sa postupne zvyšuje a spôsobuje zvyšovanie produkcie inzulínu. Pečeň začína prebytočný cukor premieňať na tuk a ukladať ho do tukových buniek.

Po 40 minútach


Kofeín z kolového nápoja sa už úplne vstrebal. Vaše cievy sú rozšírené, krvný tlak sa i naďalej zvyšuje a pečeň reaguje vylučovaním stále väčšieho množstva cukru do vášho krvného obehu. V mozgu sú utlmené receptory adenosínu a znižuje sa únava. Máte väčšiu energiu a ste vitálnejší.

Po 45 minútach


V tele sa zvyšuje produkcia dopamínu. Ten v mozgu stimuluje centrum radosti. Dokonca ide o rovnaký spôsob pôsobenia, ktorý vyvoláva požitie heroínu.

Behom 60 minút od vypití nápoja


Kyselina fosforečná na sebe v čreve viaže vápnik, horčík a zinok. Spôsobí, že sa váš metabolizmus opäť zvyšuje. Vysoké množstvo cukru a umelých sladidiel zvyšujú vylučovanie vápniku močom.

Po viac než 60 minútach


Hlavnú úlohu zohráva kofeín, ktorý má močopudné vlastnosti. Na záchod chodievate častejšie a z tela sa vylučuje vápnik, horčík a zinok a tiež sodík, elektrolyty, čo sú dôležité minerály a voda. Telo tak prichádza o významné zdraviu prospešné látky.

Energia klesá a začína vám chýbať cukor. Ste unavení a podráždení. Prišli ste o vodu, obsiahnutú v kolovom nápoji, keďže ste ju vymočili, ale aj o živiny, ktoré telo potrebuje na budovanie silných kostí a zubov. Ešte stále máte chuť na kolu?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:15