Pinterest
StoryEditor

Najlepšie potraviny jesene, ktoré by nám nemali chýbať na tanieri

02.10.2017, 10:00
Zdravie
Vychutnajte si prichádzajúcu jeseň aj na tanieri. Je načase zmeniť svoj jedálny lístok.

Kým v lete sme nepociťovali až takú veľkú potrebu jesť a stačili nám zeleninové šaláty, ovocie či iné ľahké jedlá, v chladnejších mesiacoch naopak inklinujeme ku kalorickejším pokrmom. Jeseň prevetrí náš tráviaci systém. Spôsobuje to zmena počasia, biorytmu, posun času z letného na zimný a prechod na ťažšiu stravu. K tomu sa pridáva ešte aj začínajúce chrípkové obdobie, ktoré preverí silu vášho imunitného systému. Dostatok dôvodov, prečo zaradiť do stravovania určité potraviny, typické pre toto ročné obdobie, ktoré zároveň posilní obranyschopnosť organizmu.

Tekvica
Tekvica pexels.com

​Medzi najtypickejšie jesenné plody patrí nepochybne tekvica. Keď pestrofarebné lístie začne zdobiť trávniky pod stromami, v záhradkách preberá kráľovské žezlo táto zelenina. Populárna je v kuchyni hlavne odroda veľkoplodnej tekvice - hokkaidó. Dajú sa z nej pripraviť desiatky jedál na slano, pikantno, ale i na sladko. Je to skvelá surovina do jedla či koláča, príloha alebo ako hlavné jedlo nielen vďaka svojej chuti, ale aj tým, ako pôsobí na náš organizmus. Nie je teda len dekoráciou ku sviatku Halloween ako píše dailymail.co.uk. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, čo z nej robí ľahko stráviteľnú zeleninu, aj za surova. Pre svoju schopnosť absorbovať jedovaté látky v črevách je skvelá na detoxikáciu organizmu. Skrýva v sebe skutočný poklad - vitamíny A, C, B1, B2, E a draslík, vápnik, horčík, železo a zinok. Keďže obsahuje až 90 percent vody, bez výčitiek svedomia po nej môžu siahnuť aj tí, ktorí sú v procese chudnutia. Netreba zabúdať ani na tekvicové jadierka, ktoré regulujú hladinu cholesterolu a napomáhajú látkovej premene.

Kyslá kapusta
Kapusta pexels

​Táto kyslá a šťavnatá zelenina má čo ponúknuť každej z vás. Pozitívne ovplyvňuje organizmus aj pri redukčnej diéte a je vynikajúcim prostriedkom na posilnenie organizmu a detoxikáciu. Celá škála vitamínov, minerálov a dôležitých látok v nej obsiahnutých, nedovolia chrípke napadnúť vás. Rady starých mám, že šťava z kyslej kapusty vás prečistí a ozdraví vôbec, sú stále aktuálne a platia dodnes. Šťava totiž pozitívne pôsobí na črevnú mikroflóru a podporuje činnosť čriev. Nielenže podporuje tvorbu krvi a upraví vysoký krvný tlak, ale pomôže aj s niečím, s čím mnohí bojujeme práve na jeseň. Kyslá kapusta pomôže so stresom a únavou.

Jablká a hrušky
Jablká pexels.com

​Medzi jesenné ovocie, ktoré obsahujú veľa cenných látok, ktoré pomáhajú udržiavať nielen zdravie, ale aj štíhlosť, patria jablká a hrušky. Ak sa snažíte schudnúť, jablká sú výbornou voľbou, keďže sto gramov tejto pochúťky obsahuje iba 50 kalórií. Sú bohaté na vlákninu, ktorá uľahčuje trávenie a navyše, udržuje dlhšie pocit sýtosti. Možno ich považovať za bojovníkov proti vysokej hladine cholesterolu v krvi, ktorá je jednou z príčin vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Podobne sú na tom aj hrušky, ktoré tiež patria do jedálneho lístka v jesennom i v zimnom období. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínov skupiny B, flavonoidov, medi, železa a ďalších živín. Taktiež sú plné vlákniny a vďaka nim sa človek vyhne návalom vlčieho hladu a maškrteniu.

Huby
Hríby pexels.com

​Príroda nám na jeseň ponúka zdravú potravu, ktorá sa svojím zložením podobá mäsu, ale má na rozdiel od neho ten lepší cholesterol. Huby majú v sebe veľa minerálnych látok a vitamínov, no v skutočnosti dokážu oveľa viac, ako si mnohí myslia. Vedci sú presvedčení, že zvyšujú aktivitu protirakovinových buniek až stonásobne a zabraňujú rastu samotného nádoru. O liečivých účinkoch húb vedeli už starí Egypťania 3 000 rokov pred naším letopočtom, ktorí verili, že sú liekom na dlhovekosť. Neboli ďaleko od pravdy. Mnohé z nich obsahujú unikátne látky s liečivými vlastnosťami. Ide o polysacharidy, zložené najčastejšie z glukózy, ktoré sa nazývajú glukány. Tie majú schopnosť aktivovať imunitné systémy organizmu. Hubové polysacharidy taktiež podnecujú tvorbu interferónu, ktorý je súčasťou obranyschopnosti organizmu a aktivujú ďalšie bunky, ktoré zaisťujú imunitu.

Stravovanie v chladnejších mesiacoch

  • Tepelne upravené potraviny (dusené, varené alebo pečené).
  • Prednosť majú hlavne celozrnná ryža a strukoviny kombinované s tymiánom, rascou, cibuľou a cesnakom.
  • Pokrmy, ktoré môžu byť duchucované korením, ktoré zohrieva ako škorica, klinčeky, koriander, čierne korenie.
  • Veľa zeleniny a ovocia (granátové jablká, hrozno, figy) s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý podporuje imunitu.
  • Pitný režim nielen vo forme obyčajnej vody, ale aj ovocných a bylinkových čajov (lipový, rakytníkový, čaj z mäty priepornej a zelený čaj), ktoré tiež prispievajú k posilneniu obranyschopnosti organizmu.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:50