shutterstock.com
StoryEditor

Rastlinné nápoje pomaly nahradzujú klasické mlieka. Sú však naozaj také účinné?

05.03.2021, 12:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Rozhodli ste sa vysadiť kravské mlieko z dôvodu, že ho už nemôžete konzumovať alebo že vám prestalo chutiť? Nemusíte hneď vešať hlavu!

Hneď na úvod je dôležité vyvrátiť jeden dôležitý omyl - rastlinné nápoje síce vyzerajú ako klasické, kravské mlieka, no preotže nie sú produktom živočíšneho pôvodu, nesmú byť podľa zákona za mlieko označované. V obchodom so zdravou výživou, hypermarketoch či drogériách v potravinových častiach pretože vždy pátrajte po označeniach rastlinné nápoje.

S rastlinnými nápojmi sa viaže mnoho predsudkov. Nemusíte mať však obavy z toho, že nemajú dostatok živín, práve naopak. Ak budete striedať rôzne druhy, doplníte spoľahlivo všetko, čo by vám poskytlo aj živočíšne mlieko. 

Je pravdou, že rastlinné alternatívy sú všeobecne chudšie na vápnik, dnes však už na našom trhu zoženiete aj výrobky, ktoré sú o tento minerál obohatené. Oproti živočíšnej variante majú naopak aj radu výhod - neobsahujú cholesterol, majú pre človeka ďaleko priaznivejšie zloženie tukov a nenájdete v nich žiadne nežiadúce látky (hnojivá, hormóny či pesticidy), ktoré sa v klasických mliekach objavujú. Obsahujú taktiež množstvo bonusových látok a azda najväčšou výhodou je, že sú pre telo oveľa ľahšie stráviteľné.

Druhy rastlinných nápojov

Sójový nápoj - ak si zvolíte túto variantu, môžete počítať s prílivom bielkovín a hlavne fytoestrogénov, ktoré ocenia predovšetkým ženy. Tieto látky totiž vedia udržať harmóniu medzi hormónmi v tele. Sója taktiež obsahuje mnoho vitamínu E, kvôli ktorému sa omladzuje - a je taktiež významným zdrojom vápniku, železa alebo zinku. Pravidelnou konzumáciou sójového nápoja sa vyhnete páleniu žáhy a dokonca vám dokáže pomôcť aj s reguláciou krvného tlaku. 

Mandľový nápoj - patrí medzi najstaršie nápoje celkovo, jeho pôvod totiž siaha až do stredoveku. Z mandlí sa zachováva to najlepšie, vitamíny B1 a B6 či vitamín E. Nájdete v ňom aj obrovské množstvo magnézia, ktorý blahodárne pôsobí nielen na svaly a srdce, ale aj celú nervovú sústavu. Mastné kyseliny sa dokonca starajú aj o boj s problémami, akými sú zlá pleť, celulitída či obezita.

Ryžový nápoj - najbezpečnejšia rastlinná alternatíva, ktorú môžu konzumovať už aj kojenci. Nielenže je skvelým zdrojom vitamínov skupiny B, zároveň oplýva minerálmi ako je draslík, vápnik, horčík, fosfor či síra. Ak budete konzumovať práve tento typ nápoja, môžete si byť istý, že si vybudujete kvalitnú imunitu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:45