Ako sa zbaviť podráždenia pleti, ktoré spôsobuje rúško?
StoryEditor

Maskné – ako sa vyhnúť a liečiť akné spôsobené nosením rúšok?

26.02.2022, 12:00
Zdravie
Nosíme ich do obchodov, reštaurácií či pri stretnutí s cudzími ľuďmi. Rúška sa stali našou každodennou súčasťou. Ich pravidelné nosenie však môže mať nepriaznivé účinky na našu pleť.

Akné z rúška je novodobým kožným problémom a získalo už svojské pomenovanie. Maskné asi netreba dvakrát vysvetľovať. Ale brániť sa proti nemu, to je iná vec.

Akné vzniká, keď sa póry upchajú mastnotou, odumretými kožnými bunkami a nečistotami. Spôsobuje vyrážky, biele alebo čierne bodky, a postretnúť môže každú z nás, bez ohľadu na vek. V súčasnosti sa tvorí aj kvôli dlhodobému používaniu rúšok či  respirátorov.

Vznik maskné

Podľa dermatologičky Angeline Yongovej: „Neustále trenie masiek o našu pokožku spôsobuje mikrotrhliny, čo umožňuje baktériám a nečistotám ľahší vstup do našich pórov.“ Rovnako škodlivým je aj vlhké prostredie, ktoré sa nachádza pod rúškom či respirátorom, prípadne ich materiál. Paradoxne, na príčine sme my, pretože dýchaním vytvárame nepríjemné zarosené prostredie vedúce k hromadeniu potu, mastnoty a baktérií. Niektoré rúška bývajú tiež ošetrené chemikáliami, a tak zapríčiňujú alergické reakcie a podráždenie pokožky.

Ak aj vy bojujete s nedokonalosťami pleti vznikajúcimi v dôsledku rúšok, máme pre vás zopár rád na ich zmiernenie.

  • Pravidelne si umývajte tvár

V prvom rade nezanedbávajte pravidelnú starostlivosť o vašu pleť, aby zostala zdravá i v tomto období. Vyčistite si ju každé ráno a večer pred spaním, ale aj počas dňa pri potení a po zložení si respirátora. Tvár umývajte vlažnou vodou a osušte čistým uterákom. Určite sa vyhnite treniu pokožky, kvôli riziku podráždenia a používajte obyčajné mydlá a čistiace prostriedky.

  • Aplikujte jemné čistiace mlieko

Pravidelnej rutine môže pomôcť jemný čistiaci prípravok, ktorý odstráni prebytočný maz a ďalšie nečistoty. Naopak, vyhnite sa prípravkom obsahujúcim alkohol alebo parfumáciu. Pleť po nich častokrát ostáva podráždená a takisto sťažia liečenie už existujúcich ťažkostí. Ak sú vaše problémy s maskné závažnejšie, vyskúšajte liečivý čistiaci prostriedok s benzoylperoxidom alebo kyselinou salicylovou. Pri citlivej pokožke sa predtým, samozrejme, poraďte s lekárom či dermatológom.

  • Vyskúšajte kortizónový a hydratačný krém s ceramidmi

Ak je vaše maskné sprevádzané podráždením a suchou pokožkou, skúste na danú oblasť naniesť kortizónový a hydratačným krém, ktoré sa skladajú z ceramidov. Dokážu zmierniť svrbenie a ochránia poškodenú pokožku.

  • Dajte si pauzu od mejkapu

V čase liečenia maskné, jednoznačne nepoužívajte mejkap ani iné líčidlá. Kozmetické produkty ako je podkladová báza, korektor a lícenka môžu upchať póry a predĺžiť celkové hojenie. Kombinácia s vlhkým prostredím pod rúškom môže byť pre vašu pleť poriadny zaberák. Navyše, nalíčené si asi ťažko opláchnete tvár niekoľkokrát denne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:40