dreamstime
StoryEditor

Otvorený rozhovor so psychológom. TAKTO zistíte, či trpíte skutočnou depresiou

07.05.2021, 10:00
Zdravie
Psychické zdravie netreba podceňovať. Za žiadnych okolností. Aj o tom nám povedal psychológ Peter Szeliga.


Ako sa lieči? A čo je najviac dôležité pri liečbe?

V prvom rade je veľmi dôležité kvalitné vyšetrenie daného človeka s nutnosťou psychodiagnostického vyšetrenia u psychológa, teda aj použitia rôznych testov, nielen rozhovor s pacientom. Ak sa depresia pri vyšetrení potvrdí, liečba závisí aj od formy depresie. Rozlišujeme totiž ľahkú, strednú a ťažkú formu depresie. Ako liečebná metóda sa používa psychoterapia, čo je liečba psychologickými prostriedkami, teda nelieková liečba. A potom sa používa aj farmakologická liečba prostredníctvom liekov, tzv. antidepresív. Liečba sa stanovuje v závislosti od závažnosti stavu pacienta. Sú prípady, keď sa používa len psychoterapia, alebo len farmakoterapia, alebo kombinácia oboch.

Aký je rozdiel medzi ľahkou a ťažkou depresiou?

Pri ťažkej forme depresie, zjednodušene povedané, človek ráno ani nevstane z postele, je schopný preležať v posteli celý deň. Nedokáže plniť svoje pracovné povinnosti ani bežnú starostlivosť o domácnosť a často zanedbá i vlastnú hygienu. V takomto prípade depresia absolútne vyradí človeka z bežného života. Pri ľahkej forme depresie je človek ako-tak schopný vykonávať základné životné povinnosti.

Je časté, že neliečená depresia vedie k sebapoškodzovaniu alebo k samovražde?

Áno, žiaľ, je veľmi časté, že neliečená depresia vedie k samovražde. Často aj k dokonanej. Závažnosť depresie by sme teda nikdy nemali ľahkovážne podceňovať.

Z čoho najčastejšie depresia vzniká?

Dôvody môžu byť skutočne rôzne. Napríklad strata zamestnania, strata blízkeho človeka, ťažké životné okolnosti, dlhodobé neriešené problémy vo vzťahoch. Mnohí autori uvádzajú, že v prípade depresie je hlavným spúšťačom dlhodobo potláčaný pocit hnevu, ktorý človek nijako neprejavuje. Preto je adekvátna práca s vlastnými emóciami absolútne kľúčová.

Je pravda, že ju môže vyvolať počasie? Alebo k nej aspoň dopomôcť?

Počasie má iste na mnohých z nás výrazný vplyv a spolupodieľa sa na tom, ako sa cítime. Avšak samotné počasie depresiu ako takú vyvolať nemôže. Môže sa však podieľať na našej pochmúrnej nálade a deprivácii. Ak však človek už depresiou trpí, počasie ju môže zhoršovať. Takýmto obdobím môže byť napríklad nástup jesene a zimy, keď sú kratšie dni.

Je možné dostať depresiu aj z pracovného prostredia? Napríklad vtedy, keď vyhoríme?

Samozrejme, pracovné prostredie môže prispieť k depresívnej nálade, najmä ak človek v práci nie je dlhodobo spokojný, na pracovisku sú zhoršené medziľudské vzťahy, alebo mobbing na pracovisku. Samotný syndróm vyhorenia však depresiou nie je.

Existuje nejaký návod, ako žiť, aby sme sa depresii vyhli?

Ako som už spomenul, základ je adekvátna práca s vlastnými emóciami. Tie si treba v jednotlivých situáciách uvedomovať a rovnako ich treba aj adekvátnym spôsobom vyjadriť adresátovi, teda človeku, voči ktorému danú emóciu pociťujeme. Taktiež je dôležitá správna psychohygiena. Človek by okrem povinností mal mať priestor aj na svoje záľuby a koníčky. Taktiež je dôležité žiť autenticky, to znamená to, že moje správanie navonok by malo byť v súlade s tým, čo vnútorne prežívam. Ešte by som dodal, že veľmi dôležitá je tzv. pracovná kompenzácia. To znamená, že ak mám prácu, v ktorej pracujem duševne, mal by som ju vyvažovať telesnou prácou a opačne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 03:33