dreamstime
StoryEditor

Liečivý poklad, ktorý poznali už naši predkovia. TÁTO bylinka pomáha pri menopauze či bolesti hrdla

13.05.2021, 17:00
Zdravie
V lete žiari do diaľky svojimi tmavofialovými kvetmi, krásne vonia a vytvára záhony podobné levanduľovým. Jej názov je odvodený z latinského salvare = liečiť a naznačuje, prečo si ju ľudia cenia už od nepamäti.

Pestovanie a zber

Pôvodne pochádza z južnej Európy, ale dnes ju nájdeme kvitnúť na slnečných svahoch takmer všade. Ide o nízky poloker s drevnatou stonkou a so striebristými listami. V záhrade vydrží zhruba päť až šesť rokov, potom jeho stonky výrazne zdrevnatejú a prestanú rásť, musíme si preto vysadiť ďalšiu rastlinu. Rozmnožíme si ju semenami alebo odrezkami.

Zberajú sa listy, a to najmä v máji a júni, prv než rastlina naplno rozkvitne. Pretože obsah éterických olejov je najvyšší napoludnie za slnka, to je aj čas, kedy sa odporúča ju zbierať. Sušíme v tieni a prievane.

Liečivé účinky

Šalvia dokáže zlikvidovať široké spektrum bakteriálnych pôvodcov chorôb, preto sa často používa na liečenie zápalov hrdla, mandlí, zahnisaných zubov či ďasien. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a je veľkým pomocníkom pri respiračných ochoreniach. Zmierňuje nadmerné potenie pri menopauze, používa sa dokonca ako súčasť antiperspirantov, harmonizuje hormonálnu nerovnováhu. Povzbudzuje trávenie a zároveň upokojuje črevá aj žalúdok, zmierňuje nadúvanie, dokáže zastaviť hnačku. Pomáha tiež znižovať hladinu cukru v krvi.
Zvonku sa využíva na urýchlenie hojenia drobných rán, a to tak, že pomliaždený a rozdrvený list si priložíme rovno na ranu alebo štípanec od hmyzu.
POZOR: V malom množstve obsahuje látku thujon, ktorá pri nadmernom užívaní môže poškodiť pečeň. Preto je vhodné užívať šalviu len po obmedzený čas, nie je vhodná pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy.

Vyrobte si doma:

Odvar na kloktanie
1 PL šalvie zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Scedíme a kloktáme vlažným odvarom 3x denne.

Šalviová tinktúra
Rozdrvené listy šalvie naložíme na 14 dní do 80 % liehu. Užívame 1 ČL denne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 06:32