Otužovanie posilňuje imunitu a bojuje proti respiračným ochoreniam.Pexels
StoryEditor

Posilňuje imunitu a odďaľuje starnutie. Prezradíme vám, prečo by ste mali začať otužovať

14.02.2022, 10:00
Zdravie
Kúpanie vo vani plnej ľadovej vody či zamrznutom rybníku? Aj keď to môže znieť strašidelne, otužovanie so sebou prináša veľké množstvo benefitov. Posilňuje imunitu či bojuje proti respiračným ochoreniam. Pozrite sa, čo sa stane s vašim telom, ak sa budete otužovať pravidelne.

Ľadová voda nemusí byť nepriateľom

Chlad, ktorý pri otužovaní pôsobí na vaše telo, zlepšuje tvorbu energie, zrýchľuje regeneráciu a bojuje proti rôznym zápalom. Okrem toho slúži aj ako prevencia na liečbu mnohých ochorení ako je obezita, cukrovka, autoimúnne ochorenia či hormonálna nerovnováha.

Po ukončení pôsobenia chladu sa v tele spúšťajú reakcie chemickej alebo fyzikálnej termoregulácie, ktorá je známa aj ako triaška. Okrem zvyšovania tvorby tepla v tele v ňom prebiehajú aj ochranné mechanizmy, ktoré minimalizujú tepelné účinky. To znamená, že krv a vnútorné orgány sa ochladzujú výrazne menej ako koža. Jednoducho sa môžete spoľahnúť, že váš organizmus sa pri otužovaní postará o to, aby udržal požadovanú teplotu.

Odborníci tvrdia, že kúpanie sa v ľadovej vode spôsobuje zmenu činností telových systémov, a preto sa človek stáva menej vnímavý k zmenám teploty. Čiže po pravidelnom otužovaní sa pre vás ľadová voda stane oveľa znesiteľnejšia ako na začiatku. Pozrite sa, aké ďalšie výhody so sebou táto činnosť prináša.

Bojuje proti chrípke a respiračným ochoreniam

Vyhýbanie sa chladu, príliš prekúrené miestnosti či obliekanie do viacerých vrstiev, to všetko oslabuje imunitu. Otužovaním ju naopak môžete urobiť omnoho silnejšou, pretože sa pri ňom zvyšuje hladina cytokínov a bielych krviniek, ktoré zlepšujú imunitnú funkciu. Taktiež sa pri pravidelnom kúpaní v ľadovej vode môžete zbaviť respiračných či rôznych druhov bakteriálnych a vírusových ochorení. Pri podchladzovaní dochádza k neustálemu sťahovaniu a rozťahovaniu ciev, vďaka čomu ste napríklad schopní oddialiť starnutie.

Ďalšími z výhod otužovania je znižovanie oxidačného stresu, spomalenie priebehu demencie či poškodenia mozgu. Počas ľadového kúpeľa vaše telo produkuje v zvýšenej miere adrenalín, kortizol, dopamín či sérotonín, vďaka čomu sa budete cítiť fyzicky ši psychicky silnejšie. Každopádne, pôsobenie chladu môže byť prevenciou aj proti chrípke, nachladnutiu, angíne alebo vysokému krvnému tlaku. Jednoducho, je vhodné takmer pre každého a začať by ste s ním mali okamžite, najmä kvôli jeho nespočetnému množstvu zdravotných benefitov.

Je vhodné pre každého?

Náhle vystavenie tela chladu nie je vodné pre tých, ktorí majú problémy so srdcom, pretože pri otužovaní dochádza k stiahnutiu ciev, čo môže viesť k srdcovému infarktu. Taktiež by si mali dať pozor ľudia s kožnými problémami, ktorým sa neodporúča jej silné prekrvovanie. Studená voda dokáže telo schladiť dvadsaťkrát rýchlejšie ako studený vzduch, a preto sa s ňou neoplatí zahrávať. Ak si teda nie ste isté, či je pre vás otužovanie vhodné, skúste to najprv prekonzultovať so svojím lekárom.

Začnite otužovať pozvoľne a pravidelne

Mali by ste si najskôr uvedomiť, že otužovanie nie je dobré uponáhľať. Je vhodné, aby ste s tým začali pozvoľna, ale pravidelne, pretože si na chlad treba najprv zvyknúť. Môžete si zo začiatku namáčať chodidlá, ruky či tvár vo vlažnej až mierne studenej vode a postupne sa dostať až k rýchlej studenej sprche celého tela. Počas pár dní či týždňov samy zistíte, či ste schopné vydržať aj viac, a tak si môžete naplno začať užívať blahodarné účinky otužovania.

V ľadovej vode by ste sa mali kúpať pravidelne aspoň dva až trikrát do týždňa. Vydržte dovtedy, pokiaľ sa cítite príjemne. Na začiatok stačí 30 sekúnd, ktoré môžete postupne zvýšiť až na päť či desať minút. Neoddeliteľnou súčasťou otužovania je dýchanie, ktoré by malo byť uvoľnené. „Zastavte sa, dýchajte a urobte z chladu svojho priateľa a učiteľa,“ odkazujú skúsení otužilci a milovníci ľadovej vody. Tak čo, začnete oddnes pravidelne trénovať?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 17:44