dreamstime
StoryEditor

Začnite ho piť už dnes! Zelený čaj má mnoho pozitívnych účinkov, o ktorých ani len netušíte

26.04.2021, 18:30
Zdravie
Považuje sa za zázračný nápoj a mnohé ženy naň nedajú dopustiť. Prečo?

Spomaľuje starnutie

Áno, je to možné. Už jedna šálka zeleného čaju denne dokáže hotové zázraky. Voľné radikály v našom tele, ktoré okrem mnohých chorôb spôsobujú aj starnutie či tvorbu vrások, vznikajú najmä pri vystavovaní ultrafialovému žiareniu či častom pití alkoholu. Na ich odstránenie je najlepšie zmeniť životosprávu a zaradiť do svojho jedálnička potraviny so silným antioxidačným účinkom. Práve ten je možné nájsť v japonských zelených čajoch. Pozor, na to, aby splnili svoju funkciu a odstránili voľné radikály, je potrebné vypiť denne aspoň dve šálky zeleného zázraku. 

Redukcia tukov

Zrejme ste už počuli o tom, že zelený čaj napomáha k chudnutiu. Siahajú po ňom nielen ženy, ktoré sa chcú zbaviť nadbytočných kíl, ale aj tie, ktoré si chcú udržať štíhlu líniu. Prečo? Mnohé štúdie totiž dokázali, že pitie čajov obsahujúcich látku catechin (pozn. redaktora vysoko zastúpená látka v zelenom čaji) podporuje spaľovanie ako u ľudí, tak aj u zvierat. Chváliť sa môže aj podporou metabolizmus, ktorý dokáže taktiež pravidelnou konzumáciou naštartovať a udržať v skvelej kondícii aj po rokoch.

Ochrana imunity

Zelený čaj má okrem vyššie spomenutých výhod aj antibakteriálne účinky. Okrem toho, že je účinný proti baktériám sa jeho sila ukázala aj v boji proti vírusovým ochoreniam. Slúži ako prevencia proti infekciám, no zároveň pomáha zmierňovať príznaky ľahších chorôb, akými sú angína, kašeľ, upchatie nosových dutín, ale aj zmiernenie alergií. 

Zdravé zuby

Aj keď sa mnoho ľudí ohradzuje voči tomu, že zelený čaj zafarbuje zubnú sklovinu, čím jej dodáva mierne zažltnutý výraz, faktom je, že v skutočnosti ústnej dutine pomáha viac, než by sme čakali. Už jedna šálka zeleného, japonského čaju dokáže predchádzať baktériám po jedle, ktoré následne môžu spôsobiť choroby ako paradentózu či zápach z úst. Okrem iného znižuje tiež množstvo kyselín v ústach, ktoré môžu ničiť zubnú sklovinu. 

Zásoba vitamínov a energie

Zelený čaj obsahuje kofeín, čím vám vie dodať potrebnú energiu. Na rozdiel od kávy obsahuje tiež theanín, ktorý zmierňuje jeho efekt - čím znižuje podráždenosť, nervozitu a v konečnom dôsledku upokojuje vašu myseľ. Tento typ čaju obsahuje aj dôležité vitamíny C a E, ktoré sú nevyhnutné pri budovaní imunitného systému. Bohatý je aj na minerály, obsahuje napríklad mangán, draslík, vápnik - vďaka čomu vášmu telu môže len a len pomôcť. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 14:22