dreamstime
StoryEditor

Chystáte sa na dovolenku? Takto by mala vyzerať vaša dovolenková lekárnička

27.06.2021, 16:00
Zdravie
Čo všetko si do nej treba zabaliť? Veľmi radi vám poradíme!

Je tu leto, čas prázdnin a dovoleniek. Ľudia sa sťahujú k vode, k príbuzným, cestujú za spoznávaním nových miest doma i v zahraničí. Žiaľ, choroby a úrazy vás môžu postihnúť kdekoľvek, a tak by ste mali včas myslieť na vybavenie cestovnej lekárničky. Niektoré odporúčania sú však také „veľkorysé“, že by ste na všetky tie pilulky, mastičky, spreje, náplasti a obväzy potrebovali azda aj lodný kufor...

Prvá pomoc

Bez niektorých liekov a prípravkov sa však naozaj nezaobídete, či už idete do chatky na Šíravu, do luxusného hotela v Tunisku, alebo len tak naľahko niekam s ruksakom. Základom vášho „balíčka prvej pomoci“ budú, samozrejme, lieky, ktoré pravidelne užívate na svoje prípadné chronické ochorenia a ťažkosti (na srdce, vysoký tlak, diabetes, alergiu...). Kinetóza, čiže choroba z pohybu, vás môže postihnúť v aute, autobuse, lietadle i na lodi. Náchylnejšie sú na ňu deti – pribaľte pre ne teda nejaké prípravky, ktoré nevoľnostiam zabránia. Aj keď sa nechcete opaľovať, ale idete na juh k moru či vysoko do hôr, zoberte si opaľovacie emulzie, olejčeky či krémy, všetky s vysokým ochranným faktorom (označené „high protection“), ktoré chránia kožu pred nebezpečným slnečným žiarením. Ak vás už slnko spáli, začervenanú kožu, prípadne pľuzgiere schladia a ošetria napríklad prípravky s pantenolom alebo kalciová masť.

Drobné úrazy

Pre prípad drobných úrazov by v lekárničke nemal chýbať účinný dezinfekčný prostriedok, náplasti (aj na pľuzgiere alebo opary), prípadne i tekutý obväz v spreji. Ak pred leňošením pri vode uprednostníte športové aktivity, nezabudnite na pomoc pre svaly.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. október 2024 19:23