dreamstime
StoryEditor

Dajte si pozor! Toto je OSEM hlavných príznakov rakoviny, ktoré ignorujeme

02.05.2021, 10:30
Zdravie
Ľudia sa vám niekedy smejú, že ste hypochonder? Nevadí. Máte totiž väčšiu šancu zaznamenať príznaky rakoviny, ktoré si väčšina ľudí ani nevšimne alebo nad nimi len mávne rukou. Ktoré to sú?

Nevysvetliteľná bolesť

Pretrvávajúca bolesť v niektorej časti tela je spôsob, ako nám telo signalizuje nejaký problém, ktorým môže byť úplná banalita, alebo tiež bohužiaľ závažný stav, ako je rakovina kostí alebo vaječníkov. Podľa American Cancer Society bolesť vyvolaná rakovinou zvyčajne znamená, že sa rakovina už rozšírila, preto doktorka Whitakerová radí pri každej dlhodobej bolesti zájsť k lekárovi.

Podľa jej prieskumu len asi 40 % ľudí sa obávalo, že by ich bolesť mohla byť vážnejšieho pôvodu.

Lekárka Myslíková súhlasí s tým, že spočiatku väčšinou rakovina naozaj nebolí, ale rýchlo pácha nezvratné zmeny v organizme, ktoré nakoniec môžu viesť až k smrti.

"Keď už sa potom objaví bolesť, môže byť znakom už závažného štádia rakoviny. Tiež to ale nie je pravidlom. Každý človek je iný, inak reaguje na ochorenia a tiež sa každý typ rakoviny prejavuje rozdielnym priebehom. Ale bolesť nie je jediným príznakom, ktorý by odhaľoval prítomnosť rakoviny", uviedla lekárka Myslíková, ktorá radí každému sledovať svoje telo a vnímať jeho zmeny.

"Či už ide o hrčky, zmeny na koži, chudnutie, celkovú slabosť alebo ďalšie príznaky. A ako také je potrebné najmä konzultovať s lekárom na pravidelným preventívnych prehliadkach svoje zdravotné problémy, "uzavrela lekárka Pavla Myslíková z Lekárskeho domu Praha 7.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 07:42